Агітпропівська туфта від боярина Михалкова

12 Травня 2010
28846
12 Травня 2010
07:02

Агітпропівська туфта від боярина Михалкова

28846
У своїй новій стрічці «Стомлені сонцем – 2. Предстояння» Нікіта Михалков безжально приніс у жертву ідеології путінізму історичну правду й власну режисерську репутацію
Агітпропівська туфта від боярина Михалкова

«Детектор медіа» вже публікувала досить схвальну рецензію Юрія Луканова на новий фільм знаного російського кінематографіста Нікіти Михалкова. Сьогодні до дискусії долучається інший наш постійний автор Сергій Грабовський, який сприйняв побачене на екрані без жодного пієтету.

 

Ні, що б там не казали злі російські кінознавці, а нова стрічка Михалкова-сина «Стомлені сонцем - 2. Предстояння» таки є непересічним мистецьким явищем. Але явищем дуже й дуже специфічного мистецтва: агітпропівського, в якому конче важливо, з одного боку, зробити свій витвір максимально схожим на правду, з іншого боку, зґвалтувати всі ті справжні історичні факти, які не лізуть у твою схему і не підтверджують твоєї концепції.

 

І перше, і друге Михалкову вдалося.

 

Саме тому його фільм може на когось справити враження ледь не уособлення чесного, мужнього погляду на воєнні події й на сталінську добу.

 

От тільки чи буде чесна і мужня людина стільки свідомо брехати, а разом із тим так відверто демонструвати свою зневагу до вивчення тієї доби, про яку фільм?

 

Умілий агітпропівець повинен змусити себе повірити у творене ним. Михалкову це не вдалося, як він не мудрував над стрічкою.

 

Мабуть, багато хто із глядачів інтуїтивно відчуває все це, і відповідні настрої ширяться суспільством, тому-то в Росії фільм практично провалився і на нього ледь не силоміць водять школярів і солдатів.

 

Але все-таки когось агітпроп здатен переконати, що історія війни була саме такою.

 

Хоча насправді під оглядом історії війни туфта в боярина Михалкова набула просто-таки грандіозних розмірів, і він настільки зневажає аудиторію, що вважає за можливе згодувати їй найрізноманітніші нісенітниці у розцяцькованій обгортці «кіноокопної правди».

 

Почнімо з долі зека Котова. З контексту фільму зрозуміло, що Котов перебуває у ҐУЛАҐу близько чотирьох років і весь час на загальних, на важких роботах - конкретно на лісопилці. А в реальності на таких роботах «58-а стаття» (політичні) зазвичай понад рік не виживала. От нормувальником (куди змушено брали освічених людей), санітаром у лазареті, у КВЧ (культурно-виховній частині), техніком на якомусь обладнанні - так. Там можна було прожити в таборі значно довше і вийти з нього. Отже, перше диво: живий Котов, який мусив би давно стати доходягою й сконати.

 

Диво друге: взаємовідносини між «політичними» і кримінальниками. Почитайте спогади табірників, щоб дізнатися, якими вони були насправді до кінця 1940-х років. Та ідилія, яка склалася у Котова з кримінальниками в таборі, - диво №2.

 

А де, цікаво, було розташовано табір? Німці підійшли до нього 25 червня, отже, поблизу західного кордону. І там ніхто із зеків не знає про війну? Над табором не пролетів жоден із німецьких бомбардувальників, не літали радянські ескадрильї, не відбувалися повітряні бої, зрештою, не чутно було канонади? Адже, попри те, що більшість Червоної армії улітку 1941 року розбіглася, кинувши техніку, все ж перші дні майже на всіх ділянках фронту точилися бої. А на деяких - навіть дуже запеклі. І зеки не знали, й охорона табору - теж (бо якби остання знала, звістка неодмінно дійшла би до зеків). Отже, диво №3.

 

За методом виключення можемо встановити, що табір Котова - на території Білорусі. Явно не Прибалтика, а 25 червня на території УРСР німці ще не прорвалися в глибину радянської оборони (ще навіть Львів у радянських руках). Тим більше, що на нього налітають два Ю-87, яких у небі над групою армій «Південь» тоді не було. Знов-таки, ліси. Але на території Білорусі невідомий жоден об'єкт ҐУЛАҐу. Маємо туфту №1.

 

Якраз перед наближенням німців Котова переводять із «політичних» до кримінальних зеків, замінивши статтю. Анекдотичність ситуації в тому, що, згідно із розпорядженням наркома внутрішніх справ Берії від 24 червня 1941 року, разом із засуджених за 58-ю статтею мали розстрілювати засуджених за крадіжки в особливо великих розмірах, а Котова якраз і перевели на цю статтю. І тут не має значення, що начальник табору не знав, що це за статті - у відповідному директивному документі все було. Отже, туфта №2.

 

Ну, а коли нам показують воскреслого чекіста Арсентьєва... Подібних до нього чекістів із дворянськими родоводами вичистили (і зліквідували) ще 1936-37 року. Диво №4.

 

А як вам подобаються німецькі танки під величезними, більшими за самі танки червоними прапорами зі свастикою? Очевидно, прапори почеплені, щоб здаля танки було видно і можна було краще в них цілитися. Командувачі танковими групами на центральному напрямі Гудеріан і Ґот не були ідіотами, ба більше: вони не були й переконаними нацистами, щоби справді мати втіху від подібних ігрищ. Щось подібне могло бути тільки у геббельсівській постановочно-пропагандистській «кінохрониці», яку, за словами самого Михалкова, багато дивилися творці фільму. Мовляв, ми йдемо вперед без боїв, як на параді. Але йти під прапорами, запилюченими ґрунтовими лісовими дорогами? Ну-ну. Фактично Михалков тиражує нацистську пропаганду - що не було жодного опору з боку Червоної армії. А опір таки був, хоча більшість війська й кинула техніку та розбіглася або втекла у глибокий тил. Маємо туфту №3.

 

Принагідно не можу втриматися: стигла шипшина на кущі 25 чи 26 червня - це геніальна художня знахідка і справжнє диво природи. Диво №5.

 

Далі у фільмі маємо висаджений у повітря міст із людьми. У Михалкова - це наче до певної міри випадковість. Розмахався командир червоним прапорцем, сигнал підлеглий сприйняв невірно - от міст і висадили. Насправді ж висаджували спокійно і продумано - як при здачі Києва у вересні 1941 року висадили міст через Дніпро, по якому йшли війська та цивільні. Напівправда №1.

 

Те, що німці бомблять транспорт під знаком червоного хреста, подано як страшну підлість. Але ж постріл із цього транспорту, ще і влучний, юридично денонсував усі зобов'язання німецьких пілотів. А взагалі - якась абсурдна ситуація. Ані СССР не рвався виконувати відповідну Женевську конвенцію (що засвідчив ще польський похід 1939 року), ані Німеччина. І вже повна маячня - репліка командира ланки Ю-87, що, мовляв, «тепер нам доведеться їх усіх знищити». Чому? Конвенцію порушив його пілот? А які санкції? Совєти поскаржаться комусь? Ага: «на прохання однієї з воюючих сторін має бути почате розслідування в порядку процедури, яка підлягає встановленню між зацікавленими сторонами з приводу будь-якого твердження про порушення конвенції; як тільки порушення буде доведене, воюючі сторони зупинять його і вживуть заходи для покарання винних у найкоротший з можливих термін» (ст. 30 Женевської конвенції «Про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях»). Можете уявити «покарання винних» після розслідування, проведеного під час війни за узгодженою між Гітлером і Сталіним процедурою? Напівправда №2.

 

Ну, а молитва, яка знищує ворожий літак... Ні, я розумію, молодий льотчик, недавній гітлерюнґе, захопився, але... Диво №6.

 

А далі, підряд - сталінська гіпсова голова після вибуху «нечестивих» на буксирі, які не захотіли підібрати Надю Котову, ляпається на пісок у кількох сантиметрах від її голови, де на шиї тепер мирно уживаються хрестик і піонерський галстук. Диво №7. Яка воістину дивна концентрація див на один квадратний сантиметр кіноекрану!

 

Тепер тримайтеся за стільці. Котов ще влітку 1941 року потрапляє до штрафбату, воює, двічі легко поранений, відмовився перейти у стройову частину - і от у жовтні він захищає Москву. А разом із штрафбатом воює й повністю гине рота кремлівських курсантів.

 

Насправді перші штрафні підрозділи з'явилися у Червоній армії 25 липня 1942-го (себто якраз на рік пізніше від моменту, коли Котов начебто став штрафником). Туфта №4, воістину грандіозна.

 

Не менш грандіозна, але вже відверто підла туфта (№5) - це оповідь про курсантську роту, яка, мовляв, повністю загинула у своєму першому бою. Те, що озброєно курсантів насправді було самозарядними напівавтоматичними гвинтівками, а не трьохлінійками - це дрібничка. Так само, як і те, що мали вони (кожен!) гранати та пляшки з «коктейлем Молотова», яких їх позбавив Михалков, отже, не були беззбройними перед танками - теж дрібниця. Головне - що курсанти зовсім не були безпорадними дурниками, як їх показує фільм; вони вміли далеко не тільки марширувати. Курсантський полк провоював два місяці (і які!), а потім його було розформовано; старшокурсники одержали лейтенантські звання, їх було відправлено в частини діючої армії, а командно-викладацький склад і півтори сотні курсантів молодших курсів, які не загинули і не були поранені, повернулися до училища. Загинула практично повністю тільки одна рота. Й зовсім не так. Її долю описано в повісті російського письменника-фронтовика Костянтина Воробйова «Вбиті під Москвою», опублікованій 1963 року Твардовським у «Новом мире». Рота воювала кілька днів, а зовсім не 15 хвилин, була врешті-решт кинута напризволяще командуванням, а відійти не могла (у повісті глухо - з цензурних міркувань, тоді інакше не можна було - сказано, що з тилу роту «контролювали» солдати НКВД, тобто загороджувальний загін. Костянтину Воробйову можна вірити: він сам був кремлівським курсантом, сам там воював, потрапив до полону, втік із табору і партизанив. А от Михалкову вірити не можна - бо заради ефектного показу м'яса і кишок він оббрехав полеглих хлопчаків).

 

І де це, до речі, така густота оборони була, що на 10 метрів траншей - по 20 солдатів? Та під Москвою у жовтні 1941 року на 10 метрів було в кращому разі 4-5 червоноармійця! Знов-таки, читайте Костянтина Воробйова... Який номер у цієї туфти? Я вже збився...

 

Ну, а коли з тилу на позиції червоноармійців заходять німецькі танки з довгоствольними гарматами і силуетами «панцерів» зразка 1942-44 років, то просто не знаєш, що сказати - тим більше, що в інших сценах німецькі танки цілком адекватні тому часу. Навіщо зайвий раз брехати? Не розумію. Але якби у Гудеріана були восени 1941 року такі танки, як у фільмі Михалкова, він би взяв Москву.

 

Чергова туфта плюс диво в одній обгортці - це те, що нам розповідають, наче Котов потім ще рік провоював у складі штрафного батальйону і залишився живим і навіть серйозно не пораненим. Додамо до цього те, що він спокійно витягнув чотири роки ҐУЛАҐу - і залишиться тільки впасти на коліна і вознести хвалу за цей парад неймовірностей.

 

Неправдоподібним виглядає знищення цілого села улітку 1941 року солдатами Вермахту через убивство двох їхніх камрадів. Розстріляти кожного десятого з усіх дорослих чоловіків - це можливо. Бо ж нацисти йшли на Схід, щоб панувати, їм була потрібна робоча сила, тому на початку тотальним винищуванням вони не займалися - крім знищення євреїв та циган. Тотальна війна з німецького боку настала потім, і то - села частіше палили поліцаї, набрані з військовополонених червоноармійців, котрі воювали за Гітлера по-сталінськи. Тому весь епізод - чи то туфта, чи то напівправда.

 

А бомба, яка зачепилася за ланцюг на підвісних підсвічниках храму, - це вже туфта з іншої опери. Бідна фізика, як легко її подолав боярин Михалков...

 

Принагідно: вам не здається, що існують якісь специфічні стосунки у Михалкова із Ю-87? Наче інших літаків у німців не було, причому випущених у значно більшій кількості, а у стрічці - самі тільки Ю-87. Пікіруючі бомбардувальники із шасі, які не вбираються. Літаки поля бою, що нечасто залітали у тил противника, бо їм там нічого робити...

 

Утім, досить. Час робити висновки. Конгломерат чудес і туфти повинен переконати глядача, що комдив Котов - така грандіозна цінність для Росії, що його самого та сім'ю постійно зберігають вищі сили. Ні, я не відкидаю можливість утручання цих сил: Сергій Корольов, порятунок якого на Колимі був пов'язаний із кількома справжніми дивами, - це зрозуміло, бо ж Корольов мусив здійснити свою життєву місію в інтересах усього людства. А що таке Котов чи його прототип, якщо такий би існував (у чому сильно сумніваюсь)? Червоний командир часів громадянської війни, сподвижник Сталіна, персонаж, який уміло вбивав одноплемінників?

 

... Й ікона, яка дивом уціліла в храмі...

 

... А ще благородний полковник-чекіст...

 

... І Сталін, котрий осаджує Берію, натомість даючи команду розшукати комдива Котова...

 

Одне слово, епічний кінематографічний гімн новітньому варіанту ідеології православ'я, самодержавства й народності. Тобто - ідеології путінізму. У жертву якій наближений до «самого», до «хазяїна» боярин Михалков безжально приніс історичну правду й власну режисерську репутацію. Останнє - його власна справа, а от перше - це суспільно значущий аморальний учинок.

 

Фото - www.lenta.ru

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28846
Читайте також
20.09.2010 10:28
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 309
14.09.2010 15:39
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 775
20.07.2010 11:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
13 134
01.07.2010 10:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
42 711
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 538
01.05.2010 08:20
Юрій Луканов
для «Детектор медіа»
45 083
Коментарі
26
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злой
5098 дн. тому
НЕМО! Можно и один раз писать свою труху, мы ее видим. Или тебе лишь бы клаву тыкать. Вы, что с Семеном Глузманом уже прошли СТАЦИОНАР уколов. Говорят вас ничего не берет, уколы не помогут. Жаль. Он теперь в кубики играет, а тебе комп дали подолбать. Ну, удачи. А вообще, если бы Михалков снял любой фильм на гражданскую тематику, пусть даже очень неудачный, здесь небыло бы всей этой писанины. Тема Дня Победы, у некоторых вызывает прилив желчи. Ну, что тут пишут "великие критики"? Так, шароварная АнтИлИгенЦИЯ. Этого в инете, хоть выгребай. Одно слюнопускание. . И ТК - не исключение. Их кумир Грабовский жжжет.
5098 дн. тому
Коли б фільм Михалкова був справді художнім твором, то на нього б годилося писати рецензію, як на художній твір. Та оскільки це агітпропівський витвір, то й критикувати його треба не з погляду естетики, а з огляду на ті аргументи, які наводить автор, та методи, якими він це робить. А ерудиції Грабовського можна тільки позаздрити.
Семен Глузман
5098 дн. тому
Иван Петрович! Вот вы где, оказывается, прячетесь. Немедленно появитесь в амбулатории, курс уколов необходимо продолжить. Иначе снова попадете в Павловку, как в прошлый раз. Я же вам запрещал смотреть кино Михалкова! Если лечиться, так лечиться. Тем более, уколы бесплатные, как ветерану НКВД-КГБ.
nemo
5098 дн. тому
Путинофилы и москвососы! А "Мы из будущего-2" по-вашему тоже шедевральное кино?
nemo
5098 дн. тому
Путинофилы и москвососы! А "Мы из будущего-2" по-вашему тоже шедевральное кино?
nemo
5098 дн. тому
Путинофилы и москвососы! А "Мы из будущего-2" по-вашему тоже шедевральное кино?
mirgorod
5098 дн. тому
Что касается барина Михалкова, ребята, вы копья не ломайте зря. Посмотрите что пишут о нем на сайте-опросе по фильму что русские, что украинцы Mihalkov.net те, кто смотрел этот фильм. Полагаю многие вопросы отпадут сами собой. Фильм на самом деле редкостное убожество.
Иван Петрович
5098 дн. тому
Не помню дословно, какими словами Михалков отбрил нациста Ильенко-младшего в студии у Киселева, но мысль приблизительно такова: публичная критика, исходящая от ничтожества, придает ему значимости. Грабовский, Вас это тоже касается. Если Михалкова и критиковать, то не Вам. Не примазывайтесь к Великому. Даже тявканьем. :)))
Дописувач
5098 дн. тому
Автор статті - молодець.Тявкання путіноїдів недолуге. Не подобається Грабовський - почитайте, що пишуть про фільм в самій московії. Я фільм дивився - пафосна натужна трешева гидота!
Александр
5098 дн. тому
Хотелось бы спросить у уважаемого автора статьи господина Грабовского: а прокаковски должен быть художник, живущий в своей стране, горячо ее любящий, имеющий собственные принципы и главное УВАЖАЮЩИЙ страну, в которой он живет? Напрашивается еще один вопрос, а прокаковски вы, господин Грабовский, назовите своего лидера? Тогда все сразу встанет на свои места. Что же касается художественного произведения, созданного Никитой Сергеевичем Михалковым (без лишнего пафоса утверждаю, великим режиссером современности), то хочу напомнить мысль, высказанную великим поэтом Пушкиным (надеюсь, это не вызывает у вас раздражения): "Художника надобно проверять по законам им самим созданным". Считаю "Утомленные солнцем 2" очень честной работой о Великой Войне. Как всякое художественное явление эта картина имеет своих поклонников и хулителей, но равнодушными она не оставляет никого, что по сути и является целью любого художественного произведения.
total
5099 дн. тому
Ай, Моська! Знать она сильна...
Злой
5099 дн. тому
А меня радует, что у нас есть такие дебилы типа Грабовского и ему подобные. Может скорее страна развалится. Писать ни о чем, да еще с такой ненавистью, даже нормальный патриот страны не может. Это шиза! А вообще-то ТК, люди вам правильно ставят вопрос. Доколе?
Газетяр
5099 дн. тому
С. Михалков налаштований суто проімперськи шовіністично. Він гарячий прихильник Путіна, його політики. Це ж відомо всім. То що він там міг позитивного для пострадянського громадянства, для українства, зокрема, зняти? Позиція його захисників зрозуміла... Але я справедливий і визнаю, що виступаю з тої, не менш відомої позиції: " не видел, но осуждаю".
Знающий
5099 дн. тому
"Не нравится фильм - сними лучше." МАЛАДЕЦ! "Сперва добейся"(с) фильм - censored, михалков не нужен.
Томашівчанин
5099 дн. тому
Повністю згоден, дякую. Для неуважних: фільм виготовлено на замовлення керівництва РФ, тобто він пропутінський.
Viktor_2002
5099 дн. тому
Грабовский в полном неадеквате. Где он там путинизм узрел? Фильм Михалкова наоборот - антипутинский. У Михалкова получилось не военное, а глубоко антивоенное кино. Война у Михалкова - это не героические подвиги, а коллективное безумие, где поступки людей не поддаются логическому объяснению. Это крики боли и ужаса, человеческие внутренности на танковых гусеницах. И в таком мире, сошедшем с ума, людям остается уповать только на высшие силы (бога), чтобы найти для себя точку опоры среди обезумевшей реальности. Это его главная идея. Поэтому российский плебс кино не принял и не оценил. Потому что там нет бравурных маршей и героических выкриков "За Родину, За Сталина". Хомячки ждали великодержавного эпика для чесания патриотического гондураса, а получили пацифистское кино.
кіношнік
5099 дн. тому
мдааа, грабовський описався... в сенсі писав і описався :-))))
Интересующийся
5099 дн. тому
Телекритика Грабовского спецом держит для резонанса. Напишет парень какое-нибудь дерьмо - народ начинает "драться" в постах. Вместо объединения общества, Телекритика разъединяет его такими статьями ради рейтинга. Либо глав.редактор проф.непригоден, либо это делается сознательно. Кого, вообще, интересует мнение неизвестного человека, который сходил в кино, как в туалет? Не нравится фильм - сними лучше.
yaska
5099 дн. тому
Пробачте, Микиті Міхалкову.
yaska
5099 дн. тому
сумніви - ворог прогресу. якщо ТАК "досліджувати" добру частину радянського і пострадянського кіно - воно буде прісним, стерильним, нецікавим і взагалі не мало б виходити на екрани. Мистецтво і служить, щоб авторська позиція знаходила відлуння серед інших. До сих пір міхалкову це вдавалось.
дайджест
5099 дн. тому
http://www.bursov.net/publisist/51 :"К потомкам возвращаются родные для предков языческие, шаманские тенденции, идолопоклонство. Деятель кино Никита Михалков утверждает: «Путина ниспослал в Россию сам Господь Бог». Настоятель церкви в Стрельне игумен Евстафий (Жаков) выставил в храме икону с изображением Иосифа Сталина. Непревзойденный даже Гитлером маньяк-убийца миллионов соотечественников в российских учебниках назван «талантливым менеджером». С портретами Сталина проходят крестные ходы."
sizoff
5099 дн. тому
Честно говоря - статейка полный бред, можно подумать Михалков снимал кинохронику. А Путин тут к чему? Короче - аффтар, выпей йаду!
Барбарис
5099 дн. тому
Фильм провальный, но то чем занимается Грабовский не кинокритика, и даже не критика.
Космополит
5099 дн. тому
Да разве Грабовскому понятно, что такое - художественное произведение? ХУДОЖЕСТВЕННОЕ! За историческими реалиями - милости просим в кино документальное. Пусть автор попробует разложить по полочкам "Войну и мир", например. Хотя нет, это для него - памятник ненавистной ему русской культуры.
Луканов
5099 дн. тому
Сергію, ти продемонстрував глибоке знання історичного матеріалу. Але, боюся, що всі ці проколни помітні лише фахівцям на зразок тебе. Звичайний глядач ( на зразок мне:)))) ) цього всього не помітить. Глядача цікавить не стільки відповідність історичним реаліям. Їх цікавить загальна атмосфера фільму, характери тощо. Ну а робити висновок, що це все путінська пропаганада - це занадто. Парадок якраз і полягає в тому, що Михайлков зняв фільм, що не вписується в концепцію ура-патріотизму Росії.
Максим
5100 дн. тому
Я не поклонник Никиты Михалкова - мне его фильмы вообще не нравятся, даже те, какие официально считаются шедеврами. Но дело не в этом. Статья, которую я сейчас прочел по своему профессиональному уровню ниже плинтуса, ниже любой критики. Чем занялся автор - он занялся поиском так называемых киноляпов, несоответсвий, логических нестыковок и т.д. Да таковых миллионы в ЛЮБОМ фильме, особенно в фильме о войне. Возьмем, например, того же "Штирлица". Я вот пару дней назад пересмотрел критически три минуты первой серии: Штирлиц принимает радиограмму из Центра и просто выключает радио. Т.е. опытный разведчик не переключает волну на немецкую станцию, а оставляет, там где было!!! Во время приема радиограммы у него на плече - тень! Где-то рядом бегал оператор... Текст он пишет красивым бисерным почерком, дабы зритель мог его прочесть. Код от шифра он хранит в книге, которая послушно раскрывается на странице, где ее много раз уже раскрывали - тоже ошибка разведчика и т.д. Это как пример количесвта ляпов - один на минуту. Но мы же Штирлица любим, несмотря на то, что это вымышленный персонаж! Нас не волнует, что его расстреляли бы при первом подозрении, а не дали бы возможность оправдаться. Что история со сбежавшей радисткой еще более невероятна! И так далее! Зрителей волнуют человеческие характеры, которым они сопереживают, и логика, историческая правда отступают на второй план. А автор статьи не пробовал прочесть Библию с точки зрения исторической правды?! Там ляп на ляпе, нестыковка на нестыковке. И что образ Христа от этого менее светел стал? Нет! Но это как пример, это не о фильме. Так если мы говорим о фильме, то должны говорить о характерах героев, их поведении в условиях, в которые их поставил автор замысла. Насколько реальны герои (неважно как они выжили), насколько реальны их поступки. Верим мы им или нет. Несут ли образы Котова и др. в себе что-то светлое, доброе. Если нет - фильм плох. Если да - хорош. Вот и все. А если автору не терпится поискать киноляпы, к его услугам еще много фильмов. Могу предложить - "В бой идут одни старики"...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду