«Ніхто з Банкової не диктує інформаційну політику»: Зеленський про єдиний марафон, Бутусова та канали з пулу Порошенка

«Ніхто з Банкової не диктує інформаційну політику»: Зеленський про єдиний марафон, Бутусова та канали з пулу Порошенка

7 Червня 2022
3328
7 Червня 2022
09:10

«Ніхто з Банкової не диктує інформаційну політику»: Зеленський про єдиний марафон, Бутусова та канали з пулу Порошенка

3328
Президент зазначив, що загалом не бачить проблем зі свободою слова в Україні.
«Ніхто з Банкової не диктує інформаційну політику»: Зеленський про єдиний марафон, Бутусова та канали з пулу Порошенка
«Ніхто з Банкової не диктує інформаційну політику»: Зеленський про єдиний марафон, Бутусова та канали з пулу Порошенка

Президент України Володимир Зеленський дав пресконференцію з нагоди Дня журналіста. 

Одне з питань до нього від медійників стосувалося того, де є грань між свободою слова, політичною доцільністю та цензурою під час війни. Зокрема мова йшла про недопуск на передову журналіста Юрія Бутусова, вимкнення з ефіру каналів із так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий, «Еспресо») та інформацію про те, що допуск людей до участі у спільному марафоні «Єдині новини #UAРазом» контролюється з боку Офіса президента.

Зеленський зазначив, що він не бачить проблем зі свободою слова в Україні.

«Мене цікавить об'єднання журналістів навколо головної перемоги, а не навколо однієї тієї чи іншої людини, а навколо збереження сотень тисяч людей наших. Інформаційна зброя дуже важлива, але важливо, щоб вона була спрямована не собі в голову, а проти ворога. Нам не потрібно самогубство.

Об'єднаність у телемарафоні – правильне рішення. Інформаційні канали були об'єднані в одні змісти. І ці змісти, до речі, створюються між журналістами. Ніхто з Банкової, нехай скажуть журналісти, ніхто з Банкової не диктує інформаційну політику. Є правда яка вона є. Є зрозумілий ворог і зрозуміло, проти кого ми воюємо», – сказав він.

Президент також нагадав, що є обмеження щодо демонстрації зброї та інших деталей бойових дій. 

«Є декілька дуже зрозумілих речей: зброя, деталі, кількість вражень. Те, що можна говорити, говорять тільки військові і президент – і все. Все інше, хто хоче щось говорити, показувати нумерацію тієї чи іншої зброї, яка, згідно з контрактами або поза контрактом, згідно з політичними домовленостями президента і лідерів інших країн, не коментується і не показується.

Сьогодні показали "класний сюжет", неважливо хто, люди вам поаплодували, а завтра вам не передали наступну партію. Це було з дронами, з іншою військовою технікою. Я не можу ризикувати життям військових через те, що комусь подобається щось показувати. Це не стосується жодного прізвища. Є формат, за яким хтось приїжджає на фронт, а хтось не приїжджає», – сказав Зеленський.

Також він сказав журналістам, що «жодні канали не закривали».

«Наскільки мені відомо, жодні канали не закривали. Канали, на яких є марафон, об'єднана інформаційна зброя. Людей не позбавляли жодних каналів, це є неправда. До речі, ці канали, про які ви сказали, їх можна легко знайти. Незважаючи на те, що ми мали чітку домовленість щодо рішення РНБО, щодо об'єднаної трансляції. Була чітка домовленість, що ми йдемо одним курсом проти зрозумілого ворога з одним змістом. І навіть канали, які зараз об'єднані, вже рішенням РНБО, вони мають можливість і показують своє – в кабельному або десь. Ми у воєнному стані, тому рішення РНБО маємо виконувати», – додав президент.

Нагадаємо, 5 канал і Прямий подали до суду за відключення від цифрового ефіру, а «Еспресо» звернувся до СБУ і прокуратури. Докладно про історію з відключенням трьох каналів читайте тут.

Нещодавно Юрій Бутусов заявив, що йому заборонили відвідувати військові частини на передовій. За його словами, розпорядження було усним.

Фото: скріншот з відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3328
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Антон
680 дн. тому
Херово тебя информировали, Вовочка. Ты хоть бы своего лизоблюда Подоляка почитал "да, каналы закрыли, и правильно сделали, потому, что нарцисс". Еще бы! Мужик оплатил из своего кармана 500 пулеметов, 1500 бронежилетов, сотни раций и ночников, десятки бронированных джипов. Нарцисс натуральный! А у нас воюешь только ты, Вовочка, а остальные так - погулять вышли. Победитель должен быть один! Ведь правда?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду