Глухі кути свободи слова по-українськи

21 Червня 2010
36538
21 Червня 2010
12:35

Глухі кути свободи слова по-українськи

36538
За великим рахунком захист ток-шоу Шустера чи Кисельова – це неминучий внесок у профанізацію свободи слова в Україні, але…
Глухі кути свободи слова по-українськи

Російські діячі культури, науковці, політики і просто громадяни з кебетою, приїхавши до України, одразу ж починають ахати й охати: «Яке у вас вільне телебачення! Яка свобода слова! Які бурхливі дискусії точаться, як владу дозволено критикувати! А ви ще скаржитесь на щось - це ж нонсенс! Щасливі люди!». І, як неминучий підсумок: «Не цінуєте ви того, що маєте!».

 

Авжеж. Не цінуємо. Он у «Шустер live» кількість тих, хто не цінує свободи, а готовий поміняти їх на такий-сякий добробут, сягнула, якщо не помиляюся, 60%. І це якраз той показник, якому можна довіряти - адже на правильно (під оглядом соціології) добраній аудиторії у 200 осіб певні загальноукраїнські тенденції відстежувати можна, хоча і з досить значною похибкою. Це «схід-центр-захід» і «юнаки-пенсіонери» на такій невеликій кількісно соціологічній виборці - повна туфта. А от загальники так чи інакше досить правдиві, тож маємо - від половини з хвостиком до двох третин українців готові проміняти шустерову програму на підвищення своїх зарплат і пенсій.

 

Проти такої тенденції, ясна річ, слід боротися. І якими б серйозними речами не мотивувалася така настанова більшості українців (свого часу Еріх Фромм став знаменитим, написавши книгу «Втеча від свободи», де описав вельми схожі на українські процеси у ваймарській та постваймарській Німеччині), за будь-яких обставин змиритися з обміном свободи на добробут не випадає. Тим більше, що в історичній перспективі той добробут неминуче виявляється дутим, а обмін - нееквівалентним. Тож які б серйозні претензії хтось із нас не мав до ток-шоу Шустера, доведеться стати на його захист.

 

Хоча - за великим рахунком - саме телепрограми подібного формату і є одним із головних чинників руйнації свободи слова в Україні, а тому захист ток-шоу Шустера чи Кисельова - це неминучий внесок у зростання загальної неповаги до вільного слова, у нівеляцію його ваги для масової людини.

 

Бо ж квінтесенцією всіх зацілілих політичних ток-шоу прямого і непрямого ефіру є що завгодно, крім Слова, яке можна було б писати з великої літери.

 

Некомпетентне слово.

 

Фальшиве слово.

 

Нечесне і безчесне слово.

 

І знову - некомпетентне і безграмотне слово.

 

Ось що є реальним наповненням (не стовідсотковим, але переважним) усіх без винятку чинних на сьогодні політичних телевізійних ток-шоу.

 

Погляньмо тільки, які знакові репліки подали масовій аудиторії титуловані учасники цих телешоу, експерти з усіх можливих та неможливих питань.

 

Прізвища цих персонажів не грають особливої ролі - головне, що вони належать до провідної десятки публічних політиків нинішньої владної сили (її «союзників», точніше, сателітів, до уваги тут можна не брати).

 

Майдан, виявляється, був платним. Той самий, 2004 року. Мовляв, саме тоді було започатковано кепську традицію оплати масових політичних акцій. І з нею тепер, у нову добу, треба кінчати раз і назавжди.

 

На мітингах у Києві фігурують нині, виявляється, привезені зі Львова чи Тернополя персонажі. А три мільйони киян прагнуть спокою, тиші, вони всім задоволені і в них відсутні серйозні претензії до влади.

 

Росія щедро платить України за оренду військово-морської бази у Севастополі аж 2,5 мільярди доларів щорічно. І це ті гроші, без яких вітчизняна економіка аж ніяк не може обійтися.

 

У Франції не можна виступати в інтернеті під вигаданим ім'ям, під ніком. Там діють жорсткі правила - хочете дискутувати на якомусь форумі - будь ласка, називайте своє справжнє, реальне ім'я.

 

Законопроект, який обмежує право громадян на проведення масових зборів, є одним із найдемократичніших із законів, ухвалених за часів незалежності. Він гармонізуватиме відносини влади й опозиції.

 

Головне в українських сучасних економічних перетвореннях - це вийти на рівень 1990 року. А цього можна досягнути, власне, тільки одним шляхом: відновивши тодішні економічні зв'язки в межах СРСР.

 

Російська класична література викладається в усіх вишах цивілізованих країн і ставиться там на один рівень із античною філософією. Повернення цієї літератури до шкіл - порятунок гуманітарної культури.

 

Мабуть, досить. Охочі можуть продовжити список до нескінченності. Та головне, мабуть, не в тому, що свобода владного слова з телеекрану є тепер свободою поширення нісенітниць і пропаганди некомпетентності, а в тому, що носії (слово «автори» мені видається в цьому контексті надто вже почесним) зазначених висловлювань не зустріли гідних опонентів, які б оперували не емоціями, а фактами та раціональними твердженнями.

 

Саме це, як на мене, найбільш суспільно небезпечно, а не всенародна телетрансляція з апломбом виголошених нісенітниць. Іншими словами, йдеться про інтелектуальну неспроможність як політичних опозиціонерів, так і експертного середовища ставити на місце дезінформаторів і давати людям максимально об'єктивну та повну інформацію з усіх обговорюваних в ефірі питань. Хай хтось не віритиме сказаному - але обов'язково має прозвучати чесне, компетентне та грамотне слово.

 

Інакше-бо свобода слова перетворюється на свою профанацію, що, до речі, якщо не раціонально розуміє, то підсвідомо відчуває ота масова аудиторія, до якої звернені українські політичні телевізійні шоу. А коли свобода слова перманентно й публічно профанується, то відмова від неї починає здаватися не таким уже й страшним лихом...

 

Утім, тут потрібне уточнення: щойно йшлося про привілейовані «обличчя» партії влади та стандартну «обойму» опозиціонерів та експертів, котрі жваво мандрують з одного телешоу на інше. А от у «неформаті» залишається не таке вже й велике число притомних та кваліфікованих діячів з обох боків барикади і значно більш осяжне число інтелектуалів-експертів, спроможних в інтересах пошуку істин підійматися над власними вподобаннями. Один із численних парадоксів українського телеполітичного життя полягає в тому, що організаторам різноманітних варіантів «свобод слова» зазвичай нецікаві саме ті, хто знає, як і навіщо використовувати ці свободи.

 

Бо ж не дають рейтингів притомні політики та кваліфіковані експерти, і все.

 

Принаймні, так пояснюють нинішній стан справ ті, хто вирішує, кому саме сьогодні дозволити скористатися свободою слова в загальнонаціональному масштабі. А найбільш цинічні з-поміж них додають: плебсу, «барбосам» не потрібна істина; потрібен гучний скандал, загорнутий в оболонку дискусії.

 

А це і є розгул свободи некомпетентного і нечесного слова.

 

От і виходить: свобода слова на наших теренах пожирає сама себе. І втеча масової людини від свободи - це неминуча похідна самої свободи. Провина ж на ведучих та менеджерах усіх цих ток-шоу лежить лише часткова - має братися до уваги загальний стан суспільства, його домінуючі настрої. Бо коли існує попит, він формує й відповідну пропозицію, хіба не так?

 

Щоправда, такий собі американець Роберт Макнейл ще 1968 року писав про небезпеку перетворення телебачення на машину маніпулювання народом - і навіть розклав по поличках складові цієї небезпеки та запропонував певні «запобіжники», - але хто в нас читає якихось янкі, а тим більше зважає на них? У нас більше зважають на думку гостей із Росії і на тактичні потреби влади та господарів телеканалів, а не на вільний поступ раціонального слова.

 

Отож і виходить, що рецептів розв'язання окреслених проблем (крім суто теоретико-фантастичних) не існує. А тим часом у сусідній Росії через не такий уже й значний час після повного й остаточного розв'язання питання про свободу слова на телебаченні й у пресі та свободу зборів на вулиці, за всіма законами політичного розвитку, розпочалася - поки що вибіркова, але це лише перші кроки - антивладна герилья, якій масово співчуває населення. Що ж, ліберальні теоретики можуть порадіти: Росія засвідчила, що в ній діють загальносвітові закономірності, коли «міські партизани» з'являються як соціальна реакція на крах сподівань стосовно мирного демократичного - із використанням усіх свобод - оновлення суспільства.

 

Україна - не Росія? Так, у нас подібні традиції куди сильніші - від «Народної волі» до ОУН. Будемо чекати чи якимось неймовірним зусиллям спробуємо донести небезпеку до суспільства і припинити профанацію та дискредитацію свободи слова з використанням її самої?

 

Ілюстрація - www.sitnianski.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, ля «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36538
Читайте також
19.12.2010 10:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
23 002
14.10.2010 09:32
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
19 729
20.09.2010 10:28
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 309
14.09.2010 15:39
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 776
20.07.2010 11:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
13 135
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 627
01.07.2010 10:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
42 712
12.05.2010 07:02
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
28 847
06.05.2010 08:44
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
35 966
23.04.2010 15:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 913
05.04.2010 20:53
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
44 800
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 728
26.03.2010 15:02
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
28 654
17.03.2010 17:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
39 005
10.03.2010 10:19
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 713
20.02.2010 13:32
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
35 833
04.02.2010 17:11
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 444
01.02.2010 12:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 839
19.01.2010 12:52
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
57 236
15.01.2010 17:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
14 562
08.01.2010 09:14
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 173
29.12.2009 14:49
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
29 545
22.12.2009 09:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
40 754
17.12.2009 14:07
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
37 126
30.11.2009 10:24
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
24 986
25.11.2009 09:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 247
30.10.2009 13:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
24 295
16.10.2009 18:18
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
35 252
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злой
5056 дн. тому
Вон оно как! Алексею Мазур из Днепропетровска не нравится когда его имя переводят! Ты также возмущался когда мое имя переводили на мову? Когда фамилии людей типа Воробьев переделали на Горобцов. А, что город Николаев стал МИколою, тебе тоже спать мешало. Фарион, вот оказывается кто твой идеал. У нас где-то официально прописано как я должен, к таким как ты обращаться? Человек, который вызывает уважение, или с которым действительно можно поспорить, поговорить (пусть ты его видишь в первый раз), даже при относительном уважение к тебе, от меня всегда услышит - ВЫ. А ты меня уже и в россияне записал. И еще с тобой на Вы? Знаток далекий от СМИ. Мой тебе дружеский совет, иди на сайт УНИАН, там тебе подобных с два десятка наберется, одного поля ягода. И нойте, и хайте, и боритесь болталогией за ридну- неньку. Чего ты залез сюда на ТК?
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
5056 дн. тому
Повтрюю Злому ще раз: Я українець, тому ніяк не Альоша. Це - в росії "альоша". А моє ім'я не потребує перекладу іноземною тим більше на Батьківщині. Та й хіба правильно взагалі перекладати чиїсь імена - ми ж не перекладаємо Хуана на Івана, Мігеля - на Михайла, Джорджа - на Георгія. Називаємо їх так, як вони звучать в оригіналі, правда. І Фаріон тут ні до чого. Хоча за її уроки української - шана їй і повага!...Та й щось не пригадую, коли це ми з вами перейшли на "ти"? Може це ви обмовились? Мабуть хотіли по-культурному, а вийшло якось не дуже. Чи в таких росіян як ви це в крові?
Злой
5057 дн. тому
Приехали! Мне всегда казалось, что ОЛЕКСІЙ, переводится как Алексей (или ласково Алеша)! Может правда благодаря барышни из Львова уже и имена переводятся не так. Точка зрения это хорошо, только кто не знает о проблемах на нашем ТВ, киноиндустрии. Да, и залезли Вы дорогой на статейку типичного русссофоба Грабовского. У нас дождь заливает Карпаты, а все равно москали виноваты. Это на нынешнем этапе жизни - отработанная ветошь. Он не интересен. Но, что у нас четко в стране, так это все и все знают. Делать только не хотят, или не умеют. Халява - это главное. Вон посмотри как журналисты орут, что цензура, свободу слова давят, а на поверку, это даже не четвертая власть, это болото. Трусливое, жалкое, думающее о себе, но не об обществе. А чего их осуждать? Часть нашего больного общества, теже проблемы, теже вилки и унитазы. Правда иногда можно о власть потереться. И о каких тенденциях ты говоришь, ты где живешь? Мы за 20 лет НИЧЕГО путного не построили. Разворовали страну, убили сх, опустили молодежь, и т.д. и т.п. Назови хоть что-то чем можно гордиться? Братьев Кличко не называй, ибо это не заслуга государства.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5057 дн. тому
Злому. Я не сценарист, не кінорежисер, не продюсер. Фільми не знімаю, в шоу-бізнесі - не зайнятий. На НТКУ, як і на будm-якій іншій телекомпанії, не працюю. Одначе це не позбавляє мене можливості і права висловлювати свої думки щодо стану справ в українському інформаційному просторі. Я констатую тривожні, негативні тенденції і кажу про необхідність їх виправлення. Моє критичне слово, як, власне, і куди іменітіших за мене аналітиків, експертів, журналістів і є моєю (нашою) справою. Щодо АЛЕШИ, то це Ви мене мабуть плутаєте з Оленою Кучер. Мене звати - Олексій Мазур, я не з Запоріжжя, а з Дніпропетровська. До речі, Алла Мазур - моя двоюрідна сестра... Щоправда це не та, що на "1+1". Моя сестра живе в с. Петропавлівка Дніпропетровської області і дуже далека як від телебачення, так і ЗМІ взагалі.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5057 дн. тому
Злому. Я не сценарист, не кінорежисер, не продюсер. Фільми не знімаю, в шоу-бізнесі - не зайнятий. На НТКУ, як і на будm-якій іншій телекомпанії, не працюю. Одначе це не позбавляє мене можливості і права висловлювати свої думки щодо стану справ в українському інформаційному просторі. Я констатую тривожні, негативні тенденції і кажу про необхідність їх виправлення. Моє критичне слово, як, власне, і куди іменітіших за мене аналітиків, експертів, журналістів і є моєю (нашою) справою. Щодо АЛЕШИ, то це Ви мене мабуть плутаєте з Оленою Кучер. Мене звати - Олексій Мазур, я не з Запоріжжя, а з Дніпропетровська. До речі, Алла Мазур - моя двоюрідна сестра... Щоправда це не та, що на "1+1". Моя сестра живе в с. Петропавлівка Дніпропетровської області і дуже далека як від телебачення, так і ЗМІ взагалі.
Злой
5058 дн. тому
ДЛЯ АЛЕШИ. Ты как поршивый кабель, побегал по всем новостям, везде отметился задрав ногу и думаешь, что несешь правду матку?. Ты похож на типичного свидомого украинца. У всех двери высотой два метра, а у тебя только метр. И поэтому нужно всех и вся хаять, обвинять, критиковать, грязь лить, кусаться, пукнуть, искать виноватых, говорить про захватчиков и т.д., лишь бы дверь не переделывать. СДЕЛАЙ,, ЧТО НИБУДЬ. Наполни наш украинский эфир хорошими (главное рейтинговыми) передачами, сними добротные полнометражные фильмы, организуй свое ток-шоу которое будут смотреть. Нет! Переписывайся с Грабовским. Два сапога пара.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
5058 дн. тому
"Геть російського хама з українського екрана!" 10.04.2010 13:44 "Народна правда": "Цього разу в якості російського баріна, запрошеного, аби судити українських "холопів", на "Шустер-live" виступив депутат Російської держдуми, затятий українофоб і імпер-шовініст Костянтин Затулін. Вчора, "В гостях у Шустера" той, природно, відчував себе як вдома, повноправним господарем студії, не інакше як головним учасником програми...>>>" http://www.narodnapravda.com.ua/politics/4bc0568700642/
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
5058 дн. тому
"Домой, Євген, пора домой!" /СПЕЦКОР/: "19 листопада на сайті "Телекритика" відбудеться чат-конференція з шеф-редактором і ведучим програми "Велика політика" на телеканалі "Інтер" Євгеном Кисельовим: "Роль ЗМІ у виборчій кампанії, етика висвітлення скандальних тем". Редакція спеціалізованого на висвітленні медійної тематики видання запрошує своїх відвідувачів та всіх бажаючих ставити запитання вже зараз, надсилаючи їх на поштову скриньку letter.tk@gmail.com. Користуючись нагодою, направив на вказану адресу і свої. Якщо "пройдуть", то тоді можна розраховувати на відповіді самого Кисельова, а як ні (чи то через невідповідність темі, чи ще за якимись причинами), то так запитаннями і залишаться...>>>" http://spetskor.dp.ua/art_1155.php
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5058 дн. тому
"Ай-сі-ті-вічці Олені Фроляк шкода Леніна. Малоросійство української телевізійної еліти" /СПЕЦКОР/ : "Їй не подобається українське ТБ і натомість - дуже симпатичні російське телебачення та російські ведучі, зокрема, вона в захваті від Дмитра Кисельова (того, що працював на ICTV за часів Кучми) й Леоніда Парфьонова, а своїм ідеалом вважає Тетяну Міткову... >>>" http://spetskor.dp.ua/art_1183.php
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5058 дн. тому
"Ера" Росії в Україні" /СПЕЦКОР/ : "Зачистка" чи то правильніше сказати ліквідація українського телерадіопростору триває. Черговим й досить знаковим етапом російської наступальної кампанії на український ефір стала поява на хвилях популярної серед широкої слухацької аудиторії радіостанції "Ера-fm" її спільного проекту з російською державною радіокомпанією "Голос Росії". В Україні на часі громадянська кампанія спротиву російській інформаційній експансії задля захисту національного телерадіопростору! "НІ!" російській окупації українського ефіру!...>>>" http://spetskor.dp.ua/art_1007.php
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5058 дн. тому
"Сталін- Live ". Радянський фашизм" /МАЙДАН, 11-05-2009 / : "Комуно-совковий ренесанс в Україні та стрімка її радянізація продовжилася початком кампанії з реабілітації сталінізму. Старт "відбілювання вождя народів" відбувся на шустерівській "свободі", у п'ятницю, 8 травня...>>>" http://maidan.org.ua/static/maivostok/1242032914.html.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5058 дн. тому
"Русский стиль" українського телеефіру" /Українська правда/ : "Здається в жодній іншій країні розвинутої демократії її інформаційний простір не працює проти власної ж держави та національних інтересів так, як це відбувається в Україні" - http://www.pravda.com.ua/articles/2009/04/22/3895032/.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5058 дн. тому
"Україна, яку ми втрачаємо. Свобода слова проти української державності?" /"Народна правда", один з проектів "УП"/ : "Внутрішньо-політична ситуація в країні й те, як вона відображається в публічних дискусіях політиків на голубих екранах, все більше наводить на тривожні припущення, що Україну немов навмисно, ніби на відпрацювання отриманого звідкись замовлення, вперто й цілеспрямовано підштовхують на шлях стратегічної національної поразки, за якою - суцільна руїна.>>>" http://narodna.pravda.com.ua/politics/4989c73ded765/
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
5058 дн. тому
Інформаційне упокорення України "Говорит и показывает Москва": " Українське телебачення практично не залишає українцеві шансу бути українцем в себе ж удома - в своїй рідній країні. Російська інформаційна експансія у вітчизняному медіа просторі набула найрізноманітніших проявів, а масштаби явища такі, що це вже мало назвати загрозою. Справа набагато гірша. Такий стан речей радше заслуговує на куди жорсткіше визначення - інформаційного вторгнення, захоплення та поглинання однією країною іншої, її тотальна окупація, повне упокорення. Ось чому на нашій території немає їхніх літаків і танків - бо Росії це й не потрібно, адже вона повсякденно і цілодобово здійснює бомбардування української національної свідомості та завдає руйнівних обстрілів по нашій ментальності й ідентичності з голубих екранів, радіоприймачів і газетних шпальт. Неприятель давно проник і хазяйнує на нашій території...>>>" ( http://spetskor.dp.ua/art_1204.php ).
subdominanta
5059 дн. тому
Зуб даю - автор большей половины примеров - Чечетило, или, м.б. правильнее, Чечетилло!
o.k.
5059 дн. тому
вільні люди телевізор не дивляться. з власної волі - ніколи.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду