Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 1 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 1 вересня

3 Вересня 2022
695
3 Вересня 2022
09:55

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 1 вересня

695
Початок навчального року, політичні репресії в Росії, місія МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, загадкові смерті російських топменеджерів.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 1 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 1 вересня

У блоці «1+1» викладачка Мелітопольського аграрного ліцею Анна Бут розповіла про те, яким їй запам'ятається День знань цього року, коли місто перебуває під контролем росіян: «Це найжахливіше перше вересня у моєму житті. Я не можу побачити своїх учнів, наш коледж захопили окупанти і повісили свої прапори…  Не розумію, чому весь світ має право жити, а нас, українців, позбавляють цього права». Під час інтерв’ю гостя декілька разів починала плакати.

У наступному блоці про початок навчального року — і про те, як по-різному минув цей день для українських школярів у різних регіонах країни, — говорив віцепрезидент Всеукраїнської фундації «Захист прав дітей» Олексій Лазаренко. Він відзначив неготовність української освітньої системи, особливо початкової школи, повністю перейти на формат онлайн, а також важку ситуацію з освітою на окупованих територіях.

Наукова співробітниця університету Гельсінкі Маргарита Завадська говорила про політичні репресії у Росії, справи проти Олексія Навального і Євгена Ройзмана, а також про залякування суспільства, аби показати, що будь-який опір не має сенсу.

Керівник чеченського руху «Адат» Ібрагім Янгулбаєв говорив про вбивство активіста Салмана Тепсуркаєва, за яке має відповідати режим Кадирова, а також про переслідування і катування, яких зазнають чеченські опозиціонери і він особисто.

Російський журналіст і правозахисник Олександр Пічугін сказав, що поки що росіяни не втомились від пропаганди так, як це, наприклад, було в останні роки існування СРСР, коли офіційна пропаганда людей дратувала.

Російський вчений, колишній офіцер Головного розвідувального управління РФ Олександр Гусєв на початку інтерв’ю зачитав відкритий лист російських вчених і журналістів, у якому вони засуджують агресію Росії проти Україні. Підписанти цього листа звертають увагу на те, що через повномасштабну війну Росія опинилася в ізоляції, російські вчені втратили можливості для співпраці з іноземними колегами тощо. Потім Гусєв розповів про те, що в Росію ввозять рідкісні радіаційні відходи для переробки і дослідження. Вчений сказав, що він відмовився брати участь у цих дослідженнях і внаслідок цього зазнав тиску: проти нього сфабрикували кримінальну справу, намагалися запроторити його у психлікарню, через що він мусив тікати з Росії.

Протягом тривалого часу в ЄС не звертали достатньої уваги на українських медійників, які казали про небезпечність російської пропаганди, а зараз, у розпал повномасштабної війни РФ проти України, європейці нарешті усвідомили справедливість тих слів. Про це у денному блоці каналу іномовлення говорив шеф-редактор каналу Олексій Мацука. Під час свого інтерв’ю він двічі повторив, що «FreeДом» є важливим і необхідним джерелом інформації для російськомовних людей у всьому світі, і закликав усіх надалі дивитися цей канал.

У блоці каналу «Інтер» членкиня комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Грішина подякувала тим, хто «все літо працював, щоб цей навчальний рік розпочався хоча б у такому форматі». Вона також говорила про велику кількість зруйнованих під час бойових дій шкіл. За її словами, третина шкіл першого вересня запрацювала офлайн, передусім у Закарпатській, Львівській та Івано-Франківській областях.

Російська журналістка і письменниця Юлія Латиніна в зв’язку зі смертю голови ради директорів «Лукойла» Равіля Маганова, який випав із вікна московської лікарні, розповідала про загадкові смерті інших керівників російських корпорацій. За словами Латиніної, це може бути просто збіг: ніхто, мовляв, не може знати, чи це справді самогубства, чи замовні вбивства…

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк коментував візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС. Подоляк звернув увагу на те, що поряд із очільником МАГАТЕ Гроссі постійно перебували представники «Росатома», а також висловив сумнів, що двох годин може бути достатньо для огляду всієї станції. Однак, зазначив Подоляк, слід дочекатися офіційного звіту місії. Він сказав, що сподівається на те, що МАГАТЕ в своєму звіті не піде шляхом Amnesty International.

У вечірньому блоці каналу іномовлення директор енергетичних програм Центра Разумкова Володимир Омельченко теж наголосив, що чекає достатньо різкого звіту від учасників місії МАГАТЕ. Якщо ж вони напишуть, що «все нормально», буде скандал, а всі терористи у світі зроблять висновок, що атомні станції можна спокійно захоплювати.

Заступниця головного редактора StopFake Вікторія Романюк сказала, що на окупованих територіях батьки мають коректно пояснити дітям, що відбувається, чому вони не можуть піти до школи або чому вони мусять піти, але там їх навчатимуть російською мовою і не того, до чого вони звикли. «Роспропаганда не може побороти жагу українців до волі, їхню любов до України, — сказала Романюк, — тому вона стає все більш жорсткою».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
695
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду