Російський актор зник із «чорного списку» Мінкульту й опинився в ефірі українського каналу

Російський актор зник із «чорного списку» Мінкульту й опинився в ефірі українського каналу

8 Липня 2023
16296

Російський актор зник із «чорного списку» Мінкульту й опинився в ефірі українського каналу

16296
Російський актор Олексій Кравченко знімався у пропагандистській стрічці, а акторка Марія Порошина незаконно їздила в Крим. Фільми з обома показав український канал Star Cinema.
Російський актор зник із «чорного списку» Мінкульту й опинився в ефірі українського каналу
Російський актор зник із «чорного списку» Мінкульту й опинився в ефірі українського каналу

Читачка «Детектора медіа» помітила на каналі Star Cinema кілька фільмів із російськими акторами, які  їздили до окупованого Криму та знімались у російських пропагандистських стрічках. Зокрема, 13 червня 2023 року канал показав фільм «Моя мама Снігуронька», в якому одну з ролей зіграла Марія Порошина. Акторку внесено у список «Миротворця» через те, що вона їздила в окупований Росією Крим у серпні 2017 року з гастролями.

Також 13 червня канал показав фільм «Ти завжди будеш зі мною» з Олексієм Кравченком. Цей російський актор знімався у пропагандистській стрічці «Солнцепек» про те, як українська армія нібито нападає на Донбас і розвʼязує війну. Через участь у цьому фільмі Міністерство культури та інформаційної політики України у 2021 році внесло його, інших акторів і творчу групу до переліку осіб, які становлять загрозу нацбезпеці.

Канал Star Cinema

Телеканал Star Cinema входить до групи продакшену UP Hub. З початку повномасштабної війни команда відмовилася від бренду Star Media. А гендиректорка Ольга Пантелеймонова заявила, що існували дві абсолютно незалежні компанії: українська Star Media і російська Star Media Distribution. Згодом засновник Star media Влад Ряшин, фільми якого продовжували виходити в Росії,  вийшов зі складу власників каналів кінокомпанії. Юридична особа каналу Star Cinema тепер належить Сергію Литвиненку (80%) та керівнику каналу Олексію Шульдешову (20%). Канал має ліцензію на супутникове мовлення (юридична особа ТОВ «Стар ТБ»), чинну до 2026 року. 

У коментарі «Детектору медіа» Олексій Шульдешов розказав, що канал має цілу програмну службу, яка «ретельно підбирає контент для ефіру». Для цього, за його словами, вона користується такими правилами:

  • перевіряє контент за жанром, який відповідатиме концепції телеканалу;
  • переглядає рейтинги й акторський склад;
  • перевіряє технічні параметри;
  • проводить експертизу такого контенту.

«Після цих перевірок ми обовʼязково звіряємося з “Переліком осіб, які створюють загрозу національній безпеці”, що оприлюднений на офіційному вебсайті Міністерства культури та інформаційної політики України. Зокрема, беремо до уваги санкційні списки згідно з рекомендацією Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення», — сказав Олексій Шульдешов.

« У Законі “Про медіа”, яким керуються телерадіоорганізації та інші медіа, йдеться винятково про “Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці”. Законодавством України наразі не визначено жодних інших офіційних джерел, які визначають заборону [показувати фільми за участю] таких осіб», — звертає увагу Шульдешов.

Він додає, що «з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну канал переглянув усі свої аудіовізуальні твори, права на показ яких були отримані заздалегідь». У 2022 та 2023 роках канал поповнив бібліотеку новим контентом: європейськими кінофільмами та серіалами («Друге життя Уве», «Че Гевара: щоденники мотоцикліста», «Бюро легенд», «Травма» та інші), а також українським кіно останніх років («Гніздо горлиці», «Легенда Карпат», «Істальгія» тощо).

Cписок осіб, які загрожують нацбезпеці

Отже, як повідомив керівник каналу, при підборі контенту Star Cinema зважає на чинний «Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці». Марії Порошиної та Олексія Кравченка справді в ньому немає. Але чому? Першу акторку до «чорного списку» не вносили взагалі. Але Олексій Кравченко був у переліку з 2021 року. 

Новий закон «Про медіа» передбачає єдиний «Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці», який створюється відповідно до статті 126. Його формує Мінкульт на підставі звернень від Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України та  Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. У цей список потрапляють (зокрема і після смерті або оголошення померлими) такі особи:

  • які підтримали агресію проти України або окупацію її територій;
  • вище керівництво збройних сил та інших формувань держави-агресорки;
  • які виїжджали на тимчасово окуповану територію України або виїхали з неї з порушеннями законного порядку;
  • заперечують існування української нації, державності, мови, суверенітету тощо;
  • які підпадають під персональні санкції;
  • які брали участь у створенні інформаційної продукції, що подає агресію проти України як внутрішній конфлікт, виправдовують злочинний характер комуністичного тоталітарного режиму та закликають до агресії проти України тощо;
  • які брали участь в антиукраїнських заходах держави-агресорки;
  • представники медіа,  закладів культури тощо, які працюють у сфері культури, фахівці зі створення інформаційної продукції та інші публічні діячі, яким було заборонено в’їзд на територію України.

Виключити осіб із цього переліку можна за зверненням того, хто їх туди включив. А підстави — рішення суду, яке набрало законної сили, або ж завершення строку санкцій.

Чи допустимо показувати фільми з росіянами в українському ефірі

У відповідь на запит «Детектора медіа» Мінкульт повідомив, що Олексія Кравченка з Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, виключили на підставі звернення СБУ:

«Листом від 03.11.2021 № 5/1/1-11271 Служба безпеки України звернулася до МКІП із проханням виключити осіб, зазначених у листі СБУ, з Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, з метою проведення додаткової перевірки. Наказом МКІП від 04.11.2021 №864 визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства культури та інформаційної політики України від 19 жовтня 2021 року №812 “Про оновлення Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, на підставі звернення Служби безпеки України та його оприлюднення на офіційному вебсайті”, відповідно, прізвище Кравченка О.Є. виключено з Переліку».

«Детектор медіа» звернувся із запитом до СБУ та попросив пояснити підстави, на яких актора виключили з «чорного списку», та чим завершилася додаткова перевірка, про яку згадує Мінкульт.

Однак Марія Порошина й Олексій Кравченко — це лише один із випадків потрапляння представників російської культури, які підтримують агресію, в український ефір.

Наявність великої кількості контенту (особливо знятого до 2014 року) за участю російських акторів є наслідком роботи українських продакшенів для російського ринку. Адже багато років українські кіно- й серіальні виробники заробляли завдяки російським замовникам і знімали фільми на обидва ринки. Вони не орієнтувалися на локальний ринок, до війни часто зображували російську дійсність із відповідними номерами автівок, портретами президента на стіні або показували безликі міста без назви. Зайвим буде нагадувати, що мова такого контенту була російською. І саме російських акторів залучали українські продакшени.

Ситуація почала змінюватися з початком війни. Але у 2014 році  мости ще не були спалені й деякі компанії продовжували продавати свій контент на російський ринок. Star media й надалі працювала в Росії. «Квартал 95» знімав фільми про графа з російського минулого і «Сватів», у яких «Питер — столица культурной родины». Усе остаточно змінилося після 24 лютого 2022 року. Українські канали нарешті змінили свої погляди на контент в ефірі. Дехто взагалі відмовився від фільмів із російськими каналами, дехто посилив «фільтр» для такого продукту. Найбільша українська платформа Megogo відмовилася від усіх російських фільмів із такою мотивацією: «Русские фильмы, идите нах*й! Наразі всі російські фільми видалено з нашого сервісу. Слава Україні! Слава ЗСУ!». На іншому ОТТ-сервісі Sweet.tv російських фільмів немає взагалі, бо компанія пояснила: «Ми з самого початку фокусуємося на українському та голлівудському контенті», — і останній вона озвучує лише українською. У перші дні війни Volia, «Тріолан» та понад 200 провайдерів інтернету вирішили блокувати сервіси, які транслюють російські канали, у своїх мережах. «Тавр» відмовився від «Русского радио».

Тобто внутрішнє саморегулювання виявилося дієвішим, ніж законодавчі норми.

Щоби зрозуміти ставлення до «чорних списків» і підходи до відбору фільмів і серіалів, «Детектор медіа» звернувся до двох найбільших медіагруп — «1+1» і StarLight Media.

У StarLight Media, як розказали у пресслужбі,  орієнтуються не тільки на офіційний перелік.

«Ми намагаємося тримати руку на пульсі щодо всіх акторів серіальної лінійки та запровадили для себе додаткові, саморегуляційні правила їх оцінки. Подібний моніторинг на різних рівнях (у сомережах, у гуглі) потребує додаткового часу, адже це робиться вручну при й без того високому навантаженні команди. Існує багато складних і дискусійних випадків, обставин, а можливість оперативного внесення змін у контент часто обмежена. Але ми робимо все можливе для збереження українського культурного продукту», — зазначили у пресслужбі групи.

Раніше генеральна директорка каналу Людмила Семчук розказувала, що після початку великої війни одразу було прийнято рішення перекласти всі художні фільми українською мовою. Весь акторський склад оцінювали: «Для нас важливо, щоб актори були на боці України у цій війні. Одразу відмовилися від контенту, в якому є актори, що підтримали агресію».

За словами пресслужби «1+1 медіа», там сформували свій підхід. Спершу всі проєкти проходять крізь сито санкційних списків і Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. Якщо там знаходять когось — проєкти не допускають до ефіру. Окрім цього, група додатково перевіряє кожного актора на предмет публічних висловлювань про Україну, про війну та про те, чий Крим. Також використовується інформація з «Миротворця».

«Очевидно, що присутність росіян у кадрі зараз абсолютно неприпустима в жодному вигляді. Зокрема, коли відбувається підміна понять і застосовуються різні технології, наприклад, діпфейк, для заміщення російських акторів у продукті. На українському телебаченні не має бути місця для російських акторів у будь-якому вигляді та не повинно застосовуватися жодних маніпуляцій навколо цього. Це наша позиція як медіагрупи. Впевнені, що її поділяє також і український глядач», — повідомили у пресслужбі медіагрупи.

Однак зараз індустрія відчуває брак контенту. У групі «1+1» вважають, що можна дещо перезнімати, видаляти російських акторів зі сцен, де це критично не впливає на твір.

Скриншот фільму «Ти завжди будеш зі мною», Star Media / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16296
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
None
296 дн. тому
Мде. Актор знімався в фільмі "Солнцепек" один з найтрешовіших фільмів рос пропаганди
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду