Попереду – déjà vu справи Ґонґадзе і вбивство свободи слова?

16 Жовтня 2009
35257
16 Жовтня 2009
18:18

Попереду – déjà vu справи Ґонґадзе і вбивство свободи слова?

35257
Лідер Партії регіонів Віктор Янукович порадив журналісту «Української правди» «не бовтати язиком»
Попереду – déjà vu справи Ґонґадзе і вбивство свободи слова?

15 жовтня сталася подія надзвичайної політичної і суспільної ваги, практично не помічена журналістським загалом. Першим на неї відгукнувся УНІАН, тому дозволю собі повністю навести це повідомлення (втім, коротке):

 

«Лідер Партії регіонів Віктор Янукович порадив журналісту «Української правди» «не бовтати язиком»«.

 

Інцидент стався після закінчення брифінгу Януковича в «Зоряному».

 

Кореспондент «Української правди» запитав, чому слідча комісія Миколи Джиги вилучила у Вишгородській райдержадміністрації всі документи щодо купівлі Януковичем резиденції у Межигір'ї.

 

«Я як жив там 5 років тому, так і живу. Указом президента Кучми я отримав цей будинок. Ющенко своїм указом продублював виділення будинку. Таких, як я, там величезна кількість, поїдьте подивіться у Конча-Заспу», - порадив Янукович.

 

На репліку журналіста, що Янукович вивів Межигір'я із державної власності, той заявив: «Послухай, ти ще молодий хлопець. Поживи з моє - життя зрозумієш».

 

«Потім, коли змінився власник (Межигір'я), у мене не було іншого шляху. Я платив оренду. Але коли платиш оренду, орендодавець може зробити все, що завгодно, - змінити ціну. І коли виникла пропозиція купити будинок, я довго думав, що краще. І купив його на ринку. Зараз плачу за оренду землі. І я спокійно себе почуваю», - додав він.

 

На запитання журналіста «Української правди», скільки Янукович заплатив грошей за будинок, той розлютився: «Слухай, тобі ще багато жити. Пам'ятай, що Бог усе бачить!».

 

На репліку, що він має на увазі, Янукович відповів: «Язиком не бовтай». Після цього лідер «регіонів» розвернувся й пішов».

 

Нагадаю читачам, що «Українська правда» вже півроку намагається змусити Віктора Федоровича Януковича оприлюднити свою декларацію про доходи за 2008 рік, направивши «лідеру, який почує кожного» 20 запитів. Апарат Верховної Ради - на відміну від Януковича - відповів-таки на запит, але назвав інформацію про доходи вождя Партії регіонів «конфіденційною».

 

Годі й казати, що у Європі такий апарат того ж дня втратив би всіх своїх керівників, а Партія регіонів перетворилася б на маргінальну політичну силу - і це навіть у разі, якби не існувало відповідних законів, які зобов'язують надавати журналістам подібну інформацію. І ось чому.

 

«Останні два рази запити щодо декларації Януковича ми також адресували Борису Колеснікову, - пише Сергій Лещенко. - Він так любить розповідати про свого кумира Конрада Аденауера і своє бажання побудувати в Україні Німеччину з її дисципліною та порядком. Якщо так - то для початку нехай Колесніков змусить свого лідера поважати закон і звітувати перед громадянами, які утримують Януковича власними податками. Янукович повинен публікувати свою декларацію, оскільки він є народним депутатом, і такий обов'язок на нього покладає закон «Про боротьбу з корупцією». Це не його примха - це вимога до нього. Але Янукович її ігнорує... В особистій розмові Іванеско [керівник прес-служби лідера ПР. - С. Г.] знизує плечима, опускає очі та переводить тему, а Герман каже, що «це не питання її компетенції». (Зате мандрувати телекранами і виступати з приводом і без приводу - це її компетенція?)».

 

Кандидат у президенти, який демонстративно ігнорує закони, для якого ЗМІ - це ніщо і який відверто погрожує надто настирливому, на його думку, представнику мас-медіа, - як це назвати і схарактеризувати? Найперше, що спадає на думку, - що це стиль спілкування зі ЗМІ не політичного діяча, а керівника якоїсь гангстерської зграї. Друге - що ми це вже десь чули, якщо не такі самі слова, то стилістику мовлення точно. І справді: чи повністю автентичні записи майора Мельниченка, чи частково підрихтовані, але щось дуже схоже звучало, коли відомими всім персонами обговорювалися надто активні журналістські діяння Георгія Ґонґадзе і способи приборкання цього невгамовного засновника «Української правди».

 

Одне слово, маємо перспективу - в разі приходу Віктора Федоровича Януковича до влади - ледь не повного déjà vu тієї ситуації. З відповідними наслідками як для конкретних журналістів, так і для свободи слова в Україні.

 

Не даремно-бо Леонід Кучма того ж 15 жовтня заявив, що підтримує на виборах саме Януковича: «У другому турі я обов'язково голосуватиму за Януковича, хоча б тому, що за ним стоїть професійна команда... Янукович себе проявив, будучи прем'єр-міністром, і оточення у нього було - це менеджери... Я вважаю, що на сьогоднішньому етапі іншої гідної кандидатури немає».

 

А й справді немає для тих, кому кровно вигідно, щоб замовники вбивства Ґонґадзе так і залишилися безіменними, і щоб не з'являлися нові сміливці, готові кинути виклик владній системі й вимагати виконання законів. Якщо не буде непокірливих журналістів, якщо боятимуться стати наступною жертвою - то не потрібні будуть і темники. Все розв'язуватиметься на рівні чіткого розуміння редакторами і власниками ЗМІ «генеральної лінії» - як сьогодні в Росії, де досить «точкових ударів» по тих, хто відхиляється від цієї лінії - чи то чимось важким по голові редактора, чи то великим штрафом по рахунку редакції ,- щоб журналістська маса працювала, як злагоджений механізм, для якого основними проблемами є чергові пригоди Ксюші Собчак та нові підступи ненависних піндосів та ляхів проти народу - рятівника людства.

 

Чи бажають українські журналісти жити і працювати у подібній системі координат? Переконаний: переважна більшість - ні.

 

А отже треба діяти вже тепер. Бо ж якщо чільні особи Партії регіонів роблять подібні речі нині, перебуваючи в опозиції (згадайте лишень «культпохід» їхньої четвірки до Савіка Шустера і поведінку під час ефіру), то що вони коїтимуть у разі здобуття повноти влади? Гадаю, ще не всі забули «візитні картки» Донецька-по-регіональному - справу Александрова та спроби згноїти у в'язниці Володимира Бойка? Як на мене, у всіх притомних журналістів України повинен, нарешті, ввімкнутися елементарний інстинкт самозбереження, і навіть якщо ми не бачимо, хто гідний бути президентом і яка політична сила має право керувати державою, то абсолютно чітко видно, хто в жодному разі не повинен одержати владу - навіть її частину.

 

І тут ідеться не про вузькополітичні інтереси, а про значно серйозніші речі.

 

Бо ж в іншому разі відповідальність за déjà vu (ймовірно, й не одиничне!) справи Ґонґадзе й долю свободи слова в України важким тягарем ляже на плечі всього журналістського цеху, який зробив вигляд, що не помітив дуже й дуже знакового інциденту після брифінгу Януковича 15 жовтня.

 

Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників

 

Фото - tema.in.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35257
Читайте також
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 630
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 544
06.05.2010 08:44
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
35 972
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 734
01.02.2010 12:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 843
23.12.2009 16:03
Евгений Минко
31 712
30.10.2009 13:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
24 299
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
націоналіст
5312 дн. тому
Пане Грабовський, таку статтю міг написати журналіст - початківець. А від Вас, як від інтелектуала, хотілося б почути про комплекс реальних проблем, що стоять зараз перед нацією, і про запропоновані кандидатами стратегії. Cвобода слова змушена буде поступитись. До цього штовхатиме патова ситуація, що виникне після виборів. З усіх можливих кандидатів хіба що Віктор Ющенко утримуватиметься від репресій. До речі, Ющенко теж висловлював одному журналісту відому думку, але це не повело ні до встановлення ним цензури, ні до вбивста журналіста.
yyy
5312 дн. тому
<a href="http://www.perevodi.at.ua/index1.htm"> </a>
AlexanderP
5312 дн. тому
Стоп, стоп, стоп. Люди, авторе, Ви що?? хіба можна так висловлювати свою думку, виводячи цитати "найтупішого" українського політика в ідеологію П.Р.? Я повністю погоджуюсь з тим, що погрози у сторону журналістів є поганим передчуттям, але також я дивився той випуск "Шустер лайф+Тимошенко", і не треба дурити людям голову, що регіонади там щось зіпсували... Хто не дивився, поясню: Савік запросив Тимошенко на ефір і покликав журналістів (сказавши, що буде формат прес-конференції) тобто, діалогу ЗМІ з прем*єр-міністром. Далі, у студію прийшли, також запрощені Герман і Азаров. Для них не було стільців. Вони стояли у прямому ефірі з 10 хвилин. Хіба - це нормально?!! Далі, їх посадили, наголошую, ПОСАДИЛИ (не вони вибрали місця) спиною до журналістів, на що вони почали обурюватись і розводити маячню про неповагу до ЗМІ тощо. Регіоналів так обламали, адже Савік щомиті казав їм: "Ну подождите, здесь же есть еще журналисты, они тоже хотят сказать, они сюда приехали из разных стран". Так навіщо було запрошувати лідерів П.Р.??? Відповідь проста: Просто Савік спровокував чудовий скандал, щоб перекрити рейтинги бенефісу Кисельова на Інтері. А ми тут роздуваємо поеми на цю тему. Я ніколи не був прихильником ан П.Р. ані Тимошенко ані Нашого "Бджільника". Просто бажаю журналістам бути і самим більш об*єктивними...а не агітувати фактами проти однієї політ. сили...
rumata
5312 дн. тому
Может действительно журналистское сообщество опомнится, и поймет какая угороза их профессии,и им сами как журналистов идет от Януковича и К., в случае их победы. Это будет похлеще времен Кучмы. Конечно Тимошенко не идеал, конечно делает ошибки, но она учится на ошибках, и она как минимум дла журналистов и их профессии не представляет угрозы( если убрать политическую демагогию). Журналисты, так называемого демократического лагеря должны понять, что если победит команда ЯнЯнуковича, будет такая зачистка, не меньше чем в России.
sistema
5313 дн. тому
И в системе координат Яныка попахивает дерьмом, но в системе координат Тимошенко реально пахнет смертью для журналистики. Я вообще не вижу кто бы мог вывести страну из этого дерьма. Этот Уколов, Лозинский, у ПР Тедеев, Калашников...и этот вечный jew, командированный на комменты тк штабной бот БЮТ.
Jew
5314 дн. тому
для_____Небайдужий // 16.10.2009 21:11:31 да не убивайся ты так как говорят стойкий электорат Януковыча причем без прикола всем он хорош только до второго тура а во втором шансов нема
Jew
5314 дн. тому
для_________ Syva Kobyla // 16.10.2009 19:54:57 вас мама с детства врать учила или вы за толику малую или у вас что то с ушами присутствовавший в студии глава интерфакса четко в своем интервью подметил что журы тут же, не отходя от кассы все перекрутили
Алегарф
5314 дн. тому
Грабовский, как всегда, неадекватен.
Небайдужий
5314 дн. тому
Леді Ю вже нічого не допоможе! Вона може скільки завгодно намагатися переводити стрілки на інших, обіцяти, вішати людям лапшу, відволікати увагу виборців від своїх "здобутків", героічних вчинків бютівських вбивць і пєдофілів, але це вже марно! Народ не сліпий, він не дасть себе знову надурити. Янукович обов'язково стане президентом на ціх виборах, і в Україні буде наведено лад! Як би того не хотіли діячі, накшалт Грабовського, Мєдвєдєва та інших :))) А побоювання щодо повторення справи Гонгадзе марні. Нічого подібного не буде. Ви в цьому переконаєтесь після перемоги Віктора Федоровича. Можете не сумніватися в цьому:)
Syva Kobyla
5314 дн. тому
Не прийде до влади Янукович, прийде та мадам, яка заявила: "А хто вам сказав, що народ не хоче диктатури". Яке їхало - таке здибало. Не вмер Данило - болячка задавила.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду