Піар росте в прогресії

Піар росте в прогресії

5 Грудня 2022
2040

Піар росте в прогресії

2040
Ігор Куляс у свіжому випуску моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» зафіксував очікувану метаморфозу: у блоках каналу «Ми — Україна», який кілька тижнів тому став виробником марафону, побільшало піару влади.
Піар росте в прогресії
Піар росте в прогресії

Привіт, наші найвідданіші читачі!

Кілька тижнів тому я підписався на телеграм-канал «Суспільне Новини» — за порадою людини, яка сказала, що саме він найоперативніше повідомляє, що відбувається насправді. Зазвичай я стараюся в телеграм не залипати, бо це затягує й убиває багато часу — не тільки робочого, а й того, коли корисніше просто подумати. Але це ж телеграм-канал здорової людини, а не оце от усе. Словом, я підписався на канал Суспільного, й відтоді сповіщення кілька разів на день викидають мені одну й ту саму новину: «В Херсоні чути вибухи».

Можна було б подумати, що телеграм Суспільного заїло. Але це і є те, що відбувається насправді. В Херсоні щодня чути вибухи.

А ще в усій Україні сьогодні було чути сирену повітряної тривоги. Дайте вгадаю: вам теж не подобається цей звук. Це, власне, так і задумано. Але в «Детектора медіа» є дещо, що може трошечки примирити вас із сиреною — купа цікавих фактів про її походження, яку зібрав Ярослав Зубченко. Там є навіть про свиней, якими лякали бойових слонів.

Що в нас нового за цей тиждень? Ось, наприклад,  Ігор Куляс у свіжому випуску моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» зафіксував очікувану метаморфозу: у блоках каналу «Ми — Україна», який кілька тижнів тому став виробником марафону, побільшало піару влади.  «Українська правда» днями написала, що цей канал обслуговує особисті інтереси голови Офісу президента Андрія Єрмака — на противагу «Раді», яка більш прихильна до Єрмакового заступника Кирила Тимошенка. Як то кажуть, ані підтвердити, ані спростувати це ми не можемо. Ми дуже хотіли й далі хочемо поспілкуватись із керівником «Ми — Україна» Юрієм Сугаком і власником — політкоментатором Ігорем Петренком. Але вони ігнорують наші запрошення до бесіди. Якщо передумають і погодяться, ми будемо раді. А поки що спостерігаємо за динамікою цифр: у першому блоці «Ми  — Україна», які аналізував Ігор Куляс, піару влади не було, у другому був один матеріал, у третьому — шість, у четвертому — дев’ять. Прогресія, чорт забирай.

І, до речі, «Ми — Україна» вже крутиться в повноцінній сітці марафону, тобто має блоки вдень, а нічні шість годин закривають інші виробники. І, як раніше, часто заповнюють їх повторами.

До слова, Олексій Мустафін — людина, яка колись робила найкращі теленовини України, — вважає, що українські глядачі заслуговують на альтернативу, й не можна обмежувати їхнє телеменю одним-єдиним інформаційним каналом. «…сподіваюся на збільшення кількості медіа та їх різноманітності. Звісно, війна триває, але люди вимушено пристосовуються до війни й далі живуть. Потреба людей у різноманітності очевидна. Не можна звести всі медіа до новин, а всі новини — лише до політики і війни. Людям треба давати корисну інформацію, їх треба розважати», — сказав він в інтерв’ю «Детектору медіа», в якому, до речі, розповів про свій новий проєкт Must Know на онлайн-телеканалі Obozrevatel TV.

Звісно, «єдині новини» — це питання політичної доцільності. Згадавши про яку, не можу оминути один матеріал минулого тижня. Після всіх галузевих і публічних виступів проти Нестора Шуфрича як голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова Світлана Остапа запитала Сергія Швеця — колишнього журналіста «1+1», а зараз «слуга народу» і члена комітету — чи не планують вони змінити голову. І виявилось, що Шуфрич Сергія Швеця цілком задовольняє. Він каже, що жодних обґрунтованих претензій до Шуфрича немає, комітетом він керує ефективно, і взагалі — винні інші опозиційні фракції, які не делегували до комітету своїх членів. А взагалі, мовляв, це демократична практика, коли комітет із свободи слова очолює опозиціонер.

Окей, я ось тільки не зрозумів, яким чином Шуфрич зараз «опозиціонер». А взагалі ця ситуація — вслід за «прощенням» окремих телеведучих, які працювали на каналах Медведчука, — є свого роду анонсом вибіркової амністії, яку влада оголосить тим представникам колишніх проросійських партій, які змогли бути їй корисними в ці нелегкі дні. Також не терпиться дізнатися, що сталося з майном телеканалів, які формально належали Нестору Шуфричу. Сподіваюся, незабаром ми про це дізнаємось і вам перекажемо.

«Детектор медіа», зі свого боку, далі робить усе, щоб не дати вибірково «простити» проросійських медійників, які почали обслуговувати чинну владу. На цьому напрямку в нас є перемога: на минулому тижні армійська пресслужба скасувала акредитацію працівникам підсанкційної «Страны.ua», які їздили на фронт і на щойно звільнені території від якоїсь підставної інформагенції. Світлана Крюкова, Анастасія Товт і Владислав Бовтрук після наших неодноразових нагадувань і перепитувань таки були визнані такими, що не відповідають умовам акредитації. Хоча вони, до речі, можуть оскаржити це рішення в суді. Більше про порядок і правила акредитації читайте в юридичній консультації Євгенії Стаднік.

І на десерт щось менш серйозне: Лєна Чиченіна переглянула ютуб-шоу, в якому серйозні гості залізають у ліжко до ведучої й поводяться так, ніби вона їх зваблює. Воно так і називається — «У ліжку». Поки що справді популярним було лише інтерв’ю з Олексієм Арестовичем, якого, здається, дивитимуться і в ліжку, і в шафі, і хоч куди його запхни. Інші герої, серед яких — зненацька — кореспондент «Української правди» Роман Кравець, набирають по кілька тисяч переглядів. Лєна називає цей формат безглуздим, але каже, що його можна було б виправити. І ще менш серйозне: найсвіжіший «Ньюспалм» реально смішний. Особливо вірші.

Сподіваємось, що росіянам не вдасться зіпсувати нам ще один робочий тиждень. Ми вже сяк-так призвичаїлись працювати попри вимкнення електрики, знаємо, де шукати запасів незламності в разі чого (хоча колеги з Одеси і Ужгорода кажуть, що тамтешні кафе почали брати гроші за сидіння з ноутбуками). Запланували написання підсумків року, бо хоч який паршивий був цей рік, а підсумовувати треба.

Дякуємо вам, що читаєте нас і не даєте зануритись у розпач (який насправді виникає, коли твій геніальний текст набирає лише 809 переглядів :)

Ваш «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2040
Читайте також
25.02.2023 12:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 639
11.02.2023 12:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 452
29.01.2023 10:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 486
18.01.2023 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 633
10.01.2023 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 620
14.11.2022 15:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 724
03.11.2022 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 628
25.10.2022 11:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 731
15.10.2022 10:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 316
07.10.2022 14:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
4 603
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду