Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього вересня

4 Вересня 2022
676
4 Вересня 2022
22:07

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього вересня

676
Роковини теракту в Беслані, білоруський ноутбук, свіжі фейки російської пропаганди.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього вересня

У блоці групи каналів StarLightMedia журналістка російського проєкту «Важливі історії» Марія Жолобова розповіла про своє розслідування щодо схем прихованого і незаконного імпорту електроніки в Росію із США.

Посол України в Австрії в 2014—2021 роках Олександр Щерба говорив про занепад російської дипломатії і конкретно Сергія Лаврова, який, за словами Щерби, втратив довіру на міжнародній арені. «А дипломатія завжди будується на довірі. Якщо він втратив довіру до себе, то більше йому в дипломатії робити нічого», — резюмував український дипломат.

Російська правозахисниця Марина Литвинович поділилася висновками розслідування, яке вона проводила разом із колегами, про теракт у школі в російському місті Беслані 1 вересня 2004 року. За словами розслідувачки, є докази провини не терористів, а російських силовиків, офіційна версія неправдива, а офіційне розслідування за 18 років нічого не досягло. Пізніше про трагедію в Беслані говорив російський медійник Ігор Яковенко — про дії керівництва, що призвели до трагедії, вбивство заручників штурмовиками, отруєння журналістки Анни Політковської, яка хотіла провести перемовини, недопущення до перемовин інших впливових на Кавказі людей. За словами Яковенка, Путіну не потрібні були перемовини і збереження життів, він хотів якомога більше смертей і крові задля подальшого виправдання свого «закручування гайок».

Заступниця директора Human Rights Watch по Європі і Центральній Азії, росіянка Тетяна Локшина говорила про українців, примусово вивезених у Росію, про фільтраційні табори і про пошук її колегами зниклих дорослих і дітей. Російський адвокат Микола Полозов говорив про намагання російських правозахисників захищати примусово вивезених українців, які є майже марними, оскільки в правозахисників немає доступу до місць перебування депортованих до Росії громадян України.

У блоці каналу «1+1» російський опозиціонер Геннадій Гудков сказав, що зараз задача Путіна — дотиснути Європу газовим і ядерним шантажем: «Він очікує, що в якійсь момент Європа скаже українцям, що припиняє підтримку і що треба частину територій остаточно здавати. Він хоче отримати будь-яку перемогу, вийти на кордони Донецької і Луганської областей і сказати потім, що вони воювали з усім світом на території України і все одно перемогли».

Білоруська журналістка Тетяна Мартинова коментувала примху Лукашенка здійснити «революцію в електроніці» і представлений ним новий білоруський ноутбук, в якому тільки 12% складників білоруські, все інше зроблено в Китаї.

Шефредактор новин російського видання The Insider Тимур Олевський розповідав про переслідування в Росії акторів, режисерів і музикантів, які виступали проти війни. За його словами, адвокати музиканта Юрія Шевчука в суді намагались пояснити, що його невірно зрозуміли, що насправді він не проти «спецоперації». Але сам Шевчук голосно заявив, що це не так, всі його правильно зрозуміли, він справді не підтримує війну в Україні.

Оперна співачка і колишня депутатка російської Держдуми Марія Максакова порівняла галас з приводу смерті доньки Олексндра Дугіна і підозрілу тишу навколо смерті голови ради директорів «Лукойла» Равіля Маганова. На її думку, за обома вбивствами стоять російські спецслужби.

У денному блоці каналу іномовлення директор центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик коментував позицію держав Середньої Азії: Киргизстан підтримує Росію, натомість Узбекистан, Туркменістан і Таджикистан ніби дотримуються нейтралітету, але на їхньому державному телебаченні можна побачити фрагменти з інтерв’ю Володимир Зеленського, у школах відмовляються від вивчення російської мови, влада спокійно ставиться до масових акцій і концертів на підтримку України тощо.

У блоці каналу «Інтер» радниця голови Харківської обласної ради Наталія Попова розповідала про зруйновані школи Харківщини, початок навчального року онлайн, важку ситуацію у регіоні через постійні обстріли.

Заступниця керівника проекту StopFake Вікторія Романюк спростувала свіжу порцію російських фейків, зокрема про нібито незадовільний і навіть жахливий стан українських АЕС, які до «приходу» росіян завдавали страшної шкоди Європі, а зараз, мовляв, завдяки тому, що «Росатом» узяв все під свій контроль, ситуація неодмінно налагодиться. А також довгограючий фейк про створення в українських лабораторіях коронавірусу.

У вечірньому блоці каналу іномовлення народний депутат від «Слуги народу» Юрій Камельчук говорив про газовий шантаж Росії і маніпуляції, на які ведуться деякі європейські політики, а ще один нардеп від «СН» Єгор Чернєв — про допомогу Україні від ЄС. Чернєв сказав, що найкращій приклад консолідації світу навколо підтримки України — це формат «Рамштайн», скликаний відразу, як тільки стало зрозуміло, що НАТО через незгоду деяких членів не зможе максимально  допомагати Україні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
676
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду