У Нідерландах вийшла фотокнига української фотографки Ганни Грабарської «Моя мама хоче повернутися додому»

У Нідерландах вийшла фотокнига української фотографки Ганни Грабарської «Моя мама хоче повернутися додому»

12 Квітня 2024
482
12 Квітня 2024
09:53

У Нідерландах вийшла фотокнига української фотографки Ганни Грабарської «Моя мама хоче повернутися додому»

482
У книзі авторка засобами фотомистецтва розповідає про біженство через війну крізь призму досвіду своєї мами.
У Нідерландах вийшла фотокнига української фотографки Ганни Грабарської «Моя мама хоче повернутися додому»
У Нідерландах вийшла фотокнига української фотографки Ганни Грабарської «Моя мама хоче повернутися додому»

Нідерландське видавництво Jap Sam Books випустило фотокнигу української фотографки Ганни Грабарської «Моя мама хоче повернутися додому». Про це Ганна розповіла на своїй фейсбук-сторінці і підтвердила в коментарі нашій редакції.

«Коли я вперше побачила її надрукованою — я ридала хвилин 20, як дитина, бо сама до кінця не усвідомлювала, наскільки красивою та особливою вона буде.

Ця книга є подорож. Спочатку вона біжить через країни, міста та кордони. Пізніше — продовжується всередині — ландшафтом наших думок, почуттів та емоцій. Найскладніший рік нашого життя, втілений в найнеймовірнішій книзі», — написала фотографка.

Через початок повномасштабної війни Ганна разом з мамою виїхали з України. Робота над книгою розпочалася саме в дорозі з Кривого Рогу до Нідерландів.

«Усе здавалось настільки сюрреалістичним, що мені хотілося зафіксувати наші моменти в дорозі як доказ того, що це відбувається насправді, — розповідала Ганна в коментарі Суспільному. — Процес фотографування також відволікав і давав відчуття контролю — серед хаосу і невизначеності було дещо, в чому я могла бути впевнена — мої фотографії».

Ще перебуваючи в дорозі з України до Нідерландів, Ганна почала публікувати свої фото в соцмережах і отримала реакцію від людей з усього світу.

«І далі я зрозуміла, що ця історія — не тільки про нас із мамою, а й про величезну кількість інших біженців з України. І після того, як ці мої фотографії були опубліковані багато де, були також показані на виставках, я зрозуміла, що найкращий фінал для цього проєкту — фотокнига», — сказала в коментарі «Детектору медіа» фотографка.

На фотографії Ганни Грабарської швидко звернули увагу й західні медіа. Як вона розповіла, першим виданням, яке опублікувало її фото, було угорське 444.hu, потім — німецький Die Zeit і нідерландський NRS. Влітку 2023 року LensCulture, одне з головних медіа в світі, яке пише про фотографію, опублікувало статтю про проєкт Ганни, а нещодавно про нього написав український Reporters.

Проєкт «Моя мама хоче повернутися додому» також є переможцем відкритого конкурсу FotoDok, і його покажуть в Утрехті у 2024 році.

«FotoDok — одна з нідерландських інституцій, які підтримують фотопроєкти. Коли ми з мамою приїхали до Нідерландів, я дізналась про те, що FotoDok оголосив відкритий конкурс для фотографів, які мають проєкт у розробці і хотіли б узяти участь у майбутній фотовиставці, присвяченій темі пошуку та віднайдення дому», — розповіла Ганна.

На стадії постпродакшену над книгою разом із Грабарською працювала творча команда, яку зібрала фотографка. Для видавництва Jap Sam Books «Моя мама хоче повернутися додому» стала першою книгою українського автора.

«Початок книжки темніший, мов подорож уночі. Що ближче вони стають до кінцевого пункту призначення, то більш обнадійливою та «світлішою» за тоном стає книжка. Це дає уявлення про час, який є важливим аспектом у подорожах», — пояснив у коментарі «Читомо» дизайнер Едвін ван Гелдер.

За словами Ганни, наразі книга є доступною для придбання. Невдовзі вона з'явиться в книгарнях по всій Європі, зокрема й у Києві у книгарні «Збірка».

«А у Львові вже через кілька днів (першою в Україні) її можна буде погортати (не купити) в “Мистецькій Бібліотеці”», — написала авторка книги.

Ганна Грабарська — українська фотографка. Як фотожурналістка співпрацювала з різними медіа та громадськими організаціями, зокрема з Рухом «Чесно». У 2020 році відкрила власну портретну фотостудію в Будинку художника в Києві.

Читайте також:

Фото: фейсбук-сторінка Ганни Грабарської

«
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
482
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду