Принципова безпринципність «четвертої влади»

4 Лютого 2010
16445
4 Лютого 2010
17:11

Принципова безпринципність «четвертої влади»

16445
Стільки було сказано слів про необхідність теледебатів як неодмінної складової сучасної демократії, стільки публічних закликів до «шановного Віктора Федоровича», а результат?
Принципова безпринципність «четвертої влади»

Віктор Янукович свого часу заочно закінчив технікум, потім - інститут (до речі, невідомо який саме: місцеві жителі твердять, що фах, який він начебто набув, відсутній у переліку спеціальностей, що дає закінчений ним інститут). Докторську дисертацію він також готував заочно, без відриву від основних занять. І ось тепер нам продемонстрований апофеоз (чи, точніше, апофіґей, якщо скористатися словечком популярного російського письменника, хоча й не Чехова) цієї заочності-наочності: заочні теледебати.

 

Утім, хіба варто дивуватися? Тому що послідовний, якщо хтось забув.

 

Та справа не у В.Ф. І навіть не у масовому виборцеві, який, очевидно, вважає всі ці заочні речі нормою для глави держави. Так само заочно, мабуть, вестиме новий президент переговори із західними лідерами, так само заочно їздитиме на міжнародні форуми і так само заочно підписуватиме законодавчі акти. Та хіба до цього звикати публіці із совєтською ментальністю? Зрештою, міг же Л.І. Брежнєв, як твердив популярний навіть серед тодішніх ґебістів анекдот, проводити засідання політбюро, не приходячи до тями. Чим гірший гордий син Донбасу за не менш гордого орла гнізда Дніпропетровського?

 

Справа в іншому. А саме - в тій публіці, яку звуть і яка сама себе кличе українськими журналістами (чи, може, «журналистами Украины»).

 

ОК. Стільки було сказано слів про необхідність теледебатів як неодмінної складової сучасної демократії, стільки публічних закликів до «шановного Віктора Федоровича» прийти на ці дебати пролунало, стільки зусиль було витрачено на те, щоб зібрати під цими закликами підписи достойних людей, а результат? Він описується словами, які так любить уживати (і здебільшого абсолютно влучно) Тетяна Коробова. Найм'якішими і найлітературнішими із них є, мабуть, «от, ... ..., эти ... нас ... опять поимели».

 

Але що цікаво: в результаті цього публічного «поимения» певна частина підписантів заяви-заклику до «шановного В.Ф.» і далі продовжує публічно розводитися про те, що, мовляв, «усі вони однакові».

 

То що, це звернення - це такий собі жарт, що не має під собою реального підґрунтя? Це просто ритуальне бла-бла-бла, аж ніяк не пов'язане з дійсними переконаннями авторів цього звернення і тих, хто його підтримав? Це жест, спрямований на окозамилювання широкої аудиторії - мовляв, і у нас в Україні є незалежна журналістика, що сповідує якісь принципи?

 

Чи це серйозно?

 

А якщо серйозно, то слід визнати: «вони» не однакові, і ви це відчули на собі.

 

Я чудово розумію, що Лев Троцький чи Беніто Муссоліні також прийшли б на теледебати, ба більше - переконливо виграли їх в абсолютної більшості опонентів, і це аж ніяк не гарантувало б високих моральних чеснот згаданих політиків. Але, з іншого боку, знаючи про такі можливості цих політиків-популістів, їхні опоненти змушені були б наступити на горлянку власній пісні, скоротити витрати на свої забаганки і поступитися місцем (в тому числі і на теледебатах) діячам типу Вінстона Черчілля...

 

Але це, звісно, гіпотетичні твердження. А от що зовсім не гіпотетичне - так це твердження, що «вони» не однакові, а відтак це слід публічно визнати. Принаймні, щодо питання, яке безпосередньо пов'язане із суттю сучасної демократії та свободи слова.

 

Цього, на жаль, у багатьох випадках не чути і не видно. А варто було б засвідчити наявність певних принципів. У самих себе. Бо ж як же вимагати від влади бути послідовною і принциповою, якщо ти сам непослідовний?

 

Не чути і не видно публічної реакції журналістської громади і з приводу іншого, не менш важливого - а, можливо, і більш важливого - виміру того, що сталося увечері 1 лютого.

 

Усі, гадаю, пам'ятають, що після відмови взяти участь у теледебатах (якщо вірити ведучому цієї програми, Віктор Янукович так і не «опустився» до того, щоб поінформувати Перший національний про своє рішення) голова Партії регіонів з'явився на ICTV у програмі з безграмотною назвою "Кращий кандидат". І добре, якби сам. Ні, там було певне число тієї братії, що зробила (в основному за часів «свободи слова» імені Л.Д. Кучми) неабияку кар'єру. Плюс клакери, які в належних місцях починали гучно аплодувати (сміливо пишу «клакери», бо якби там представлена відповідно до настроїв Україна, ми чули б не менш гучний свист і сміх, особливо коли кандидат у президенти казав щось на зразок: «кризу треба було зустрічати букетами»). Та справа не в тому, які слова вкотре вже переплутав В.Ф.Янукович, а у реакції журналістської спільноти на факт активної діяльності своїх колег, для яких демократія, свобода слова та чесна публічна політика - ніщо у порівнянні з якимись іншими, можливо, дуже дорогоцінними цінностями.

 

Реакція, між тим (чи я чогось не помітив?), - нульова. Чи близька до нуля.

 

А тепер запитання на «закуску»: так яка влада у нас найбільш безпринципна і непослідовна, - перша, друга, третя, чи все ж таки кохана четверта?

 

Фото - www.umoloda.kiev.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16445
Читайте також
14.09.2010 15:39
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 778
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 628
01.07.2010 10:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
42 716
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 541
06.05.2010 08:44
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
35 968
13.04.2010 11:06
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
34 139
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 731
10.03.2010 10:19
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 714
04.02.2010 15:41
Олег Коцюба, «Українська правда»
31 043
03.02.2010 11:51
Дмитро Лиховій, «Україна молода»
36 619
02.02.2010 13:04
Надія Степула, «Радіо Свобода»
26 692
26.01.2010 17:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
26 736
25.01.2010 18:27
Мустафа Найєм, «Українська правда»
26 431
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
для Д. мирошниченко
5195 дн. тому
От дамы слышу
Д.Мирошниченко
5195 дн. тому
Не нервничайте, милая дама. Ваше 1-1 вас полностью выдает. Я не в восторге от нынешнего наполнения плюсов, но в новостях у них встречаются профессиональные люди, и названных вами журналистов я таковыми считаю. С телесмотрением у меня все в порядке, сравнивать есть с чем, поэтому спорить с вами дальше на уровне базарного сленга не считаю нужным.
для Д. мирошниченко
5195 дн. тому
Если Д.Мирошниченко не смотрел провальную программу мазур, гайдукевича с януковичем, это не значит что его не было. Как Виктор Федорыч нагнул Мазур и объяснил, кто она такая и сколько ее цена в базарный день, а Мазур хлопала глазами и молчала. О дебатах и неприходе на них Януковича вся страна слышала во всех сми от нескольких политиков, в т.ч Анны Николаевны Герман. А Д. мирошниченко услышал только в разговоре Тимошенко с Мазур, наверно ничего кроме 1-1 он не смотрит. Покопайтесь в своей избирательности, Д. Мирошниченко, расширьте свое телесмотрение, потом будете рассуждать про разборки.
Леся Ганжа
5196 дн. тому
До людини на ім"я Z. на ваше прохання - розбіралися з цензурою на ТК. мій вердикт: свободи слова для анонімів не існує. це все одно, що наполягати на свободі волевиявлення без паспорта. якщо у вас ще є запитання - вивчайте правила коментування на ТК. головне з яких - нагадую - дії модератора не обговорюються. успіхів.
Д.Мирошниченко
5196 дн. тому
Фу, опять эти плюсовские разборки зщш // 05.02.2010 11:09:58. Вот уж неймется кому-то, что Мазур в эфир вернулась. Вот Вам, господин Грабовский, и ответ о нашей "четвертой власти". Они способны только персонально друг другу глотки грызть, и то анонимно. А о дебатах и неприходе на них Януковича именно в разговоре Мазур и Гайдукевича с Тимошенко я и слышал. Там, кстати, еще двое журналистов было.. Но нам ведь важнее "заяви" подписывать, чем дело делать, не так ли?
Z
5197 дн. тому
ТК, прежде чем заботиться о состоянии четвертой власти, разберитесь-ка с цензурой внутри себя. забыли, как вытирали в комментах любое нелестное упоминание о влиянии на СМИ вашего хозяина и его связь с известными украинскими политиками? не называю сейчас имен в надежде, что этот пост все-таки смогут увидеть ваши читатели...
Andre
5198 дн. тому
Когда уже автор начнёт называть вещи своими именами----НУ НЕТУ В УКРАИНЕ НИКАКОЙ ЧЕТВЁРТОЙ ВЛАСТИ.Есть возможно 1-2-3 ещё очень популярна вторая древнейшая специальность в разных ракурсах, позициях,конфигурациях.Есть ещё процентов 5 профи-журналистов,а вот хотя бы влиятельности, не то что власти и то нет.И чем раньше это будет взято за точку отсчёта,тем раньше что-то может начать появлятся.
зщш
5198 дн. тому
А ить речь не только и не столько о Ней и о Нем, как о наших коллегах, которые подмахивают, извините, но именно это они делают, Януковичу и Тимошенко. Мазур и Гайдукевич подмахивают обоим кандидатам. Фроляк подмахивает обоим кандидатам. Не надо говорить, что если обоим, то это сбалансированное ведение, нет, это стремление не поссорится ни с кем на всякий случай. таких как Мазур вообще называют журналистами по привычке, они давно не охраняют демократические ценности и не стоят на страже общественных интересов, а покорно подмахивают тем кто платит, но делают это очень-очень профессионально
Нина Хрущева
5198 дн. тому
Західні лідери діють так, ніби немає жодної різниці, хто переможе 7 лютого, але вони помиляються Про кримінальне минуле кандидата згадується часто. І про грабіжництво, і про зґвалтування. Але з незрозумілих причин у 1978 році радянські суди анулювали ці кримінальні справи – незадовго до того, як він вступив до Комуністичної партії. У 2006 прозвучало про підробку документа щодо скасування попередніх вироків. Два ключових документи про скасування вироків за зґвалтування та грабіжництво також було підроблено. Крім того, було підроблено й підписи судді в цій справі. Звичайно, Тимошенко – не свята. Вона зробила бізнесову кар’єру в безладі пострадянської газової промисловості. Але її опоненти, навіть коли контролювали весь апарат української судової системи, не змогли приліпити до неї жодного кримінального звинувачення. За те, що тримала Україну на плаву останні 15 місяців, Тимошенко заслуговує подяки Заходу, а не скептицизму, свідками якого ми є сьогодні. Минуле Януковича, характерними для якого є насильство та нехтування демократичними нормами, занадто глибоко укорінилося, щоб допускати, що в разі його перемоги він коли-небудь дозволить знову кинути виклик його посаді... Ніна Хрущова, онука Микити Хрущова, Москва
Jew
5198 дн. тому
ЯНЕК СТО ПРЦЕНТНЫЙ ОЛИГОФРЕН: в ефірі телеканалу 1+1. Відповідаючи на питання, чому Янукович хоче стати саме президентом, а не прем'єром, який має більше повноважень, лідер Партії регіонів сказав: "Я давно вже в черзі стою, і я не хочу з неї виходити".
ATA
5198 дн. тому
ну от бачте, пане Сергію, навіть коментарів не хочуть залишати представники цієї "коханої четвертої". мабуть тому, що "послідовні" та "принципові", не їх то справа пояснювати загалу свої "позиції". Та й напруга величезна у роздумах, чи правильно будуть сприйняті ті міркування прийдешніми правителями (читай вершителями) їхніх доль
atos
5198 дн. тому
Сергей,а вчера на том же канале и том же фрмате было интересней ??? Позорище,один Тарас Кузьо и какой то Шлема из одессы задавали тон. И теже"клакеры" (видимо под фанеру) пищали. Но если у Яника хоть что то говорили о делах, то здесь Юля №выложилась" от души. Отвела душу. А этот ВЕЛИЙ УКРАИНЕЦ так уж наслаждался этим дерьмом-думал до оргазма себя доведет. Спросите у МУСТАФИНА как он себя чуствовал в эом позорище. А вы и вам подобные припысываете ей ИНТЕЛЛЕКТ!!! Яник серый-но ончто то умеет организовать,а умные люди у него есть.Только не те "спикеры",которые све тятся каждый день,а те которые тихой сапой делают добрые дела. Что касается ЮВТ-это страшный,лживый,циничный человек.Горе той стране где такиеПРАВИТЕЛИ. Мы были ТЕРРИТОРИЕЙ И ЕЮ ОСТАНЕМСЯ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду