Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 27 серпня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 27 серпня

29 Серпня 2022
814
29 Серпня 2022
07:59

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 27 серпня

814
«Уповільнення» наступу» російської армії, ситуація на Запорізькій АЕС, путінський указ про збільшення війська, арт-проєкт на острові Фюн.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 27 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 27 серпня

У блоці «1+1» історик, журналіст, політичний оглядач Армен Чибухчан, який мешкає в Америці, сказав, що президент Туреччини Ердоган веде небезпечну гру із Заходом і з Росією. Оглядач вважає, що Туреччині невигідна перемога ні Росії, ні України, бо з війни вона може весь час здобувати вигоду. Він також зачепив тему пропаганди: «Російська пропаганда здатна переконати своїх глядачів, що Чебурашка – реальна тварина, яка живе в джунглях Африки…»

Військовий експерт Роман Світан висловив переконання, що тільки вступом до НАТО Україна може запобігти наступній війні з Росією.

Олег Жданов прокоментував заяву Шойгу щодо «уповільнення» наступу і указ Путіна про збільшення комплектації армії Росії. Він також зазначив, що ленд-ліз розрахований щонайменше на два роки, і що для ворожого угрупування в Херсоні поступово закривається кришка «казана». Пізніше путінський указ коментував заступник директора українського Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь, на думку якого, своїм указом про 137 тисяч нових військових Путін йде ва-банк, але спізнився з цим рішенням.

Футбольний оглядач і коментатор Ігор Циганик, який працює у групі «1+1», говорив, що українська футбольна інфраструктура зазнала величезних руйнувань від війни, а також про важливість старту чемпіонату України з футболу для політичного і суспільного життя. «Дуже важливо зробити так, щоб кожен уболівальник мав доступний канал, щоб дивитися наш футбол», — заявив Циганик. З урахуванням конфлікту через право на трансляцію чемпіонату України між каналом «1+1» і Setanta Sports, яка перемогла на тендері, можна припустити, що канал вирішив використати свій слот у марафоні, щоб посилити свої позиції у суперечці. Позиції іншої сторони в ефірі не було.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай прокоментував гуманітарну ситуацію на Луганщині і Донеччині.

У денному блоці каналу іномовлення завідувач сектором Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Іжак зазначив, що наразі загроза на Запорізькій АЕС минула, проте небезпека лишається. Підключити ЗАЕС до енергосистеми Росії або на Крим буде непросто, до того ж, Росія збирається торгуватися щодо місії МАГАТЕ і пам’ятає, що ядерний інцидент може призвести до втручання НАТО.

У наступному блоці про візит делегації МАГАТЕ на ЗАЕС говорив Пітер Залмаєв: «Зараз Росія відтягує цей візит, оскільки їм потрібно навести там лад і прибрати докази своїх неправомірних дій. А тоді вже допустити туди комісію буде в її інтересах».

Виконавча директорка «Східної правозахисної групи» Віра Ястребова розповідала, як на окупованих територіях батьків примушують віддавати дітей у російськомовні школи з програмою окупантів. За словами правозахисниці, Росія хоче заволодіти нашими дітьми як матеріалом і виховати покоління, яке воюватиме проти України, а діти, яких вивозять в Росію і там усиновлюють, є жертвами викрадення.

Професорка політології Галина Яворська зауважила, що поставки зброї із США розписані на два роки вперед, але це не означає, що, на думку американських партнерів, бойові дії триватимуть стільки часу: «Підтримка США розрахована не тільки на час активних бойових дій, а й на те, щоб ми могли захищатись і після того, як виженемо окупантів зі своєї території».

Американський політтехнолог Джейсон Джей Смарт звернув увагу на наявність у Путіна перед початком вторгнення в Україну хибних даних: «Усе свідчить про те, що Путін зовсім не розумів, як Україну підтримуватимуть на Заході».

У блоці каналу «Інтер» воєнний експерт Іван Ступак говорив про те, як змінився світ: «Червоний Хрест фактично заявляє, що у них немає жодних повноважень, ООН перетворилася на організацію, яка може лише висловлювати стурбованість подіями в Україні…»

Російський ліберальний медійник Ігор Яковенко розповів про проведене кремлівськими соціологами дослідження: 47% респондентів вважають, що позиції Росії в світі поліпшуються: «Коли людям будь-де в Росії ставлять якісь соціологічні запитання, вони спершу думають, що від них хотів би почути товариш майор».

Український скульптор Микита Зигура розповів про арт-проєкт, який він створив на данському острові Фюн, де на полях фарбою намальовані тіні українських авіа-об’єктів. Окрему увагу привертає тінь літака «Мрія» в натуральну величину.

 У вечірньому блоці каналу іномовлення колишній посол США в Україні Джон Гербст висловив припущення, що смерть Путіна призведе до зупинки війни, бо це «війна Путіна, а не його народу і навіть не його оточення»: мовляв, із самого початку вторгнення було видно, що оточення Путіна боїться того, до чого ця війна призведе, і розуміє, що ця війна дуже шкодить насамперед Росії.

Журналіст Сергій Гармаш говорив про фільтраційні табори на окупованих територіях, а аналітикиня Юлія Осмоловська сказала, що суспільна підтримка України жодним чином не спадає, а у деяких регіонах ЄС та США навіть зростає. Тобто всі заяви Росії щодо того, що «світ втомився від підтримки України», не мають жодного підґрунтя.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
814
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду