«Вміст чутливого характеру». На каналі «Дім» відбудеться прем'єра документального фільму про фотографів, що документують війну

«Вміст чутливого характеру». На каналі «Дім» відбудеться прем'єра документального фільму про фотографів, що документують війну

17 Квітня 2024
539
17 Квітня 2024
22:51

«Вміст чутливого характеру». На каналі «Дім» відбудеться прем'єра документального фільму про фотографів, що документують війну

539
Фільм розповідає про людей, чиїми очима українці та світ дивляться на події нашого сьогодення - фотографів, які знімають війну та її наслідки.
«Вміст чутливого характеру». На каналі «Дім» відбудеться прем'єра документального фільму про фотографів, що документують війну
«Вміст чутливого характеру». На каналі «Дім» відбудеться прем'єра документального фільму про фотографів, що документують війну

Канал «Дім» покаже новий документальний проєкт про роботу фотографів під час війни «Вміст чутливого характеру». Про це «Детектору медіа» повідомили у пресслужбі каналу.

Прем’єра документального проєкту «Вміст чутливого характеру» відбудеться у четвер, 18 квітня, о  20:00.

Картина розповідає про людей, чиїми очима українці та світ дивляться на події нашого сьогодення, — фотографів, які документують війну та її наслідки. Проєкт знято за державної підтримки.

«Щодня ми бачимо страшні світлини — загиблі, поранені, закатовані люди, зруйновані міста, скорбота тих, хто втратив рідних, близьких, друзів, у більшості випадків ми навіть не замислюємось, хто зробив ці фото, хто був поруч з усім тим жахом, щоб фіксувати ті злочини, які росія коїть проти України та українців», — ідеться у повідомленні пресслужби.

«Вміст чутливого характеру» розповість історії українських фотографів, які документують наше сьогодення, часто з ризиком для життя. Проєкт став одним з переможців мистецького конкурсу на виробництво фільмів та серіалів сучасної тематики, який державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України» провело у 2023 році. Автор ідеї, сценарист і режисер фільму — Володимир  Рудик.

«У фільмі ми намагаємося дослідити, як фоторепортери знаходять баланс між документуванням подій та повагою до жертв. Як пояснюють військовим та цивільним, чому документування війни — це важливо. Обговоримо, як вони приймають рішення, що фотографувати, а що ні. Де знаходиться ця умовна межа етичності. Заради якого фото вони можуть її порушити. Також ми звертаємо увагу на психологічний вплив війни на фоторепортерів. Розповідаємо їхні історії про травматичні події, які вони переживають, та як підтримують своє фізичне і психологічне здоров’я», — говорить Володимир Рудик.

Серед героїв стрічки — Стас Козлюк, Георгій Іванченко, Єфрем Лукацький, Арсеній Герасименко, Данило Павлов, Ніколетта Стоянова, Ольга Ковальова, Катерина Радченко, Євген Дядіцин. Їхні роботи часто страшні у своїй правді, і тоді вони отримують позначку-попередження для читачів: «Вміст чутливого характеру».

Георгій Іванченко

Герої фільму діляться своїм розумінням мистецтва фотографії як універсальної мови, що може розповісти світові правду про війну, говорять про етичні дилеми, з якими стикаються у своїй роботі.

Єфрем Лукацький — з 1989 року фоторепортер міжнародного агентства The Associated Press. Він бачив і знімав багато воєн: Чечня, Афганістан, Ірак, Сектор Гази, Придністров’я. Тепер знімає війну в рідній країні. Журнал Time включив роботу  Лукацького до переліку 100 головних знімків 2022-го року. «На будь-якій війні важко, якщо ти знаходишся в досить жорсткій ситуації, і до тебе люди звертаються з благанням допомогти, а все, що ти можеш зробити, — ти можеш їх сфотографувати. Іноді ти не можеш нічого більше, ти не можеш їх ні вивезти, ні врятувати. Сфотографувати, і все. Це треба розуміти. Це найбільш таке важке. Потім мені ще багато років все це сниться, і мені соромно, і я весь час аналізую і думаю: а може, треба було спробувати отак чи отак. І це — те, що залишається назавжди в серці», —  розповів Єфрем Лукацький.

Єфрем Лукацький

Журналіст, фотограф, фіксер Стас Козлюк, який 2023 року спільно з колегами отримав Пулітцерівську премію за серію публікацій The New York Times про Бучу, Ірпінь, «Азовсталь», розповів, як змінюється професійна етика під  час війни. «Ти просто їдеш серед цього всього, по-перше, ти не знаєш, де тобі зупинитись, тому що навколо тіла і уламки від снарядів. Ти знаходиш якесь місце, ти паркуєшся, виходиш з машини, перед тобою лежить тіло. Ти просто стоїш хвилин 10 і думаєш: а як це, бляха, знімати? Тому що в університеті тебе до такого не готують. Я вчився на журналіста. І тобі кажуть, що ти маєш знімати етично, що ти не показуєш крупні плани, не показуєш трупи, не показуєш мозок на асфальті. А тут в тебе навколо все це. Трупи, мізки, кров. І ти розумієш, що за правилами етики ти не можеш це знімати, тому що це неправильно. Але ти мусиш, тому що це нестандартна ситуація. Ти знімаєш», — каже Стас Козлюк.

Стас Козлюк

Інформація про фільм:

Автор ідеї та сценарист — Володимир  Рудик;

Режисер-постановник —Володимир Рудик;

Оператор-постановник — Михайло Любарський;

Оператор — Дмитро Заглинський;

Журналістка — Вікторія Курочка;

Режисер монтажу — Нікон Романченко;

Звукорежисер — Василь Явтушенко;

Колір — Михайло Любарський;

Продюсерка — Анісія Лідаговська;

Генеральна продюсерка — Еліна Високовська.

Виробництво ТОВ «Лайт комунікейшн» на замовлення державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України» (ДП «МПІУ»).

Дивіться документальний проєкт «Вміст чутливого характеру» в ефірі та на сайті телеканалу «Дім» 18 квітня о 20:00. Для перегляду на ютуб-каналі «Дім» проєкт буде доступний згодом.

Фото надані пресслужбою каналу «Дім»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
539
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду