Ткаченко про відсутність у марафоні «Еспресо», 5 каналу та Прямого: Це різноманітність у телепросторі

Ткаченко про відсутність у марафоні «Еспресо», 5 каналу та Прямого: Це різноманітність у телепросторі

5 Жовтня 2022
5086
5 Жовтня 2022
11:35

Ткаченко про відсутність у марафоні «Еспресо», 5 каналу та Прямого: Це різноманітність у телепросторі

5086
Олександр Ткаченко: Співпраця зараз виглядає так, що ці канали, коли хочуть – вмикають телемарафон, коли не хочуть – не вмикають і продовжують собі своє мовлення. От у нас є різноманітність у телевізійному просторі.
Ткаченко про відсутність у марафоні «Еспресо», 5 каналу та Прямого: Це різноманітність у телепросторі
Ткаченко про відсутність у марафоні «Еспресо», 5 каналу та Прямого: Це різноманітність у телепросторі

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в інтерв’ю «Радіо Свобода» прокоментував відсутність у телемарафоні «Еспресо», 5 каналу та Прямого.

За словами міністра, для залучення цих мовників до марафону потрібно було або змінювати той формат, який уже налагодився, або їм змінювати підходи стосовно їхнього бачення того, як це мало б відбуватися.

«Тому що не можна транслювати марафон 12 годин і мати своє мовлення (це як пропонувалося), і водночас бути долученим до телемарафону. На це ми відповіли: "Будь ласка, можете вмикати телемарафон, як це роблять багато інших регіональних каналів". Співпраця зараз виглядає так, що ці канали, коли хочуть – вмикають телемарафон, коли не хочуть – не вмикають і продовжують собі своє мовлення. Тим більше ви самі кажете про необхідність збереження так би мовити різноманітності в телевізійному просторі. От у нас є різноманітність у телевізійному просторі», – каже Ткаченко.

Телеканал «Еспресо» у коментарі «Детектору медіа» заявив, що жодної дискусії з ним із приводу участі в телемарафоні «Єдині новини» як учасника та виробника контенту ніхто не вів: ані міністр Олександр Ткаченко, ані інші особи, відповідальні за телемарафон.

«Міністр відмітив, що зараз нібито зберігається  плюралізм та телеканали мають можливість вмикати телемарафон, коли хочуть, або транслювати власний ефір. Це є черговою маніпуляцію. Пан Ткаченко забув згадати про факт незаконного вимкнення сигналу "Еспресо" з цифрової мережі Т2, а відтак власного мовлення "Еспресо" в мережі Т2 немає взагалі, натомість транслюється програма державного телеканалу “РАДА”. Це позбавило нас будь-якого вибору (транслювати чи не транслювати марафон відповідно до нашої цифрової ліцензії), а багатьох українців, для яких Т2 є найбільш доступним, можливості дивитися телеканал. Закликаємо пана міністра припинити поширювати маніпулятивну інформацію, визнати вимкнення сигналу "Еспресо" помилкою влади, яку потрібно виправити в контексті євроінтеграційних прагнень України, забезпечення свободи слова та розвитку вільних медіа», – заявляє мовник.

24 лютого, з початку масштабної агресії Росії проти України, центральні канали об’єднались у спільний марафон «Єдині новини».  Марафон започаткували  інформаційні редакції чотирьох медіагруп («1+1 media», «Медіа Група Україна», Starlight Media, Inter Media Group), а також Суспільне та канал «Рада».

Після виходу Ріната Ахметова з медіабізнесу «Медіа Група Україна» вийшла з виробництва телемарафону.

Телеканали «Еспресо», Прямий та 5 канал не отримували пропозицій долучитись до національного марафону після виходу МГУ з виробництва нацмарафону.

Моніторинги телемарафону «Єдині новини» медіаменеджера Ігоря Куляса читайте за посиланням.

Нагадаємо, 4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового етеру. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента, РНБО, СБУ, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

9 травня Держспецзв'язку повідомила «ДМ», що причина вимкнення каналів — виконання рішення РНБО про трансляцію спільного марафону.

Керівник управління інформаційного забезпечення Апарату РНБО Володимир Звєрєв заявив, що у рішенні Радбезу немає жодної інформації про вимкнення каналів.

Міністерство культури та інформаційної політики України у відповідь на запит «ДМ» повідомило, що вимкнення каналів з цифрового етеру не належить до його повноважень.

На думку радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та «Еспресо»вимкнули з цифрового ефіру, тому що вони несуть шкоду через «нарцисизм» експрезидента.

5 канал і Прямий подали до суду на КРРТ і Держспецзв’язку через відключення каналів від цифрового ефіру. 

У липні петиція на сайті Кабінету міністрів України про повернення в цифровий етер «Еспресо», 5 каналу та Прямого набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Відповідь за підписом прем’єр-міністра Дениса Шмигаля було опубліковано 15 серпня. Уряд переадресував порушені у петиції питання Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації, а також Міністерству культури та інформаційної політики.

Скриншот відео: «Радіо Свобода»/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5086
Читайте також
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Віктор
568 дн. тому
Ткаченко поводить себе як російський пропагандист "з відємним наступом" все перекручує
бандерівець
569 дн. тому
тупорила відмазка- теж відмазка. а потім чергове "вибачте, проє..али".
Ігор
569 дн. тому
Головні події у відосиках божевільного. От нещасні страждальці повернулись у Бучу, де почали красти землю та нерухомість одне одного. Реальність зійшла з відосиків божевільного гопніка і відбирає майно один в одного. За це воюємо? За таке майбутнє? Корінь зла від тих, від кого пішла православна секта на Русі-України. Тепер це зло іде світом. Воно не змінюється, не відмовляється від пороків. Крадіжка, шахрайство, брехня, підробка і сварки - його природа.
Катерина
569 дн. тому
"...не отримували пропозицій долучитись до національного телемарафону...", "...змінювати формат, який вже налагодився....". Противно таке читати від міністра (слухати взагалі не можливо). От тому і не дивлюся той телемарафон.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду