Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 серпня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 серпня

31 Серпня 2022
956
31 Серпня 2022
09:54

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 серпня

956
День Пам’яті захисників України, контрнаступ української армії на Херсонщині, ситуація на Запорізькій АЕС, переписування підручників у Росії.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 серпня

Окрім хвилини мовчання о 9-й ранку, в етері була хвилина мовчання о 12-й — в зв’язку з Днем Пам’яті захисників України і роковинами трагедії під Іловайськом у 2014 році.

У блоці групи StarLightMedia головна редакторка російської газети «Арсеньевские вести» (Владивосток) Ірина Гребнєва розповіла, як вона в свої 79 років випускає газету з опозиційними і вільними поглядами. Видання з 2014 року принципово висвітлює події в Україні не так, як того потребує російська офіційна пропаганда. Говорила про переслідування, яких зазнає редакція, і як вони встигли кілька разів виграти у Європейському суді з прав людини, але після 24 лютого 2022 року відстоювати свої права у ЄСПЛ стало неможливо. Проти редакції порушено вже декілька справ про «дискредитацію армії і фейки», друкарні відмовляються її друкувати, але журналісти, попри все, продовжують самотужки на домашньому верстаті випускати 2000 примірників газети щотижня, які розкуповують наступного ж дня.

Голова російської профспілки «Альянс вчителів» Даніїл Кен говорив про запровадження в Росії обов’язкових уроків патріотичного виховання, на яких молодші школярі співатимуть патріотичних пісень, а старшим розповідатимуть, що «Східна Україна – насправді територія великої Росії».

Аналітик Київської школи економіки Павло Мартишев аналізував підсумки зернового експорту морем за місяць з початку дії «зернового коридору».

Професор Інституту радіоекології Фукусіми Марк Железняк наголошував, що місія МАГАТЕ мусить якомога швидше з’ясувати, що відбувається на Запорізькій АЕС. Пізніше про ситуацію на ЗАЕС і мовчання російських вчених з приводу того, до чого може призвести катастрофа на станції, говорила також співробітниця Інституту ядерних досліджень НАН України Олена Бурдо.

У блоці каналу «1+1» редактор російського видання «Важные истории» Роман Анін докладно розповів про розслідування щодо життя доньки Путіна Катерини Тихонової.

Політтехнолог Тарас Загородній коментував переписування історії у Росії, видалення з усіх документів і підручників назви «Київська Русь», стирання будь-яких згадок про український народ і українську мову, що, на думку Загороднього, є повним геноцидом на всіх рівнях.

У денному блоці каналу іномовлення екскерівник Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж і воєнний оглядач Денис Попович коментували новини щодо початку контрнаступу ншої армії на Херсонщині. «Давайте поки що мовчати і тихо радіти», — закликав Денис Попович.

Народна обраниця від «Слуги народу» Євгенія Кравчук говорила про достатньо жорсткі заходи, вжиті Євросоюзом задля підтримки України й ізоляції Росії, що можна сприймати як перемогу України у європейському інформаційному просторі.

У блоці каналу «Інтер» майор резерву Армії оборони Ізраїлю Віктор Верцнер коментував заяви британської розвідки, що Шойгу відсторонили від керівництва бойовими діями в Україні: «Якщо це правда, то це дуже добре. А особливо, якщо правда, що Путін самостійно взявся за керування операцією. Він не військовий, він КДБшник, а вони не можуть керувати такими масштабними бойовими діями». Верцнер також висловив припущення, що США могли б «вирішити всі питання в цій війні за два місяці, було б у них тільки бажання».

Журналіст-розслідувач Христо Грозев теж вважає заяву британської розвідки щодо відсторонення Шойгу «гарним знаком, який показує, що не все йде за планом Путіна». Водночас, на думку Грозева, якщо армією керуватиме безпосередньо Путін, це «призведе до нового підйому мотивації серед військових, які ненавиділи Шойгу».

У вечірньому блоці каналу іномовлення екскомандир взводу батальону «Айдар» Євген Дикий згадав трагедію під Іловайськом, а також прокоментував ситуацію на фронті і проблеми, з якими стикатиметься українська армія після перемоги.

Дипломат Олександр Левченко говорив про «страхи» Росії щодо НАТО. Точніше, страхи Путіна: мовляв, немає різниці, летітиме балістична ракета НАТО з ЄС чи з України, сила її удару від цього не зміниться. Однак секунди чи хвилини різниці підльоту допоможуть Путіну швидше і надійніше сховатись у свій бункер…

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
956
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду