Навіщо новій владі повертати історичний час назад?

6 Травня 2010
35967
6 Травня 2010
08:44

Навіщо новій владі повертати історичний час назад?

35967
Песимістичні нотатки читача й глядача у переддень 9 Травня
Навіщо новій владі повертати історичний час назад?

Навіть у найдемократичніших країнах, де дуже багато говорять про відстороненість та об'єктивність телебачення, насправді надають величезного значення телеіндустрії - тоді, коли йдеться про формування бачення історії масовою людиною, вона ж рядовий виборець і громадянин. Але відмінність демократій від тоталітарних держав у цьому сенсі принципова: обстоюючи цінності свободи людини та незалежності країни, «нормальне» телебачення виховує у глядача не тільки відразу до деспотизму, а й критичний погляд на дії вітчизняних політиків, уявлення про певну поліваріантність правди, коли йдеться про долі людей (скажімо, хоча Північ США у громадянській війні мала за собою «велику» історичну правду, на боці багатьох жителів Півдня була правда екзистенційна, життєва, особистісна).

 

І коли Україна взагалі практично не «перекриває» своєї історії за допомогою телевізійного інструментарію, коли вона віддає історію на відкуп іноземним, переважно російським, авторам, котрі нерідко дуже своєрідно поводяться з фактами, чи заповнює телевакуум стрічками радянського часу, то з якого дива населення держави, а передусім молодь, буде шанобливо ставитися до цієї держави? Тим більше в останнє десятиліття, коли в Росії активно і цілеспрямовано, не в останню чергу за допомогою науково-популярних та художніх книг, кіно й телебачення, відроджується радянська соціальна міфологія, доповнена чіткою шовіністично-імперською складовою? Причому робиться це не шкодуючи коштів та організаційних ресурсів?

 

Нині у Російській Федерації щорічно виходять друком десятки книг найрізноманітніших жанрів, які «розвінчують» критиків дій сталінського режиму у воєнні роки та не менше число праць відверто апологетичних, у яких і колективізація, і терор 1937 - 38 років, і знищення чолівки Червоної армії, і навіть її відступ у 1941 - 42 роках до Москви та Сталінграда оголошуються єдино правильними в тодішній ситуації. Ба більше: з'явилися вже книги про інспіровані Британією та США змови проти Сталіна, про доцільність стратегічного союзу «батька народів» із соціалістом Гітлером, а не з якимись там капіталістами Черчиллем та Рузвельтом, про розквіт освіти, науки і техніки за сталінської доби тощо. Додайте до цього художні (і не надто художні) твори подібного спрямування - і матимете більш-менш повну картину у сфері книговидавництва...

 

Ті історики, які мали необережність у попередні роки заявити про себе як про послідовних критиків сталінського воєнного генія та радянської політичної системи, або пом'якшили свої оцінки, або виїхали за кордон, або дуже важко знаходять можливість для друку своїх нових досліджень. Ну, а про вихід на телебачення й говорити не доводиться - там домінують такі персонажі, як Юрій Мухін, котрий заперечує не тільки розстріл енкаведистами полонених польських офіцерів у Катині, а й політ американців на Місяць, генетику і навіть теорію відносності (в останньому він, утім, не оригінальний: його попередниками тут були Сталін та Гітлер).

 

Дехто, щоправда, зумів обміняти свободу власних досліджень періоду Другої світової війни на участь у кампанії проти українських, литовських та інших націоналістів як «гітлерівських союзників» і «місцевих фашистів». Та погоду на книжковому ринку все одно роблять інші автори, випускаючи кожен за рік по декілька книг, у яких визнаються лише окремі недоліки «ефективного менеджера» та його оточення - а водночас ведеться мова про визначні сталінські досягнення. І, звісно, автори більшості книг «викривають» підступних західних союзників СРСР та доводять, що на Східному фронті Німеччина та її союзники насправді втратили у кілька разів більше військ, ніж сказано в офіційних документах.

 

Переважно такого ж ідейного штибу й численні російські кінофільми й телесеріали «про війну». Часом ловиш себе на думці, що навіть у радянський час на екрані можна було побачити більш правдиві - ясна річ, на рівні «окопної правди» - твори, ніж сьогоднішні замасковані під правду химерні фантазії про повітряних десантників, котрі знешкоджують нацистську диво-зброю - «літаючі тарілки», чи про підводників, котрі торпедують німецькі лінкори та крейсери. А загалом і книги (науковоподібні й художні), і фільми, і газетні публікації, й інтернет - усе сприяє формуванню в свідомості всіх прошарків російського суспільства - від науковців і бізнесменів до люмпенів - уявлення про те, що існує «правильний», «справедливий» тоталітарний лад, що СРСР був переможцем у Другій світовій («Великій Вітчизняній») війні, що західні демократичні держави поводилися з Радянським Союзом підло, що Сталін, попри свої недоліки, був і лишається взірцем мудрого правителя.

 

А хіба недовіра до «чужоземної» демократії та уявлення про ефективність деспотичних форм правління - це не те, що потрібно багатьом політикам і політичним силам не лише в Росії, а і в інших пострадянських державах?

 

Утім, попри всі зусилля «червонозоряної столиці», Україна вcе ж досі перебувала на периферії цього цілеспрямованого відновлення неорадянської політичної системи за допомогою «останнього міфу» (як назвали міфи, пов'язані з Великою Вітчизняною війною Радянського Союзу, автори зробленого в 1990-ті роки у Москві багатосерійного публіцистичного телефільму). В українських підручниках було зникло навіть саме поняття «Великої Вітчизняної». Зникло не випадково: ця пишна назва - теж один із головних міфів, пов'язаних із тією війною.

 

Адже ще 1918 року Сталін вживав термін «вітчизняна війна» для означення боротьби радянської Росії проти «світової буржуазії». А 1927 року він чітко сказав: «Червона Армія є армія Жовтневої революції, армія диктатури пролетаріату... Наша армія є армією світової революції, армією робітників усіх країн». А яким було гасло Комінтерну? Всесвітній Радянський Союз, і не менше. Тож 24 червня 1941 року, коли Червона армія одержала наказ наступати і вийти на територію Польщі та Румунії, московська газета «Известия» писала, що почалася «Вітчизняна війна» і точиться бій за країну Рад - тобто за «вітчизну всіх трудящих світу». Іншими словами, первинне значення поняття «Вітчизняна війна» у радянському лексиконі - це війна за розширення територіальних меж СРСР - «вітчизни всіх трудящих»...

 

Проте навіть перебування на периферії процесів реінкарнації радянських міфів про Другу світову війну мало для України негативні наслідки. Ще за президентства Ющенка відбулося повернення терміну «Велика вітчизняна війна» до підручників та навчальних програм (міністр-соціаліст, який керував освітою, зробив свою справу). А новітні російські воєнні серіали та фільми (між іншим, нерідко зроблені в нас), здається, остаточно заполонили телеканали України. Навалі ж книжок відповідного змісту майже нічого протиставити, і не тому, що відсутні фахівці з Другої світової війни, а тому, що українське книговидання перебуває в перманентній кризі - і навіть за «найбільш українського президента» не мало належної підтримки, тоді як у Росії діє чимало відкритих і прихованих цільових видавничих програм.

 

Але тепер часи змінилися: нова влада відверто прагне зрушити історичний час назад - як у Росії - і зробити навколовоєнну тоталітарну за своїм характером міфологію однією з ідеологічних опор свого панування. Вкотре стосовно масової свідомості у не надто (м'яко кажучи) демократичних державах успішно застосовується знаменита формула Джорджа Орвела: «Хто контролює минуле - той контролює майбутнє».

 

Отож і залишається: не вмикати телевізор хоча б у ці дні, особливо сповнені тоталітарною брехнею й істерикою, не слухати радіо, а - якщо буде настрій - перечитати чесні спогади справжніх ветеранів тієї війни - Шумиліна «Ванька ротный» чи Нікуліна «Воспоминания о войне». Вони є в інтернеті. А для естетів рекомендую - роман Кононова «Голая пионерка»...

 

Ілюстрація - www.freeoboi.ru

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35967
Читайте також
19.12.2010 10:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
23 002
14.10.2010 09:32
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
19 730
20.09.2010 10:28
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 309
14.09.2010 15:39
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 776
20.07.2010 11:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
13 135
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 627
01.07.2010 10:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
42 712
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 539
23.04.2010 15:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 914
13.04.2010 11:06
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
34 136
05.04.2010 20:53
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
44 801
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 728
26.03.2010 15:02
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
28 655
17.03.2010 17:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
39 006
10.03.2010 10:19
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 713
20.02.2010 13:32
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
35 833
04.02.2010 17:11
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 444
26.01.2010 17:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
26 733
19.01.2010 12:52
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
57 236
08.01.2010 09:14
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 174
29.12.2009 14:49
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
29 546
22.12.2009 09:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
40 754
17.12.2009 14:07
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
37 128
25.11.2009 09:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 248
30.10.2009 13:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
24 295
16.10.2009 18:18
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
35 253
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злой
5102 дн. тому
Ну, пусть тогда ему снится, как его каждую ночь сажают в газовую камеру, и пусть ночью в поту просыпается! Так можно ТК! Или его ахинннея для вас большее значение имеет?
Злой
5103 дн. тому
Грабовский! От всей души поздравляю тебя с праздником. Днем Победы! CENSORED Удачи.
Глядач
5105 дн. тому
Навіщо новій владі повертати історичний час назад? - тому що у влади НЕМАЄ ні-чо-го запропонувати народу для руху вперед!!! Вони думають про газ, флот і бабло. Ось і смокчуть люлюку ВВВ. Скоро відкотяться до відмічання річниць взяття Перекопу, будівництва Павкою Корчагіним вулькоколійки та інших "часів Очаківських".
Андрей
5106 дн. тому
Лариса с игорем - к дохтору, болезные. Вообще это грустно и мерзко - все это чекистское ТВ, СМЕРШи и комиссары. Мне кажется, это вроде надругательства над памятью моего деда, его брата и миилионов украинцев и неукраинцев, которые ненавидели совдепию, Сталина, чекистов и все-таки честно выполняли свою солдатскую работу, оставаясь людьми. К сожалению, ни в суд никто из них уже не сможет подать на кремлевских злобных гномов, ни вообще слова сказать. Это действительно мерзко и страшно - так надругаться над мертвыми. Как земля еще носит этих подонков ( и как мы это терпим:)
Лариса
5106 дн. тому
уважаемый автор рекомендуя читать Голую пионерку вы окрыто написали свой диагноз - извращенец, моральный и сексуальный, за чем вам фильмы о войне, страданиях о войне, вам подавай эстетическую крубничку. для таких как вы свобода - это вседозволенность и анархия, такие как вы признают браки гомиков и прочие непотребства противно фу. И где ж вы такие "Умные" беретесь???????
Ярослав
5106 дн. тому
О. Сергію, чекайте ще не таких характеристик... Молодець, дуже толково і до часу написано
Игорь
5106 дн. тому
Грабовский - хам и сволочь. И это не оскорбление, а просто характеристика. Пусть подает в суд. Но при этом знает, кто он такой. Сексуальный бред (Голая пионерка) выдавать за произведения о войне. Телекритика не лучше, культивируя таких "авторов".
Виталий Путинцев
5106 дн. тому
Очень актуально. Режим Януковича радостно подключился к безудержному славословию в честь Дня Победы - необходимый элемент вхождения в российскую имперскую систему. К сожалению, многие украинские тележурналисты вместо правды о войне льют поток дезинформации (рос.военные историки уже обрадовали сообщениями о практическом равенстве потерь с советской и немецкой стороны - историческую науку завернули на 180 градусов). Сам очень много снимал ветеранов и советую очень осторожно относиться к их рассказам. И почитать для расширения эрудиции книги Соколова, Бешанова, Широкорада, Солонина...
обсерватор
5106 дн. тому
Автор я цілком приєднуюсь до ваших думок. Мене теж просто нудить від засилля синіх НКВДістських кашкетів на екрані телевізора останні 5-6 років. Таке враження , що саме НКВД виграло війну, а міліони простих вояків просто повз проходили. Хоча з розповідей мого діда ( а не з книжок) менні відомо чим насправді займалось НКВД на фронті.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду