detector.media
Марина Леончук
«Детектор медіа»
12.07.2023 09:00
Вас дурять, або Як ви прокурюєте вартість цілої квартири
Вас дурять, або Як ви прокурюєте вартість цілої квартири
Чому ми дозволяємо пошивати себе в дурні?

Середа, 12 липня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

Привіт!

На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Саме в той час, коли я пишу цього листа, у Вільнюсі виступає наш президент і лунає гімн України. Я думала, що мій 20-річний журналістський досвід і велика війна стерли у мене сантименти до таких заходів, але ні. Я не знаю, що буде відомо про наш подальший шлях у НАТО на момент, коли ви читатимете цього листа, читала багато песимістичних (або реалістичних?) прогнозів, але просто зараз я сповнена тієї наївної дитячої віри, коли, схрещуючи пальці, думаєш, що більше для реалізації бажаного і не треба. А далі без магії та без емоцій: напередодні саміту понад 70 організацій, у тому числі ГО «Детектор медіа», підписали  спільне звернення до держав-членів Альянсу взяти на себе зобов’язання про якнайшвидше запрошення України до членства в НАТО. 

І тепер пропоную вам цікаві матеріали моїх колег, які ви могли пропустити на вихідних і в перші дні цього робочого тижня.

Головне правило на війні

Розпочну одразу з посилання на дуже класний текст про роботу воєнних кореспондентів на фронті. У ньому жодної чутливості чи делікатності. Чесно і без сценарних прикрас, а через це трохи мороз по шкірі від життєвої правди в тексті, який читається на одному подиху. «З війни ви не повернетесь» — Мар’ян Кушнір, кореспондент української редакції «Радіо Свобода», який знімає війну з 2015 року.

«Світ нам співчуває, але не вірить…»

Не менш страшний текст про викрадення і вбивства наших дітей російськими злочинцями написала наша Ірина Семенюта. Ось, до прикладу, лише одна з цитат Миколи Кулеби, уповноваженого Президента України з прав дитини у 2014–2021 роках, під час круглого столу «Діти — жертви російської агресії проти України»: «Десятки тисяч молодих людей, які ще 9 років тому були українськими школярами Донбасу та Криму, зараз зі зброєю в руках воюють проти своєї країни. З 2014 року Росія незаконно вивезла майже півтора мільйона українських дітей. Сьогодні вони перебувають або на окупованих територіях, або і на території Росії».

І ось іще один неприємний для нас акцент, а саме те, як міжнародні організації реагують на злочини Росії проти українських дітей: «Мені як журналістці було дуже важливо не стати пропагандисткою, бо мені здається, що світ інколи дивиться на нас зі співчуттям, але не вірить, що ці жахіття справді відбуваються з нами та нашими дітьми. І я вирішила показати факти, обʼєктивно, без емоцій довести, що росіяни викрадають, катують і вбивають українських дітей», — каже Юлія Химерик, журналістка «Слідства.Інфо» та авторка фільму «Втеча від росіян: історія порятунку викрадених українських дівчат». Цей текст важкий, але важливий, щоб розуміти ситуацію, у якій опинились Україна і наші діти: залякування, незаконні усиновлення, знущання, тортури, вбивства українських дітей і,  зрештою, можливості порятунку та пошук шляхів їх повернення додому.

Інтерв’ю

«Є час, який диктує ці зміни, і ти або їх приймаєш, або це тебе ламає». З Анною Чередниченко, ведучою Суспільного, наша Оксана Наумова розмовляла про те, як змінились сама ведуча,  Київ, країна і телебачення.

Відбілили?

Українські телеканали почали транслювати фільми з російськими акторами, які підтримують агресію Росії проти України, але зникають із «чорних списків» Мінкульту. Як телеканали відбирають фільми для показу, чим керуються під час свого вибору, і чи допустимо показувати фільми з росіянами в українському етері — розбиралася і пояснює наша Наталія Данькова.

MediaLife: Спартак Суббота і печерний ейджизм

Вас дурять, або Як ви прокурюєте вартість цілої квартири…

У подкасті «Медіуми» Наталя Соколенко та Вадим Міський сьогодні до вас прийшли одразу з двома класними темами для обговорення.

1/ Що читає курець? Роль медіа в залученні нових курців і пропаганді відмови від куріння.

2/ Ілюзія ефективності. Як і чому ми дозволяємо пошивати себе в дурні? 

На цьому все.

P.S. На момент, коли я закінчую писати вам цього листа, у НАТО вже пояснили, якими є умови вступу України до Альянсу. Схрещені пальці знову виявилися ніякого не магією, тільки долоні затерпли, але рішенням Альянсу не здивована і не розчарована. Дають якусь кількість зброї — дякуємо за підтримку і тримаємо стрій. Як сказав наш президент: «Україна зробить НАТО сильнішим!»

Тепер точно все.

Бережіть себе!

Читати нас можна у фейсбуку, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа».

Увесь зворотний зв’язок можете також писати сюди — мені на пошту letter@detector.media 

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY