Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 вересня

3 Вересня 2022
702
3 Вересня 2022
10:03

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 вересня

702
Місія МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, підготовка окупантів до псевдореферендумів, урок «історії» від Лукашенка.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 вересня

У блоці групи каналів StarLightMedia в контексті приїзду на Запорізьку АЕС місії МАГАТЕ неназваний співробітник станції телефоном розповів про умови роботи, тиск окупантів на працівників, які намагаються вивезти свої родини і повертаються на роботу.

Про захоплення ЗАЕС, плани загарбників та завдання місії МАГАТЕ говорили також радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко і ексголова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков, на думку якого, енергоблоки ЗАЕС слід зупинити, щоб запобігти можливій аварії.

Політолог Дімаш Альжанов коментував пропозицію президента Казахстану Токаєва провести дострокові президентські і парламентські вибори і внести зміни до Конституції, стверджуючи, що в такий спосіб нинішній глава держави хоче продовжити власне перебування при владі. У наступному блоці про політичну ситуацію в Казахстані, де сидять у в’язницях сотні учасників Січневої революції, 24 години на добу транслюються всі російські канали тощо, говорив керівник казахстанського опозиційного видання «Басе» Айдос Садиков.

Ексспівробітник зовнішньої розвідки КДБ СРСР Олександр Зеленко в зв’язку зі смертю голови ради директорів «Лукойла» Равіля Маганова, який днями випав із вікна московської лікарні, говорив про низку загадкових смертей російських топменеджерів, зазначивши, що в Росії у будь-кого з можновладців або «грошових мішків» багато шансів раптово стати невгодним Путіну.

В коментарі експерта з питань нафтогазового сектору Геннадія Рябцева йшлося про те, як Росія шантажує Європу газом, і про ціни на російську нафту.

Кореспондентка Бі-бі-сі Ольга Івшина розповіла, як вони з колегами збирають дані про втрати російської армії в Україні, а шефредактор новин російського видання The Insider Тимур Олевський представив матеріал про підготовку фейкових референдумів на окупованих Росією українських територіях. Про підготовку до псевдореферендумів говорив і глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Антикризовий — саме так було написано в титрах — радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк коментував приїзд місії МАГАТЕ, контрнаступ на півдні, загрозу нападу з боку Білорусі тощо.

Засновник російського проєкту «Первый канал» Іван Павлов розповів про звернення, які надсилають громадяни до Держдуми, протестуючи таким чином проти справ, що порушуються через нібито фейки та дискредитацію російських збройних сил. Титрувальники припустилися цікавої помилки: замість «експерт зі справ про держзраду» написали «про держбезпеку».

У денному блоці каналу іномовлення показали інтерв’ю англійською мовою (з перекладом російською), яке дав Ксенії Смірновій американський професор, публіцист і письменник Раджан Менон. Йшлося про враження від побаченого гостем у Бучі, Ірпені, Гостомелі, а також про сценарії війни в Україні, підтримку Заходу тощо.

Народний депутат від «Слуги народу» Федір Веніславський говорив про очікування від місії МАГАТЕ і світову архітектуру безпеки після війни, а офіційна представниця Держдепартаменту США Андреа Калан – про стратегію нацбезпеки Джо Байдена і виклики, які стоять перед Сполученими Штатами.

Професор міжнародного права Євген Цибуленко (Естонія) коментував рішення Естонії щодо заборони в’їзду росіянам.

У блоці каналу «Інтер» голова комітету Верховної Ради з питань правової політики, народний депутат від «Слуги народу» Денис Маслов говорив про воєнні злочини росіян і чи будуть злочинці покарані.

Екскерівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж коментував ситуацію на фронті, мобілізацію в російську армію безхатьків, продаж Росії іранських безпілотників — не високоточних, отже, росіяни вже незадоволені придбанням. Загалом, на думку Маломужа, Іран не буде союзником Росії — ані технологічним, ані політичним.

Російського політичного і громадського діяча Максима Каца попросили прокоментувати новину про те, що в Росії вперше завели справу про «фейки» щодо військовослужбовців. Зі справою Максим Кац виявився необізнаним, натомість охоче говорив, чи вплине російськ пропаганда про «любовь к Родине» на дітей і чи вдасться мілітаризувати російське суспільство. Ведучий Ян Іванишин підвів гостя до тези, що марафон «FreeДом» зокрема допомагає росіянам не стати жертвами пропаганди, однак гість не повівся і від подяк ведучим утримався. Зате Максим Кац впевнено коментував ймовірність воєнної поразки Росії у війні проти України, хоча й визнав, що він не воєнний експерт. На його думку, питання поразки у війні «більш внутрішньоукраїнське». «Воєнної поразки не буде, поразка – це коли дійшли до столиці і звалили правлячий режим, — заявив Кац. — Але навіть до відкидання росіян до кордонів України — як до Місяця, контрнаступ України поки що особливих результатів не дає, він буде, коли Захід дасть танки, а Захід танків не дає. Такий варіант в Росії навіть не обговорюється». Після цього ведучі швидко згорнули діалог.              

У блоці каналу «1+1» воєнний льотчик-інструктор Роман Світан оцінював збитки, яких зазнала російська авіація внаслідок «бавовни» в окупованому Криму. За його підрахунками, це приблизно дві ескадрильї.

А заступник голови об'єднаного перехідного кабінету Білорусі Павло Латушко коментував зокрема роль Лукашенка у війні проти України та чотирьохгодинний «урок історії», що його Лукашенко влаштував 1 вересня для старшокласників і студентів, змушених його слухати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
702
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду