«Міс Україна – 2010», або Чи потрібен інтелект, якщо є довгі ноги?

14 Вересня 2010
12776
14 Вересня 2010
15:39

«Міс Україна – 2010», або Чи потрібен інтелект, якщо є довгі ноги?

12776
Цьогорічний ювілейний конкурс «Міс Україна» не викликав особливої уваги вітчизняних ЗМІ
«Міс Україна – 2010», або Чи потрібен інтелект, якщо є довгі ноги?

Цікава річ: цьогорічний ювілейний (уже 20-й) конкурс «Міс Україна», проведений на початку вересня, попри присутність на ньому зірок світового шоу-бізнесу, не викликав особливої уваги вітчизняних ЗМІ. Коли й обговорювалося щось, то відсутність Перис Хілтон, вбрання Орнели Муті, репліки Жан-Клода Ван Дамма, а на додачу - у найбільш просунутих медіа - проблема корумпованості журі і підтасування конкурсних результатів, мовляв, усе було визначено заздалегідь.

 

Хоча насправді писати й говорити було про що. Про ту саму очевидну для всієї аудиторії передбачуваність результатів конкурсу на подіумі можна і треба було б вести мову всерйоз. Навіть якщо «Міс Україна» - це виняток у загалом корумпованому українському морі, якщо журі справді зробило висновки на основі спостережень та розмов із конкурсантками за лаштунками і якщо всі ці залаштункові операції проведено чесно. Бо ж не може за визначенням бути непублічним у найважливіші моменти публічне шоу, з трансляцією по телебаченню, з публікою в залі, котра заплатила за це свої гроші. Чи це ще одна прикмета новітнього часу, ще один симптом загальної недуги?

 

Можна (і варто) було б писати і про практичне зникнення української мови з конкурсу. Прикметна деталь: її знання було обов'язковим для конкурсанток 20 років тому, хоча в ефірі й на подіумі звучала й російська. Пам'ятаю, тоді глядацькі симпатії (на відміну від симпатій журі) привернула дівчина-одеситка, яка однаково вільно володіла обома мовами, а на додачу ще й вміла доречно докинути гостре слівце. Підсумок тут невтішний: в останній рік свого існування УРСР була більш українською, бодай у деяких аспектах, аніж нинішня незалежна, але «донецька» Українська держава.

 

А ще темою розмови міг стати й невигойний комплекс меншовартості (і якби тільки цей комплекс!) вітчизняних скоробагатьків, котрі не уявляють собі ані висококласної футбольної команди, сформованої з українських хлопців, ані масштабного шоу, де не було б московських ведучих. Це ще з боксом якось у нас так склалося, що там немає (принаймні, поки що) натуралізованих африканців. А от деяких спортсменів-борців натуралізували, вони навіть депутатство різного рівня згодом здобули. Результат «парламентських» дій одного з таких натуралізованих персонажів уся Україна могла бачити на екранах телевізорів під час ратифікації Харківських угод...

 

Та був іще один вимір ювілейного конкурсу «Міс Україна», на який усе-таки звернула увагу низка журналістів, проте не довела свої красномовні репортажі до логічних висновків. Очевидно, сподівання були на те, що тут факти щодо розуму й кмітливості конкурсанток говорять самі за себе.

 

Ось як про це написала «Газета по-Киевски»:

 

«Гвоздем вечера стал финальный конкурс вопросов. Комментировать это бессмысленно, поэтому приводим стенограмму.

 

- Наташа, - обратился Иван Ургант к финалистке Наталии Ивановой из Одессы. - Что изменится в вашей жизни, если вы победите?

 

- Если я выиграю, то можно много путешествовать мир...

 

- Скажите, Наталья Ситникова из Краматорска, какие новинки в сфере культуры - может быть, новая книга, фильм - вас больше всего впечатлили?

 

- Ой!.. - только и смогла вымолвить Наталья, закрыв лицо руками.

 

- Да не переживайте вы так, все равно судьи по-русски не понимают, - утешил девушку Иван.

 

- Скажите, Юлия Стратегопуло из Винницы, если бы вы были мужчиной, какую мужскую профессию вы бы выбрали?

 

- Самая главная профессия мужчины, - ответствовала Юлия, - быть хорошим семьянином, любить жену и детей!

 

- Наталия Дунич из Львова, если бы вам предложили выбрать: «Бентли» или полное собрание сочинений Толстого, что бы вы выбрали?

 

- «Бентли!» - не задумываясь, ответила красавица.

 

- И это правильный ответ! Скажите, Екатерина Захарченко из Одессы, зачем вам победа?

 

- Все девушки имеют формулировку конкурса «Мисс Украина», - бодро начала Катя.

 

- Так, давайте сначала...

 

- В общем, я бы хотела принести какую-нибудь пользу нашей Украине!

 

- Ну да, почему бы не принести пользу «Нашей Украине»? - тут же нашелся Ургант. - Пошел я...

 

И, проводив со сцены участниц, непроизвольно закрыл лицо руками: Ой-й... Простите, не сдержался. Но это ж потом из телеверсии вырежут?»

 

А ось як цей епізод виглядав «наживо»:

 

 

 

 

Як сказала потім переможниця, одеситка Катерина Захарченко, дівчата дещо «перегоріли» через велике число репетицій шоу:

 

- Честно говоря, я немного забыла о конкурсе вопросов. Думала: «Вот, сейчас мы уйдем», и тут - вопросы! Конечно, все мы немного растерялись».

 

Проте, видається, справа не в тому, що учасниці втомилися, і не в тому, що вони забули про конкурс запитань. А в тому, що за 20 років, як це на перший погляд не парадоксально, загальний інтелектуальний рівень учасниць істотно «просів». І це факт, про який варто вести мову, оскільки зумовлений він не одним, а одразу кількома чинниками, в тому числі й тими, що безпосередньо стосуються мас-медіа.

 

Принципи добору конкурсанток (боюся, що «надто розумних» відшивають одразу), принципи суддівства («а судді хто?»), характер змагань (коли від раціональних чинників залежить дуже мало) - все це, зрозуміло, впливає на загальну картину «інтелектуального феєрверку». Проте ще більше значення мав і має загальний стан мас-медіа - від московського телебачення до місцевої компартійної преси. 20 років тому суспільні цінності формували видання і програми зовсім іншого штибу, ніж сьогодні. Досить згадати «Взгляд» чи «До и после полуночи» на московському телебаченні, досить згадати низку не таких досконалих і гострих, як московські, але інтелектуально насичених програм українського радіо, досить сходити в бібліотеку й підняти підшивки тодішніх газет. Хоч-не-хоч, а й організатори, й журі, й самі дівчата намагалися рівнятись на планку, що нині нерідко опускається, як то кажуть, нижче плінтуса. І не тільки в сенсі змісту, а і в сенсі форми подачі й знання журналістами елементарних фактів. Що найгірше - таким пофігізмом, в числі інших, заражені й працівники та автори значного числа нинішніх видань, які претендують на інтелектуальність...

 

Але все ж таки не нехлюйство працівників та редакторів сучасних ЗМІ, а ціннісні та цільові настанови їхніх власників та менеджерів зумовлюють нинішню ситуацію, яка торкається далеко не тільки претенденток на корону «Міс Україна» чи якісь інші подібні витребеньки. Просто на цьому конкурсі все стало надто вже наочним, щоб не викликати відповідну реакцію як публіки в залі, так і газетярів (хоча й далеко не всіх).

 

При цьому маємо два, так би мовити, виміри, два чинники, що стосуються згаданих цінностей і настанов. Про перший із них найкраще, мабуть, сказав академік Іван Дзюба сім років тому в книзі «Пастка. 30 років зі Сталіним. 50 років без Сталіна»: «Одним із суб'єктивних чинників (чи не найістотнішим) нашого занепаду й осоромлення перед світом є глибока деукраїнізованість, знекоріненість - емоційна, культурна, світоглядна - більшої частини керівного політичного, економічного, виробничого корпусу. Саме їхня "свіжість", якщо вжити вираз Салтикова-Щедріна, тобто щаслива потойбічність щодо історичного буття і культури свого народу, забезпечила їм фантастичну винахідливість у методах пограбування співвітчизників, методах лобіювання чужих інтересів, методах саботування тих проектів, які могли б зменшити енергетичну, інформаційну, культурну та іншу залежність від небезкорисливих сусідів».

 

Тут описано, між іншим, не чиюсь злу волю, а цілком щиру настанову значної маси керманичів (чи, як каже Мойсей Фішбейн, «карманичів») України. Мовляв, як же інакше? В нас ані своїх інтелектуалів знаменитих немає, ані телеведучих справних, ані авторів детективних романів, ані взагалі чогось пристойного, крім вугілля, сталі, збіжжя та довгоногих дівчат - усе краще доводиться імпортувати, а перераховані вище чотири якісних вітчизняних продукти - експортувати. А разом із тим не гріх «кинути» нездар-лохів різних ґатунків, що становлять абсолютну більшість населення невичерпного джерела добробуту «обраних» - благодатної Хохляндії...

 

Тому годі чекати від подібної публіки інвестицій не в шоу для «піпла», не в примітивні таблоїди, не в «лайнометні» телепрограми, не в футбол, зрештою, а в щось інтелектуально насичене, за формою довершене, призначене безпосередньо для 5-10% населення, - але через них здатне впливати на все суспільство, задавати йому певні стандарти й орієнтири. Журнали накладом у кілька тисяч примірників ніде у світі самі по собі не приносять вигоди, але вони мають і державні, й університетські, і приватні гранти, оскільки без таких журналів відбувається інтелектуальне виродження суспільства. Так само, як і без інформаційно-освітньо-культурницьких телеканалів, так само, як і без відповідних радіопрограм і без багато чого іншого. При цьому, якщо телебачення вимагає досить серйозних коштів, то інтелектуальні видання та інтернет-сайти України сумарно потребують витрат на рік куди менших, ніж запрошення однієї зарубіжної «зірки» в журі «Тупенька міс Україна».

 

Утім, є й інші скоробагатьки. Цілком свідомі того, що нищення культури дає змогу безкарно збиткуватися з людей, що недоформована нація не здатна на опір ґвалтівникам, а якщо на щось і спроможеться - то не доведе справи до кінця, що, зрештою, тупенькі міски, у яких відсутні мізки, вище котуються на певних, вельми специфічних, ринках. Апеляції до цієї публіки даремні, свою лінію вони проводитимуть і далі - щоби дурість стала суспільною нормою.

 

Фото - tsn.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12776
Теги:
Читайте також
19.12.2010 10:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
23 003
20.09.2010 10:28
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 309
11.09.2010 11:14
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
37 672
01.09.2010 10:36
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
25 968
23.08.2010 15:50
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
37 515
17.08.2010 09:46
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
42 716
13.08.2010 09:55
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
98 729
06.08.2010 15:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
27 271
28.07.2010 10:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 895
20.07.2010 11:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
13 135
14.07.2010 14:26
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
21 483
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 627
01.07.2010 10:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
42 713
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 539
12.05.2010 07:02
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
28 847
06.05.2010 08:44
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
35 968
23.04.2010 15:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 915
13.04.2010 11:06
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
34 137
05.04.2010 20:53
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
44 801
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 729
26.03.2010 15:02
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
28 655
17.03.2010 17:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
39 007
10.03.2010 10:19
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 713
20.02.2010 13:32
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
35 834
04.02.2010 17:11
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 444
01.02.2010 12:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 840
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
серж
4973 дн. тому
С таким же успехом можно посмотреть порнушку. Красиво и мозги не нужны. Точно говорил Аркадий Райкин - Закрой рот, дура - я уже все сказал... Сочувствую И.Урганту и стыдно за страну.
babay
4973 дн. тому
Браво, пане Грабовський! Дякую! Треба щодня, щохвилини, щогодини про це писати і кричати, поки ще є хтось, кто здатен це зрозуміти
Ertyu
4973 дн. тому
Інтерв'ю з учасницею, яка розповідає правду про конкурс і "переможницю": http://zhitomir-online.com/sv_zhittya/2411-yuliya-pinchuk-net-blata-net-korony.html
Вера
4974 дн. тому
Фу!!! На уровне художественной самодеятельности. Гадость! =(( Мало того, что говорить не знают что, так еще и голос совершенно не поставлен... Чисто "сельское быдло", извините за выражение...
Прочитавший
4975 дн. тому
Конечно, приятно почитать ближе к ночи морализаторство - спасибо:) Но это же конкурс КРАСОТЫ, а не мозгов! И уж тем более неуместно, что автор скатился до темы деукраинизированности и "занепаду культури".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду