Внаслідок продажу телеканалу «Прямий» ексрегіонал Макеєнко отримав незадекларований дохід та ухилився від податків, - ДБР

Внаслідок продажу телеканалу «Прямий» ексрегіонал Макеєнко отримав незадекларований дохід та ухилився від податків, - ДБР

2 Серпня 2024
42149
2 Серпня 2024
21:49

Внаслідок продажу телеканалу «Прямий» ексрегіонал Макеєнко отримав незадекларований дохід та ухилився від податків, - ДБР

42149
Макеєнко продав корпоративні права на компанію "Parlimo Trading Limited", яка володіла телеканалом, за 8 265 510 грн, а остання одразу продала сам телеканал за 462 290 000 грн, тобто дорожче більш, ніж у 55 разів, що не може мати іншого пояснення, аніж свідоме штучне заниження вартості корпоративних прав під час їх продажу та вказує на одержання Макеєнком незадекларованого доходу.
Внаслідок продажу телеканалу «Прямий» ексрегіонал Макеєнко отримав незадекларований дохід та ухилився від податків, - ДБР
Внаслідок продажу телеканалу «Прямий» ексрегіонал Макеєнко отримав незадекларований дохід та ухилився від податків, - ДБР

Державне бюро розслідувань вважає, що операція з продажу телеканалу "Прямий" у 2021 році колишнім народним депутатом від “Партії регіонів” Володимиром Макеєнком дозволила йому отримати незадекларований дохід й ухилитися від сплати податків. Про це повідомляє LIGA.net, яка посилається на  матеріали судового реєстру. 

Досудове розслідування щодо Макеєнка встановило, що згідно його податкової декларації, 18 лютого 2021 року він продав фонду Петра Порошенка "Прайм Ессетс Кепітал"  99% кіпрської “Parlimo Trading Limited” за $297 000 (8,27 млн грн у еквіваленті за курсом НБУ на той час) і 100% Centerano Trading Limited за $3000 (83 490 грн в еквіваленті).  

ДБР зацікавилося ціною продажу телеканалу Прямий Петру Порошенку у 2021 році

Колишня структура власності телеканалу ”Прямий”/ LIGA.net 

Водночас договір купівлі-продажу передбачав другий етап виконання угоди, за яким “Parlimo Trading” відчужило корпоративні права на ТОВ "Телеканал "Прямий" на користь “Прайм Ессетс Кепітал” за 462,29 млн грн. 

"Іншими словами, ОСОБА_4 [Макеєнко] здійснив продаж корпоративних прав на компанію Parlimo Trading Limited, яка володіла телеканалом, за 8 265 510,00 грн, а остання одразу продала сам телеканал за 462 290 000,00 грн, тобто більш як у 55 разів дорожче, що не може мати іншого пояснення, аніж свідоме штучне заниження вартості корпоративних прав на Parlimo Trading Limited під час їх продажу та вказує на одержання ОСОБА_4 [Макеєнком] незадекларованого доходу", – зазначають у ДБР. 

Вартість угоди між Макеєнком та Порошенком раніше не повідомлялася. Після купівлі каналу 18 лютого 2021 року Петро Порошенко заявив, що заплатив великі гроші, нагадує  LIGA.net, 

"Ми підписали договір, я заплатив великі гроші – це мільйони – щоб покрити борги каналу та інше. У держреєстрі змінився бенефіціарний власник. Кінцевим бенефіціарним власником каналу є структура, яка належить Порошенку Петру", – повідомив він тоді. 

Адвокат “Прямого” Євген Солодко в коментарі LIGA.net  сказав, що телеканал не володіє інформацією про вартість угоди. 

"Зараз канал належить журналістам. У каналу не може бути жодних документів, пов'язаних з цими угодами між Порошенком і Макеєнком", – зазначив адвокат. 

"Я припускаю, що Макеєнко задекларував ці 8 млн як прибуток від цієї угоди, після того як вирахував звідти всі витрати. Це єдине розумне пояснення", – додав він. 

Продаж Макеєнком телеканалу Прямий – один з кількох епізодів, які інкримінують ексрегіоналу, пише LIGA.net . Слідство вважає, що незадекларовані доходи він легалізовував шляхом придбання нерухомості. 

22 липня 2024 року Печерський районний суд Києва його цю нерухомість заарештував . Йдеться про 13 земельних ділянок, два будинки, чотири квартири, понад 40 машиномісць та інші нежитлові приміщення. 

Нагадаємо, у листопаді 2022 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення переоформила сім ліцензій ТОВ «Телеканал "Прямий"» через зміну кінцевого бенефіціара та переліку пов’язаних осіб. Кінцевим бенефіціарним власником замість Петра Порошенка стала журналістка Прямого каналу Світлана Глуховська.

5 листопада 2021 року медійники, журналісти, громадські діячі та народні депутати створили новий медіахолдинг «Вільні Медіа», який придбав у Порошенка 100% корпоративних прав каналу Прямий та 5 каналу. Причиною створення медіахолдингу був названий антиолігархічний закон, який підписав 5 листопада 2021-го президент Володимир Зеленський.

Серед співвласників Прямого та 5 каналу — Вікторія Сюмар, Ірина Геращенко, Святослав Цеголко, Лариса Губіна, Ірина Фріз.

Фото: телеканал “Прямий”. 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
42149
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду