Нова реальність — старі стандарти

Нова реальність — старі стандарти

16 Серпня 2023
627

Нова реальність — старі стандарти

627
Як журналісти висвітлюють війну.
Нова реальність — старі стандарти
Нова реальність — старі стандарти

Середа, 16 серпня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Інформаційно-гігієнічне

Хто з речників нині найпопулярніший у марафоні? Чи зникли з ефірів універсальні спікери? Хто з виробників марафону найбільше запрошує в ефір жінок? Кому давали слово найчастіше, які теми обговорювали, а про які мовчали? Мої колеги дослідили й проаналізували липневий ефір виробників марафону і зафіксували, що стабільно мала частка жінок у липні стала ще меншою, монополію «Слуг народу» в ефірі марафону розбавили Володимиром В’ятровичем із «Європейської солідарності», а ньюзмейкером окупованого Мелітополя став його голова Іван Федоров. Крім цього, у топі більш-менш ті самі герої, які були в ньому в попередні місяці. «Голоси Банкової» — Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента, і Єгор Чернєв, нардеп від «Слуги народу». Найпопулярнішою темою в марафоні лишаються воєнні дії, і коментують їх найчастіше Наталя Гуменюк, начальниця пресцентру сил оборони півдня, та Юрій Ігнат. А от про те, чи можна констатувати, що марафон став менш політизованим, коли йдеться про внутрішні теми, або інші тенденції в його ефірі —  рекомендую прочитати тут і відстежувати цю тему також у підсумках моніторингу за другий квартал 2023 року Ігоря Куляса. Він аналізує та пояснює серйозні порушення стандартів і помилки новинарів.

Шкодую, що раніше я мало уваги приділяла цим текстам. На мою думку, їх читання — один з найкращих способів набути й розвивати в собі медіаграмотність, що має стати однією з ключових навичок кожного в сучасному світі.  І от Юля Поліковська опублікувала ґрунтовний текст-інтерв’ю з учителями з різних українських регіонів, де запитала в них: у яких формах впроваджується медіаграмотність у їхніх школах та чого не вистачає для сталого розвитку цієї навички? Загалом, MediaSapiens багато років пише про це, й останній текст, попри об’ємність, є важливим для розуміння, формування і розвитку навички медіаграмотності в Україні.

(не)Етично-професійне

А ось іще одна важлива і чутлива тема для професійної спільноти й для українців загалом — журналістська етика: як показати реальність у рамках стандартів.  Як висвітлювати війну, не завдаючи шкоди аудиторії? Як зберегти пильність і чуйність в умовах війни, де загибель є частиною щоденних новин? Або як повідомляти про Росію і відповідати журналістським стандартам, що передбачають «збалансованість думок»? Попри те, що тема й текст ніби орієнтовані на журналістську спільноту, насправді вони для кожного з нас, бо висвітлення війни Росії проти України є безпрецедентним у всьому світі. Чому все менше журналістів їздять висвітлювати події на лінію фронту, про воєнну цензуру, профдеформацію, публікацію наслідків воєнних дій і доступ до інформації  розповідали учасники дискусії Kyiv Media Hub. 

Цирк поїхав, а клоуни зостались…

Петро Бурковський, аналітик, виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва та багаторічний автор «ДМ», продовжує відстежувати російські медіа для нашої постійної рубрики «Пропаганда і впливи», щоб написати для вас, наші читачі, цього разу текст про те, як латають Росію після пригожинського заколоту. Зацініть хоча б ось цю цитату: «Перефразируя известную пословицу, "человека можно вытащить из тюрьмы, но иногда нельзя вытащить тюрьму из человека". Отсидевший почти десять лет за кражи, разбой и мошенничество, Евгений Пригожин почему-то решил, что может отжимать у государства не только деньги, но и власть». Або ось це: «ЧВК "Вагнер" — это специальная структура российских спецслужб, которая была создана для решения государственных задач под определённой коммерческой "крышей"». Звучить смішно, але тема геть не смішна. У тексті Петро Бурковський пояснив не тільки методологію і механізми роботи російської пропаганди, а й саму небезпеку таких меседжів, бо, найвірогідніше, вони спрямовані не на внутрішню аудиторію, а на просування брехні про війну Росії проти України за кордоном.

Або вбити, або викрасти

Росія веде цілеспрямовану геноцидну політику і щодо українських дітей, а міжнародні організації, зокрема ООН, самоусунулись від розв'язання цієї проблеми. Чому так? Навіщо росіяни вивозять українське майбутнє? І які можливості є в України, щоб повертати своїх дітей з РФ?  Розбирався «Детектор медіа».  Ось тут наш репортаж з прем’єри фільму-розслідування The Kyiv Independent «Діти для Путіна», що розповідає, як російські окупанти систематично викрадають українських дітей з окупованих територій і вивозять їх до Росії. Або ось у цьому тексті ми писали про те, що 27 липня в Конгресі США відбувся показ фільму-розслідування журналістів «Слідства.Інфо» «Втеча від росіян», у якому йдеться про долю викрадених росіянами дівчат. 

А далі обнадійливий текст від Лєни Чиченіної про журналістів «Телебачення Торонто», які знайшли російських військових, відповідальних за обстріли Одеси. Йдеться про трьох командирів, бригада яких у липні обстрілювала Одесу, зокрема гіперзвуковими ракетами «Онікс». Найцинічніше те, що в одного з російських злочинців на Одещині живуть родичі з боку матері.

Інтерв’ю

Я люблю жанр інтерв’ю за те, що коли складається хороший дует «журналіст і герой», у кінці їхньої розмови ви чуєте те, чого останній ще не говорив і аудиторія ще не знала. У розмові журналіста Віталія Баранника і кінооператора Василя Сікачинського склалося саме так. Настільки, що мені хотілося б прочитати її знову. Текст тут: «Я знаю акторів, які зараз працюють у кафе чи таксі. І соромляться цього».

Наразі це все. Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

Більше текстів наших авторів у різних форматах — читайте у фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок можете також писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі. Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук

Фото Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
627
Читайте також
06.09.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
900
02.09.2023 14:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
809
11.08.2023 17:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 254
09.08.2023 13:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 559
02.08.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 581
26.07.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
2 457
19.07.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 166
15.07.2023 10:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 662
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду