Українська воєнна фотожурналістка перемогла у конкурсі World Press Photo

Українська воєнна фотожурналістка перемогла у конкурсі World Press Photo

18 Квітня 2024
892
18 Квітня 2024
17:40

Українська воєнна фотожурналістка перемогла у конкурсі World Press Photo

892
Мультимедійний проєкт «Війна — особиста» Юлії Кочетової був визнаний найкращим у категорії «Відкритий формат»
Українська воєнна фотожурналістка перемогла у конкурсі World Press Photo
Українська воєнна фотожурналістка перемогла у конкурсі World Press Photo

Українська воєнна фотожурналістка Юлія Кочетова стала однією з переможниць глобального етапу міжнародної фотопремії World Press Photo. Про це повідомляє сайті WPP.

Її мультимедійний проєкт «Війна — особиста» (War is personal) був визнаний найкращим у категорії «Відкритий формат» (Open Format). Раніше цей проєкт здобув перемогу на регіональному етапі WPP.

«Проєкт поєднує фотографічні зображення з поезією, аудіокліпами та музикою. Мультидисциплінарна презентація фотографки ґрунтується на її суб'єктивному досвіді й водночас дозволяє їй вкласти більше емоцій та символізму, ніж фотографії можуть передати самі по собі. В цілому проєкт пропонує особливий, особистий погляд на надто знайомі, на жаль, образи війни», — йдеться у повідомленні.

Сама Юлія так розповідає про свою роботу: «Ми живемо з колективною травмою вже багато поколінь. Тому мені захотілося зробити історію, де війна була би не точкою на мапі, не числами траншів західної підтримки, не битвою. Тому що весь світ вивчив назву битви за Бахмут, але не знає імен тих, хто там загинув. Мені захотілося дати цій війні імена, обличчя. Я не зможу показати всіх, але можу принаймні тих, кого зустрічаю».

Юлія Кочетова почала знімати російсько-українську війну ще у 2014 році. Її дебютний фільм «До скорого» теж про війну. Після повномасштабного вторгнення Кочетова повернулась до роботи з камерою на передовій і почала співпрацювати з багатьма міжнародними медіа: Der Spiegel, Vice News, Bloomberg, The Guardian, Reuters та іншими, активно документуючи події в Україні. У 2022 році Юлія отримала орден «За заслуги» ІІІ ступеня.

Інтерв'ю з фотографкою, яке було опубліковане на «Детекторі медіа», називається «Воєнна фотокореспондентка Юлія Кочетова: “Мій фільтр — не нашкодити Україні і не нашкодити своїм людям”».

Фото Юлії Кочетової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
892
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду