Другий фронт. Як у спільному телемарафоні мочили Порошенка

Другий фронт. Як у спільному телемарафоні мочили Порошенка

26 Травня 2022
9914

Другий фронт. Як у спільному телемарафоні мочили Порошенка

9914
«Єдині новини» руйнують політичну єдність. На фоні марафону Прямий канал починає виглядати пристойніше.
Другий фронт. Як у спільному телемарафоні мочили Порошенка
Другий фронт. Як у спільному телемарафоні мочили Порошенка

Рано чи пізно це повинно було статися: 23 травня українська влада першою порушила мораторій на політичні чвари та персонально атакувала Петра Порошенка. Служба безпеки України випустила відео, на якому Віктор Медведчук свідчить проти колишнього керівника держави. Наскільки «на часі» ці викриття, ми лишимо вирішувати читачам. Але чого владі точно не варто було робити, це долучати до чорного піару спільний телемарафон «Єдині новини». Проєкт, який начебто створювали для висвітлення війни, обговорив і висвітлив справу Медведчука / Порошенка близько двадцяти разів протягом дня — більше, ніж будь-яку іншу тему 23 травня.

Ця частина марафону припала на три телеканали: «Інтер», який насправді практично не говорив про подію, та «Україну 24» і «Раду», які витиснули з теми максимум. Арсенал складався з повторів оригінального відео СБУ (яке триває, між іншим, тринадцять хвилин), цитування уривків цього відео в новинах (звісно ж, уривків про Порошенка) та включень в ефір членів фракції «Слуга народу» і наближених до Банкової коментаторів. Послуги деяких із них знадобилися вперше з довоєнних часів.

Форсувати тему почали з пів на одинадцяту ранку. «Україна 24» дотрималася піарного старшинства — спочатку тут похвалили Фонд Ріната Ахметова — і перейшла до відео СБУ, включення «слуги народу» Федора Веніславського та політичного коментатора Ігоря Петренка. Останній, власне, й озвучив програмну заяву дня: Порошенко та Медведчук «одного поля ягоди». Крім того, Петренко додатково драматизував ситуацію, мовляв, саме через подібну корупцію закордонні партнери раніше інакше оцінювали війну в Україні та менше нам допомагали. 

Після перегляду марафону дивуєшся, чому Медведчук так високо на цьому слайді

Але проблемою «Єдиних новин» була навіть не кількість, а саме якість розмов про Порошенка. В ефір пропускали речі, які навіть в умовно мирний час можна було почути не на всіх токшоу. Наприклад, Валентин Гладких стверджував, що це розслідування не може бути переслідуванням політичних опонентів, адже «на сьогоднішній день Порошенко ну ніким не вважається опонентом Зеленському. Бо Зеленський на обкладинці Time як найвпливовіша людина у світі. А Порошенко незабаром буде на обкладинці от цих от журналів “Їх розшукує міліція”». По-перше, вау. А по-друге, за цією логікою політичних переслідувань взагалі не існує, адже лідери держав завжди впливовіші, ніж опозиціонери / журналісти / громадські активісти. До речі, про останніх, Гладких також вирішив, що гроші, які Порошенко й Медведчук буцімто заробляли на своїх схемах, могли йти якраз на оплату медійників та політкоментаторів. І задався питанням, кого тепер обере оточення Порошенка: свого гетьмана чи «відданість українській державі». На годиннику ще не стукнула навіть перша дня, а в марафоні вже пролунало, що підтримувати Порошенка означає зраджувати країну. 

Далі в ефір включився Іван Баканов. Голова Служби безпеки України розповів, що свідчення кума Путіна дали можливість суспільству побачити… «якою саме була державна політика раніше». 

Медведчук свій вибір зробив

У блоці «Інтера» про Порошенка / Медведчука нагадували здебільшого в коротких повідомленнях. Можливо, через формат блоку каналу, а можливо з більш політичних причин. Хай там як, єдиним політичним коментатором у цьому блоці був Борис Тизенгаузен, який намагався виправдати дії СБУ. Чоловік заявляв, що правосуддя не повинно залежати від ситуації у країні; що нові свідчення варто публікувати, якщо вони є; що можливу нестабільність через цю справу переоцінюють, адже в суспільстві є запит на справедливість. Коли правоохоронців потрібно виправдовувати, це завжди «гарний» знак.

 

Цим кадром «Інтер» проілюстрував речення про «ляпас Путіну з Києва» — закриття каналів Медведчука 

Канал «Рада» вкотре показав, навіщо його реформували, та запросив в ефір Володимира Петрова. Чорного політтехнолога влади, якого торік спеціально привели на «Раду» для мочилова політичних опонентів. Імовірно, таких токсичних персонажів не повинні були би показувати в ефірі національного марафону. Але, з іншого боку, питання Петрову ставив Максим Зборовський — колишній співробітник ZIK та співведучий марафону «Тхне Соросом»

Розмова звелася до доведення союзу Медведчука та Порошенка. Ведучий запитав, чому підозрюваний вирішив свідчити проти «хорошого знайомого чи то партнера». Петров відповів, що злочинці здають поплічників. Натякнув, що минулого разу саме Порошенко допоміг Медведчукові опинитися в хороших умовах — під домашнім арештом. Та порівняв ідею «не чіпати» цю справу з ідеєю не чіпати колаборантів, які здають розташування українських військ. 

Колишній політтехнолог команди Януковича розповідає колишньому ведучому Медведчука про злочини начальства.

Хоча протягом дня всі ігнорували презумпцію невинуватості, ніхто не робив цього так яскраво, як Георгій Біркадзе. Цей коментатор обурювався, що прихильники Порошенка завжди заперечують провину політика. Та закликав їх сказати, «кто должен им подтвердить, что Порошенко действительно был в этой схеме». Ем, незалежне розслідування? Також Біркадзе стверджував, що не сумнівається у провині, зокрема, ексголови Нацбанку Валерії Гонтаревої, а якщо вона чесна, то нехай, мовляв, приїде та дасть свідчення. Якщо всім, кого звинувачує Медведчук, потрібно давати свідчення, нас скоро чекають дуже цікаві заяви від Байдена та Сороса. 

І це все лише найяскравіші цитати й гості дня. Хоча в ефірі були й інші, наприклад, нардепи від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк та Павло Фролов, кожен зі своїми сумнівними та смішними заявами. 

Але знаєте, кого в марафоні не було зовсім? Представників Петра Порошенка. 

«Єдині новини» включили з цієї теми чотирьох «слуг народу» та жодного представника «Європейської солідарності». Купу провладних політичних коментаторів та жодного незалежного експерта. Голову Служби безпеки України, але не сторону захисту. Щоб ви розуміли, о 15:00 адвокати Порошенка дали брифінг, відеозапис якого був доступний на ютубі та тривав менше оригінального відео СБУ. У національному марафоні не показали навіть його фрагментів. Що вже там, ведучі не цитували заяву із сайта партії. Якщо в ефірі взагалі згадували про існування іншої думки, то обмежувалися дослівно цим: «Адвокати пана Порошенка заперечують всі ці звинувачення». Жодних деталей, пояснень чи конкретних претензій до слідства не озвучували. Вершиною балансу думок став скриншот від «Інтера» — це й найбільша передана кількість слів зі сторони Порошенка, і єдина візуальна ілюстрація його позиції за добу. Метабаланс глядачам також було отримати складно, бо, нагадаємо, Прямому, 5-му та «Еспресо» відключили цифрове мовлення.

Ти розумієш, що все погано, коли найближче до дотримання журналістських стандартів підбирається «Інтер» 

Таким чином влада влаштувала в національному марафоні класичне політичне мочилово. «Єдині новини» запросили виключно провладних політичних коментаторів. Не надали слово позиції захисту. Повторили цю інформацію в ефірі майже двадцять разів. Й опустилися до кринжових маніпуляцій про обкладинку журналу Time. Усе це в марафоні начебто про війну з Росією

Не подумайте, справа не в тому, що Порошенко точно не винен. Про його зв’язки з Медведчуком є журналістські розслідування, і саме в часи п’ятого президента кум Путіна зміг повернутися в політику та медіа. Справа в іншому: ніхто навіть не намагався займатися журналістикою чи розбиратися в ситуації. Гості «Єдиних новин» один за одним виставляли слова Медведчука вичерпним доказом та переходили до свого завдання — політичної дискредитації Порошенка. 

Якщо не вірите нашим аргументам, то вже після дванадцятої ночі самовикривальну заяву зробив Денис Маслов, нардеп від «Слуги народу» та член комітету з питань правової політики: «Просто свідчення пана Медведчука — цього недостатньо для юридичної оцінки. Для політичної оцінки прихильниками політичної сили “Європейська солідарність” і для оцінки суспільством — це важливий елемент». 

А що там на Прямому?

Після початку повномасштабної війни Прямий канал оголосив і майже дотримувався мораторію на критику влади. За подібної іміджевої атаки можна було б очікувати скасування цього мораторію. Але, на щастя, медіа Петра Порошенка не повернулося до свого улюбленого заняття попередніх років: звинувачення Зеленського в тому, що він Гітлер, Путін та «гівнокомандувач». Канал, звісно, вдавався до маніпуляцій, проте діяв радше в обороні. 

Наприклад, відео СБУ тут жодного разу так і не показали. А саму публікацію не обговорювали до пів на другу дня, поки не з’явилася реакція «Європейської солідарності». 

Звісно ж, наближені до Порошенка політичні коментатори та члени його політсили стверджували, що це все російська спецоперація (не пояснюючи, чи Росія проникла в керівництво СБУ). Закликали до єдності й неповторення історичних помилок України. Казали, що подібні речі зараз підставляють Зеленського. Що Служба безпеки під час війни мала б займатися іншим. Що Медведчуку не можна вірити і що він читав цю заяву із суфлера. Що таким чином влада відволікає увагу від проблем. Що у президента знову пішов «95 квартал». Крім того, Прямий зробив огляд соціальних мереж, в якому всі підтримували Порошенка.  

Не обійшлося й без гучних заяв. Наприклад, нардепка «Європейської солідарності» Вікторія Сюмар заявила, що в реальність того, що відбувається, неможливо повірити, адже в Росії сьогодні немає більших ворогів, ніж «п’ятий і зараз шостий президент України». Політичний коментатор Володимир Цибулько вирішив виправдати Порошенка тим, що з ним продовжують спілкуватися західні політики. Мовляв, вони вже розібралися в усіх цих закидах і припинили б зустрічі, якби щось було не так. Нагадаємо, що Дональд Трамп свого часу зустрічався з лідером Північної Кореї, а Макрон досі надзвонює Путіну. Також Цибулько вирішив, що Порошенко — це «єдиний політик, який активно просуває інтереси України на різних міжнародних майданчиках, крім президента Зеленського». Ведучий Сергій Висоцький запитав в одного з гостей, як до ситуації ставляться прихильники Петра Порошенка на фронті: «Людина, яка не бачить за собою міцного тилу, єдності в тилу, ну, мабуть, починає гірше сприймати ту ситуацію, яка відбувається на фронті». 

Найепічніше цю тему відпрацювали адвокати Порошенка, врешті, вони отримують гроші за його захист офіційно. Ігор Головань вирішив, що арешт обмежує участь Петра Порошенка у захисті держави. Ілля Новіков заявив: «Через те, що заарештоване майно Порошенка, люди фактично гинуть». Мовляв, на ці гроші можна було б купити бронежилети для фронту. Що ж, от вам і ще одна червона лінія в цій історії: політики почали спекулювати смертями.

 Через арешт коштів Порошенка адвокати фактично гинуть

Кілька разів гості натякали, що могли би поговорити про «зраду» в Маріуполі, але не будуть. Одного разу запитали, як там російський паспорт дружини Івана Баканова. Але загалом варто віддати Прямому належне, до відвертого бруду проти опонентів тут не опускалися. А персонально Зеленського взагалі не атакували. Можливо, тому, що зараз головнокомандувача української армії не може дозволити собі образити ніхто в цивілізованому світі. 

У будь-якому разі, канал зреагував значно стриманіше, ніж у часи до повномасштабної війни. Тема Порошенка / Медведчука не була єдиною протягом дня та інколи навіть не першою в розмовах із гостями. Знову ж, можливо, канал намагався штучно применшити значення відео в порядку денному. Але, і це дуже суб’єктивний момент, після років перегляду Прямого особисто мені здається інше: працівники каналу справді не хотіли в цьому колупатися. Принаймні, ведучий Сергій Висоцький та Георгій Тука, колишній керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, виглядали щиро розчарованими, коли закликали владу не грати зараз у політичні ігри, не послаблювати державу та власні позиції, дочекатися перемоги. 

Це той випадок, коли війна не списує, а загострює проблеми. Бо одна справа — влаштувати кампанію з чорного піару в мирний час та на каналах союзних олігархів. І зовсім інша — використовувати для цього інструмент, начебто створений для інформаційного захисту держави. Марафон «Єдині новини» вже критикують за токсичних ведучих та піар влади, а тепер до цього додалося ще й мочилово політичних опонентів. Починаєш задумуватися, чи перевершує користь від національного марафону його шкоду. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9914
Читайте також
31.08.2022 10:23
Отар Довженко
«Детектор медіа»
13 006
22.07.2022 14:00
Лариса Романюк
«Детектор медіа»
3 822
07.05.2022 15:50
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
3 463
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Степан
602 дн. тому
Молимось Богу щоб порошенка нарешті прикрили, той день я буду святкувати як другий день народження. Більш лицемірного політика ще варто пошукати.
Валерия Залужная
660 дн. тому
А что плохого в комментарии Новикова?
Думич Михайло, Львівщина.
699 дн. тому
А ще краще, вмикати Суспільне у телеетері регіональних каналів.
Думич Михайло, Львівщина.
699 дн. тому
Полювання на відьом - у повному розпалі. Прихильники Зеленського і Порошенка з'ясовують, хто одне одному зрадник. Моя рекомендація - будьте обережні при перегляді «Єдиних новин і каналів прихильників Порошенка. А краще, дивіться закордонні телеканали (не російські)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду