Теледесантура в небі блаженної Малоросії

30 Жовтня 2009
24297
30 Жовтня 2009
13:00

Теледесантура в небі блаженної Малоросії

24297
У нормальній країні серіал «Десантура», показ якого днями розпочався на ICTV, навряд чи з’явився б на телеекрані
Теледесантура в небі блаженної Малоросії

Колись киянин Василій Шульґін, знаний публіцист-чорносотенець і запеклий апологет російського імперіалізму, дав пораду тим, кого непокоїло зростання кількості свідомих (тоді говорили «щирих») українців в Україні: ви не тисніть на них із усім суто російським, дайте їм бути малоросіянами, з усіма своїми піснями, борщами, звичками і побутовими традиціями; але ідеологія має бути одна - Великої Росії. І цю ідеологію належить пропагувати всіма способами.

 

Цей сюжет укотре згадався, коли я відкрив анонс телесеріалу «Десантура» в «Газете по-киевски»: «...Трое друзей-десантников, которые в смутные времена развала Союза выполняют самые ответственные миссии в "горячих точках"... В принципе, этот российский сериал прогнозируемо не "грешит" политкорректностью. И "не по себе" от него может стать многим (кроме типичных главных злодеев современного российского кино - кавказцев, в "Десантуре" упоминаются, к примеру, и "боевики" УНА-УНСО)».

 

Ні, звісно, чого тут дивуватися? Хіба це перший чи останній російський серіал, який би в нормальній країні міг стати предметом пильної уваги... Ні, точніше, в нормальній країні він навряд чи з'явився б на телеекрані. Не має значення, на державному чи на приватному. І не тільки в силу відвертої, як можна зробити висновок з анотації, антиукраїнської спрямованості певних його епізодів - а й у силу відсутності елементарної правдивості.

 

Серіал стартував на каналі ICTV 26 жовтня, і вже у першій серії маємо те, що й повинні мати. Один із трьох симпатичних молодих героїв, нещасливий у коханні, добровільно вирушає в Абхазію. Тобто туди, де розгорнуто потужний сепаратистський рух за прямої таємної вказівки ЦК КПРС і на грубі гроші партії. Про це все зопалу писала московська преса у перші місяці після ҐКЧП; потім схаменулася, очевидно, й писати перестала, але ж слово - не горобець... Чи таки горобець? Принаймні, сліди тих реальних історичних подій мною в першій серії не помічено, політичні акценти відчутно зсунуті. Власне, перед нами щось схоже на трохи модернізований радянський серіал, що, втім, характерно не тільки для «Десантури»...

 

Пишучи все це, я піймав себе на думці, що цей серіал нічим істотно - в сенсі правди історії й наявності/відсутності імперських настанов - не відрізняється від розфарбованого і дещо скороченого Штірліца. Тільки датою випуску. А так - чудові стрічки для підтримання Малоросії в її нинішньому стані.

 

А затим прийшла думка - нічого помітно нового (крім назви і певних сюжетних елементів) у розпочатому телесеріали немає і бути не може. Троє друзів, троє лицарів-богатирів, добрі та злі принцеси, зловмисні дракони у вигляді зграй моджахедів та хижі орки в особі грузинів та українців. Про все це писано-переписано, а віз і нині там: у благодатних степах Малоросії...

 

Ні, звісно, важко заперечити, якщо зважати на першу серію і цю фразу з анотації серіалу в «Газете по-киевски»: «Но если закрыть глаза на эти неизбывные имперские амбиции, получается совсем неплохое, динамичное кино о настоящей мужской дружбе и честной службе своей стране». Може, й справді до телебачення та кінематографа треба підходити саме так? І не зважати на те, що справжня чоловіча дружба та чесна служба своїй державі були засадничими принципами не тільки для радянських десантників, які зробили свого часу чималенький внесок у знищення мільйону афганців (тих, справжніх, без лапок, за без малого десятиліття окупації Афганістану), а й для охоронників нацистських концтаборів та вмілих виконавців наказів партії та фюрера з айнзацкоманд. От тільки не зрозуміло тоді, чого ж у Нюрнбергу було проведено великий процес і низку малих - над персонами нижчих рангів, також здебільшого відзначених вмінням дружити по-чоловічому...

 

Чи, може, ну їх, ці політико-ідеологічні настанови? Вони годилися сто років тому, а нині надворі ж доба постмодерну, то навіщо тягнути старе лахміття у прийдешній різнобарвний день?

 

З цим, мабуть, можна було б погодитися, якби не та брутальна українська реальність, що її кожен із нас може спостерігати як на телеекрані (у випусках новин, під час ток-шоу і навіть у «Танцюю для тебе», коли проблемою загальнодержавного значення стає купити обдарованій дитині скрипку...), так і на вулиці. Ненормальна в нас ситуація. Неправильна. Неможлива. Цілий табун мільярдерів - і десятки мільйонів фактичних незаможників (4% населення контролюють 80% національного багатства, і це дані не КПУ, а відповідних служб ООН, - де ще таке у Європі?). Відсутність порозуміння серед громадян із цілої купи засадничих питань розвитку країни, різні типи політичної культури в різних регіонах, можливість так званої політичної еліти цинічно і безкарно маніпулювати мільйонами людей і віднаджувати від участі у громадянському житті інші мільйони загалу - хіба цього мало? А хто хоче - може продовжити список. Й одна із головних причин такого нашого стану, нашої відмінності від Польщі чи Естонії, - відсутність структурованої, цілісної модерної нації як спільноти вільних громадян, котра би ґрунтувалася на спільній політичній культурі, спільному розумінні минулого і спільному проекті майбутнього. А от формуванню такої нації нескінченні радянсько-пострадянські телесеріали якраз і стоять на заваді. Звісно, не тільки і не стільки вони, але «Хоробре серце», «Патріот» чи навіть «Володар перснів» куди більше надаються для цієї справи...

 

Тут якраз саме час закликати знімати українські серіали (ясна річ, не такі примітивно заідеологізовані і без усіляких апеляцій до «часів аріїв-оріїв»), але робити це немає сенсу. І ось чому. Як новітніх спадкоємців Шульґіна (не плутати з його близьким родичем, першим міністром закордонних справ УНР Шульгиним!), так і олігархів - власників вітчизняних телеканалів об'єднує одна засаднича риса: їм потрібна Малоросія і зовсім не до шмиги Україна. Ба більше - вона небезпечна для їхньої політики та їхнього бізнесу. Розходяться інтереси цієї публіки хіба що в тому, хто саме командуватиме Малоросією й малоросами - перші чи другі. Тому не варто сумувати, що фактично відсутні цікаві, добре зроблені й історично правдиві українські серіали: їх немає й не буде (кілька спроб різного рівня професійності було, але...). Не буде, аж доки щось не зміниться в блаженній Малоросії. І не на рівні телепродюсерів.

 

Тож знову доведеться користуватися її величністю Кнопкою - тим, проти чого безсилі всі олігархи й чорносотенці, взяті вкупі з найкрутішими нашими квазінаціоналістами (до речі, де їхні публічні протести проти демонстрації «Десантури»? Де позови до суду? Де реалізація славетних «програм захисту українців»?). Воно, мабуть, і добре. Бо ж більше часу залишиться на все те, що і є життям, а не його викривленим відображенням у «ящику».

 

Фото - kinomanija-online.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24297
Читайте також
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 630
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 544
06.05.2010 08:44
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
35 971
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 733
10.03.2010 10:19
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 715
01.02.2010 12:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 842
16.10.2009 18:18
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
35 256
08.10.2009 16:10
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
23 341
29.09.2009 07:09
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
13 982
22.09.2009 08:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
23 894
01.09.2009 09:51
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
54 540
23.08.2009 11:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
14 934
30.07.2009 11:55
Сергій Грабовський
2 874
20.07.2009 09:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
25 657
06.07.2009 08:36
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
11 727
30.06.2009 11:54
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
23 172
19.06.2009 10:07
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 933
10.06.2009 10:17
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
30 167
Коментарі
17
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злой
5291 дн. тому
2 кокотюхе. "В твоем лице, убогая страна, готовых лишь в гавне купаться. Че ж оккупировать то вас, готовых хоть кому продаться!"
кокотюха
5292 дн. тому
а мы на брудершафт не какали. я добрый вообще-то. ладно, какие у ВАС ценности? русские десантные? оккупировать побольше территорий? интересно, кстати, кому можно продаться, назовите точку. схожу за денежкой. а то высказываюсь как-то бесплатно.
Злой
5292 дн. тому
Кокотюха. Ты вообще читаешь, что пишешь? Вот из-за таких как ты, нас запад и имеет со всеми своими ценностями. CENSORED
кокотюха
5292 дн. тому
мяня упомянули аж два раза в коментах два анонимных бывших советских десантника, потому надо ответить: мне нравится, когда, говоря об некоем общем духовном пространстве, иеют ввиду фильм Десантура. заодно, наверное, и сериал Кадеты - вот оно, наше общее духовное все!!!!!!!! давайте не забывать: тот эе Рэмбо мочил совесткого офицера-монстра, который не был носителем тех ценностей, за которые в свое время сражался герой типа Рэмбо. менее попсовй персонаж - таксист из фильма Скорсезе "Таксисист". то есть, эти два ветерана войны в юго-вочточной азии мочили советских офицеров-монстров только за то, что они - захватчики, не носители, пафосно говоря, неких демократических ценностей. Джеймс Бонд тоже их защищал. теперь вопрос: какие ценности защищает нынешняя российская десантура, которая в кино? и поговорите, поговорище еще о духовном пространстве и вообще - про духовность и бездуховность, люблю такие темки. и, кстати, у нас не общая история. вернее, такая же общая, как у Франции и Вьетнама как французской колонии. мы были колонизированы сначала российской, потом - советской империей. нас имели. вам. видимо, эта пассивная позиция нравилась. ОК, пускай вас и дальше имеют по телевизору российские десантники. а я Рэмба посмотрю, особенно - первую кровь, там нету никаких ивановый и радченко. между прочим, авторы анонимных комментов на месте радченко предствляют, очевидно, себя?
ingvar
5292 дн. тому
Злой!Попытаюсь Вам пояснить.Налицо самое обычное заглядывание в задницу тому,что называется магическими словами: ,,запад",United States и т.п.,автоматически подразумевающее оплевывание того,что называется ,,Сделано в России".Все эти грабовские-кокотюхи всегда смирятся с тем что у советского офицера-монстра в тупом американском боевике 20-ти летней давности будет фамилия РадченкО,а не ИванОВ.Им они всегда простят,им можно.Кроме того,эти ,,патриоты" решительно не хотят замечать существования такого фактора как общее духовное пространство,общей истории,а это играет решающую роль в том,что у нас в стране многие хотят смотреть такое кино.В какой-то степени среднестатистический украинец видит в этих фильмах и себя,т.е. тех кто носит такие же имена,говорит на том же языке,слушает ту же музыку,точно так же зовут родителей,друзей,любимых женщин и т.д..Себя я к этой категории зрителя не отношу,кол скоро боевики не смотрю вообще(жаль времени),но,чисто психологически,понять могу.
Злой
5293 дн. тому
Может кто нибудь пояснит, откуда и почему в нашей стране столько людей, чьи поступки, действия, вот такие статьи, кроме сожаления, что именно у нас, как магнитом стягивается вся низость и грязь, просто дешевый пиар, лакейство, или грубо скажем - дебилизм. Ну, почему ТК опускается до подачи таких гнилых статеек Грабовского. Понятно, он все знает, везде был (кроме как у негра в заднице не был). Большой знаток ВДВ, стратег, прошел через войны, видел все своими глазами! Почему, оно не пишет как сегодня убивают мирных жителей в Афгане и Пакистане вояки НАТО. Сколько мяса намололи в Югославии и Ираке.Где ж возмущение честного человека, борца за справедливость? Значит когда наших украинских парней десантников (пусть даже во времена Союза) герой Рэмбо или 007 долбят, это правильно, красиво и высокое кино. Кокотюха, тоже как цуценя счастлив, что боевик американский увидел, посмотрел на форму наших солдат и офицеров в этих фильмах и остался доволен. Таких же парней как и он выставляю.т полными дебилами, и он этому рад. Или вы что ж думаете, что если американцы снимут кино про наших нынешних украинских десантниках или моряках, они будут умнее, красивее, лучше? Так стоит ли уж так крутить и мостить зад перед ними. И потом ТК, ну расскажите вы Грабовскому, что не доживет он до хороших времен на Украине. И чего слюной брызгать, задавила Россия нас своими фильмами и сериалами, и смотрим мы только их продукт, ну понятно и запад. СВОЕГО НИЧЕГО НЕТ. Хочу заметить, это ФАКТ.
Revolte
5295 дн. тому
Дивився цей фільм на ОРТ,початок був хорошим,десь защеміло в серці, бо якраз 89-93 роках навчався в військовому училищі в Росії.Молодість.Коли пішла пропоганда+політика,все це перестало називатися фільмом...
кокотюха
5296 дн. тому
згоден із глядачем: коли вже дивится бойовики про зелених беретів, то краще американські, бо зосім без бойовиків не можна. це все одно, щожінкам - без кіна про любов, а моральній комісії - без сексу.
глядач
5297 дн. тому
Ні, це ганьба путінському мілітаризму і його українським блюдолизам. Україна - мирна держава.
Алегарф
5297 дн. тому
Требую, чтобы это недоразумение заменили на что-то более адекватное!
Алегарф
5297 дн. тому
"Його треба посадити в тюрму." Ах-ха-ха-ха-ха-хах. Украина скатыватся к диктатуре! Позор ющенковскому милитаризму!!!
глядач
5298 дн. тому
Між тупими американськими зеленими беретами і російськими десантниками вибираю американців. Богуцький взагалі постійно крутить імперські ідеологічні агітки. Його треба посадити в тюрму.
90
5298 дн. тому
вимагаю щоб це неподобство замінили на Queer as folk!!!!!
кокотюха
5298 дн. тому
А до речі: я раз подивився десантуру, мені мілітаизму вистачило, запхав у дівіді черговий диск із декстером, бо хауса-6 ще нема. але нехай так, нехай хтось не хоче дивитися десантуру, але де ж легендарна моральна комісія? забороняє Пилку, Сімпонів, голі фотографії, а тут - нате вам здрасьтє, мовчать, як партизани. ясно, вони нічого не зроблять, серіал купили і покажуть, це комерційне телебачення. про пацанів нормальних, а не педиків, теж комусь треба показувати і диивтися. але ж НЕК чомусь не реагує на путінський мілітаризм!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ingvar
5298 дн. тому
Дискутировать с автором можно бесконечно.Непонятно,почему во всех странах показывают всех этих Рембо и другую тупорылую дешевку,где ,,герой" расправляется с врагами явно не его национальности и это,такими как Грабовский,воспринимается нормально?Да,и почему автор решил,что украинское кино на эту тему будет правдивым?Представляю себе сериал на тему из новейшей истории,курируемый министром Вовкуном.
dyadya
5298 дн. тому
москалі вже й сюди залізли, ідіть воняйте на своїх сайтах!
десантник
5298 дн. тому
Автор. заткнись пожалуйста! Как про "мужскую любовь" по вечерам показывать- так молчишь, сука! А как про мужиков нормальных которых почти не осталось в этой уставшей и измученной пидарастами стране- так понаписывал дерьма всякого. Великую политику приплел... Ты смотри на мужские поступки , а не то как идеологию свою приклеить!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду