Як я був ворогом свободи слова

29 Грудня 2009
29545
29 Грудня 2009
14:49

Як я був ворогом свободи слова

29545
Ідеться про програму Романа Чайки «5 копійок» на 5-му каналі, , на якій дорослі серйозні люди намагалися щось сказати...
Як я був ворогом свободи слова

Увечері 26 грудня 2009 року я катався на машині часу. Причому поїздка була спрямована відразу й у минуле, й у майбутнє. Майбутнє, видається, близьке, минуле - більш віддалене, але об'єднані вони були однією питомою рисою, що звалася словом латинського походження - цензурою.

 

І при цьому найгидкішим, як на мене, різновидом цензури - цензурою добровільною, за згодою, як то кажуть, діючих осіб та виконавців.

 

Ідеться про програму Романа Чайки «5 копійок» на 5-му каналі. Програму, яка, між іншим, традиційно йде наживо, ба більше: цього разу в ній не було жодного політика, самі тільки пристойні люди, безпосередньо причетні до журналістського і мистецького цехів, плюс студентська молодь зі своїми «примочками» і несподівано-сподіваними радикальними настроями.

 

А ще був незримо присутній сакраментальний закон «Про вибори президента...» з тими змінами, що їх дружно ввігнали в нього Партія регіонів та Блок Юлії Тимошенко і що фактично унеможливили будь-які нормальні дискусії у ЗМІ стосовно якості програм тих чи інших кандидатів на посаду глави держави, ба більше - навіть просте оприлюднення інформації про цих кандидатів та їхні програми. Іншими словами, чинний закон де-юре просто унеможливив самі вибори як такі, оскільки без донесення інформації (не реклами, а саме інформації, яка включає факти, їхній аналіз, висновки та рекомендації експертів плюс оцінку всього цього громадською думкою) до електорату можна говорити щонайбільше про голосування на виборчих дільницях, але не про свідомо зроблений вибір.

 

Зрозуміла річ, безумства законів у нас традиційно лікуються їхнім (себто законів) невиконанням, але цього разу не пощастило. З якихось причин «5 канал» вирішив суворо дотримуватися букви закону, про що автор цих рядків дізнався незадовго до самої програми. Варто було б, звичайно, відмовитися брати участь у грі за неправовими нормами й або не поїхати на «5 копійок», або в самому ефірі порушити ці норми, та стало якось по-людськи незручно - це ж підведеш ведучого і його команду, зламаєш їхній сценарій, а потім усі громи та блискавки з боку різних противсіхів і просто психів впадуть на них. Отож той, хто не вимкнув вчасно телевізор, мав змогу побачити ту нещасну програму, на якій дорослі серйозні люди намагалися щось сказати...

 

...Й одразу ж пам'ять перенесла у кінець 1980-х, коли вже можна було щось сказати у ЗМІ, але не можна було називати всі речі своїми іменами. Хочеш донести інформацію до читача, слухача та глядача? Крутися, як в'юн на пательні, але знай: тобі все одно викреслять з перерахунку форм власності, які мають існувати в Україні за нових умов, приватну власність, і замінять сакраментальними словами: «та інші форми власності». Тобі все одно не дадуть сказати в культурологічній програмі українського радіо (ясна річ, не прямий ефір, а запис) про репресії з боку системи, а попросять переговорити цей фрагмент так: «необґрунтовані репресії». Ти чудово розумієш, що якраз тут ішлося про цілком обґрунтовані речі, про самозахист тоталітарної системи від вільнодумства, але тебе запросили симпатичні люди, їм треба випустити вчасно програму, крім того, все одно буде сказано багато правильного, а люд давно навчився розуміти езопову мову... Одне слово, гласність. Та ще й по-київському, коли переляк перед небезпечною свободою всотався у більшості української інтелігенції разом із молоком матері.

 

Так от, 27 грудня 2009 року на «5 копійках» я зі щирим подивом відзначив, що крім мене особисто (чию поведінку в ефірі деякі колеги відзначили як «агресивну») нікого особливо не хвилює ані законодавча заборона діяльності структур громадянського суспільства (а як вони можуть контролювати владу й політиків, якщо відсторонені від спостереження за виборчим процесом і не мають права обговорювати чесноти та вади кандидатів?), ані заборона на професії (політичний аналітик, політолог, публіцист тощо), ані закріплена законом відверта цензура у ЗМІ (тільки не називати прізвища кандидатів! тільки не говорити про них інакше, як на рівні евфемізмів!). Оскільки ж усі учасники програми мали за спинами більший чи менший радянський досвід та часи перебудови й гласності, то, схоже, у них просто ввімкнулися давні системи рефлексів - мовляв, нічого страшного, речі давно знайомі, тоді обходили, і зараз обійдемо. А Віталію Портникову, вочевидь, допомогла його звичка грати на грані фолу в нинішній російській системі координат, де йдеться не про якісь там західні вигадки, а про суверенну демократію...

 

А, може, й справді - ну їх у болото, ці вибори, цих політиканів із їхніми тупими законами,  бо здійснена Сергієм Проскурнею постановка у Черкасах «Циганського барона» об'єктивно куди важливіша за всю нинішню суєту?

 

Можливо, що і так. А можливо, що і ні. Бо ж чи запрошуватимуть кудись Проскурню, якщо цензура (поки що «лагідна», майже добровільна, далеко не повсюдна) ствердиться і почне поширюватися на всі сфери суспільного життя (така вже її властивість - ставати безмежною)? Якщо самообмеження журналістів та митців знову стане повсякденною звичкою? Якщо нинішня тенденція формувати «чорні списки» авторів та тем навіть у деяких начебто демократичних ЗМІ перекинеться на «недобитків свободи слова», яких і без того залишилося обмаль?

 

Власне, у певному сенсі ситуація може стати навіть гіршою, ніж у другій половини 1980-х, - тоді, використовуючи проти режиму тексти його ж основоположників, можна було хоча б кинути в чиєсь обличчя Марксове: «Радикальним лікуванням цензури було б її знищення, оскільки негідною є сама ця інституція, а інституції-бо є могутнішими за людей». Нині ж відсутні будь-які авторитети, за чию спину прихильник свободи слова при нагоді може сховатися (крім хіба що кримінальних, але їм та свобода до одного з тих місць, які так часто фігурують у Леся Подерев'янського...). Ото й можемо невдовзі отримати «свободу слова» на рівні не горбачовських, а брежнєвсько-андроповських часів. Бо початок покладений, і журналістська спільнота у своїй масі погодилася з фактом державного цензурування ЗМІ в критичній політичній ситуації, на обмеження свободи слова та вираження переконань, введені власниками низки мас-медіа, та на відсторонення громадянського суспільства від контролю за владою.

 

Іншими словами, журналісти погодилися на роль співучасників у боротьбі зі свободою слова в Україні. Крапка. І тут навряд чи істотно допоможуть різні словесні маневри та евфемізми, які, мовляв, дозволяють обійти вимоги відверто антиправового закону. Обійти можна, але навіщо тоді дивуватися, що молодь, як-от на цих «5 копійках», вважає демократію продажною та вкрай неефективною і щиро прагне соціал-національного тоталітаризму?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29545
Читайте також
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 627
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 539
06.05.2010 08:44
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
35 967
13.04.2010 11:06
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
34 135
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 728
10.03.2010 10:19
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 713
01.02.2010 12:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 840
15.01.2010 17:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
14 562
22.12.2009 09:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
40 754
17.12.2009 14:07
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
37 128
07.12.2009 16:39
Євген Захаров, для «Детектор медіа»
47 569
25.11.2009 09:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 248
22.09.2009 08:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
23 893
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ingvar
5233 дн. тому
Грабовский!Вы намного умнее,чем хотите казаться.Да и не стоит эта чайкина фигня такого к ней внимания.С наступающим Вас Новым годом!
medved
5234 дн. тому
"ба більше: цього разу в ній не було жодного політика, самі тільки пристойні люди" - взагалі-то не лише "цього разу", бо програма з літа виходить у форматі "без політиків". І це перемога Чайки, що їхнє завчене брехливе скавуління більше не звучить в етері "5 копійок". Говорити про цих пі...сів серйозно? Аналізувати "ПРОГРАМИ"???? Пане Грабовський, Ви реально живете в "реальності" цих симулякрів і хочете їх обговорювати??? Був про Вас кращої думки...
Z
5234 дн. тому
Тю. Дивився я цю програму. Це ж, пане Грабовський, не одна з тих трьох "свобод", а політично-гумористичне шоу, де серйозні люди несерйозно розмовляють про політику. Мабуть, Ви просто не відчули стьобу.
Лис Микита
5234 дн. тому
А є простий рецепт. Припинити балаканину про політику, бо набридло вже так, що й не сказати. І взяти справді цікаві теми. І тоді не буде обмежень з боку законів про вибори. І можна все називати своїми іменами. Бажаю успіхів!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду