Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 серпня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 серпня

27 Серпня 2022
725
27 Серпня 2022
20:07

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 серпня

725
Знесення радянських пам’ятників, онлайн-освіта, візити Анджея Дуди і Бориса Джонсона, ситуація на Запорізькій АЕС.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 серпня

У блоці «1+1» голова парламентської фракції «Нова єдність» в Сеймі Латвії Айнарс Латковскіс говорив про знесення у Ризі всіх монументів, пов’язаних із радянським минулим — не «пам’ятників звільненню», а «пам’ятників радянській окупації».

Ексголова служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж коментував підписаний Путіним днями закон про розширення армії.

Освітній омбудсман України Сергій Горбачов торкнувся проблеми освіти дітей, які виїхали за кордон. Він також розповів про розпочате Кембриджським університетом у співпраці з українськими науковцями дослідження щодо різниці між українською освітньою програмою і європейськими. Йшлося і про онлайн-навчання — єдине, на думку гостя, зараз безпечне для дітей.

Російський журналіст Тимур Олевський коментував затримання колишнього мера Єкатеринбурга Євгенія Ройзмана і справу проти нього. Розповів, як фонд Ройзмана допомагав у лікуванні дітей, яких відмовились лікувати всі офіційні медичні установи Росії. За словами Олевського, справа Ройзмана є достатньо показовою, зокрема в Єкатеринбурзі його так поважають, що суддя не задовольнила жодної вимоги прокуратури, крім заборони Ройзману користуватися інтернетом.

Політолог Максим Ялі коментував політичні перегони в Італії, а посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський розповів про допомогу, яку Ізраїль надає Україні.

Політкоментатор Володимир Фесенко говорив про активну підтримку України всім світом, зокрема про візити Анджея Дуди і Бориса Джонсона в Київ у День Незалежності, коли українці очікували масованих ракетних ударів, і сирени повітряної тривоги звучали по Україні рекордні 189 разів за добу.

У денному блоці каналу іномовлення радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко розповів про гуманітарну ситуацію в Маріуполі і підготовку окупантами судилища над захисниками міста, яке вже переноситься через суспільний опір.

Вплив санкцій на економіку Росії аналізував професор в IE Business School (Мадрид) Максим Миронов. Він зазначив, що ціна на нафту зараз дуже висока, тому Росія може продавати її Індії і Китаю з великими знижками і все одно бути у виграші. Йшлося і про різне ставлення країн ЄС до жорстких санкцій: «Польща і країни Балтії розуміють, що після України можуть бути наступними, тому набагато швидше і різкіше ухвалюють і підтримують санкції. Для них це питання не економіки, а виживання». Миронов ставиться до майже всіх ухвалених пакетів санкцій негативно: «Усі ці пакети санкцій покликані довго виснажувати Росію, але люди в Україні вмирають прямо зараз, тому всі ці виснажливі санкції мали бути ухвалені одним пакетом в березні, а не працювати на те, щоб Росія стала слабкішою через 10 років».

У блоці каналу «Інтер» дипломат Руслан Осипенко зазначив, що закриття кордонів ЄС для громадян Росії працюватиме і на російську пропаганду, адже їм легше буде пояснювати людям, мовляв, Європа погана, росіян в Європі не люблять, тому політика Путіна правильна.

Російський блогер-адвокат Марк Фейгін прокоментував пропозицію російського депутата Сергія Миронова визнати Україну «державою-терористом». За словами Фейгіна, це не матиме жодного значення, окрім можливості для Росії вилучати українське майно на своїй території, але російського майна по всьому світу буде вилучено набагато більше.

Експертка з питань ядерної енергетики і ядерної безпеки Ольга Кошарна розповіла про аварійну зупинку 5 і 6 енергоблоків Запорізької АЕС, зауваживши, що повну контрольовану зупинку всіх енергоблоків треба було зробити ще у березні.

У вечірньому блоці каналу іномовлення про ситуацію на ЗАЕС, зокрема намагання перепідключити станцію до мережі Росії, говорив експерт з атомної енергетики Людвиг Литвинський. Фахівець не очікує будь-яких позитивних зрушень від місії МАГАТЕ, але при цьому позитивним сигналом вважає заяву, що аварійна ситуація на ЗАЕС буде сприйнята як напад на одну з країн НАТО.

Експерт-міжнародник Богдан Ференс відзначив важливість постачання західного озброєння в Україну — в контексті не тільки війни, але й майбутніх більш тісних зв’язків України з НАТО і ймовірним вступом України до Альянсу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
725
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду