У Києві відкрили фотовиставку про знищену Росією українську культурну спадщину

У Києві відкрили фотовиставку про знищену Росією українську культурну спадщину

3 Травня 2024
1112
3 Травня 2024
20:02

У Києві відкрили фотовиставку про знищену Росією українську культурну спадщину

1112
Українські журналісти, репортери і фотографи задокументували пошкоджені і зруйновані внаслідок російської агресії церкви, театри, бібліотеки, музеї та інші об’єкти культури в Україні.
У Києві відкрили фотовиставку про знищену Росією українську культурну спадщину
У Києві відкрили фотовиставку про знищену Росією українську культурну спадщину

У Києві відкрилась фотовиставка «За об’єктивом: культура у вирі війни». На ній представлені роботи українських журналістів, репортерів і фотографів, які задокументували пошкодження і руйнування, що зазнали внаслідок російської агресії українські церкви, театри, бібліотеки, музеї та інші об’єкти культури.

Цей проєкт Інститут масової інформації реалізував за фінансової підтримки UNESCO Heritage Emergency Fund та народу Японії.   

Знищена росіянами церква у В'язівці Житомирської області. Фото Влада Мусієнка

Його ідея народилась рік тому з бажання ІМІ підтримати українських фотографів. А після того, як до реалізації проєкту долучилось ЮНЕСКО, його представники запропонували зробити серію фото саме про знищення російськими окупантами об’єктів української культури, повідомив «Детектору медіа» куратор виставки — український журналіст і фотограф, лауреат Пулітцерівської премії 2023 року Стас Козлюк.  

«В нас із самого початку був список пошкоджених об’єктів, які ми планували знімати, але постійні ворожі атаки на культурні об'єкти цей список, на жаль, збільшили. Відбувались за цей час й зовсім трагічні історії, як, наприклад, з Херсонською обласною науковою бібліотекою імені Олеся Гончара. Спочатку внаслідок російських обстрілів вона зазнала пошкоджень, а потім, буквально через пару тижнів після того, як місцевий журналіст Іван Антипенко бібліотеку засняв для нашого проєкту, росіяни її повністю знищили. І її більше не існує», — розповів Стас Козлюк.

Зруйнована російським обстрілом Херсонська обласна наукова бібліотека імені Олеся Гончара, вид на окупований лівий берег Дніпра. Фото Івана Антипенка

До проєкту, за словами Стаса, було залучено 65 медійників, вони відзняли понад 6,5 тисяч фотографій, з яких він як куратор проєкту відібрав 650 знімків, а на виставці представлені близько 50 з них.

Відповідаючи на питання про роботи, які найбільше його вразили, Козлюк назвав серію фото, присвячених дитячому письменнику Володимиру Вакуленку, котрого росіяни вбили під час окупації Ізюмщини. Їх зробив український вуличний, репортажний і документальний фотограф Михайло Палінчак. На знимках зображений садок, в якому Володимир ховав свій щоденник, сам щоденник, який, як відомо, знайшла письменниця Вікторія Амеліна, котру пізніше теж вбили росіяни, сховище, у якому письменник ховався тощо.   

Чернігівський драмтеатр після ракетного обстрілу. Фото Стаса Козлюка

«Це історія про те, що Росія не лише воює проти української армії і українців загалом, а системно знищує нашу культуру, як і в усі попередні кілька століть. При цьому вона не тільки руйнує історичні та культурні об’єкти в Україні, а ще й вбиває письменників, зрівнює із землею місця, де працювали художники, скульптори, практично примушуючи їх виїжджати з їхніх майстерень, як, наприклад, у Харкові. До того ж, ворог знищує приміщення, у яких збиралися спільноти, як, наприклад, будинки культури, де у людей були кінотеатри, гуртки, книгозбірні. Тепер багатьох з таких будівель не існує, і людям нема, де збиратися та займатися звичними для них речами», — говорить Козлюк. 

Виставка працює у Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків з 4 по 19 травня. Час роботи: з 10:30 до 17:00, четвер з 12:00 до 19:30 (понеділок, вівторок – вихідні). Вхід вільний.

На головному фото Спасо-Преображенський собор в Одесі після обстрілу Фото: Валентин Кузан 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1112
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду