Два роки тому російські військові стратили фотожурналіста Макса Левіна

Два роки тому російські військові стратили фотожурналіста Макса Левіна

13 Березня 2024
736
13 Березня 2024
14:29

Два роки тому російські військові стратили фотожурналіста Макса Левіна

736
13 березня 2022 року під Києвом окупанти вбили українського журналіста. Розслідування “Репортерів без кордонів” надало докази того, що росіяни холоднокровно розстріляли Макса, а перед тим, імовірно, катували.
Два роки тому російські військові стратили фотожурналіста Макса Левіна
Два роки тому російські військові стратили фотожурналіста Макса Левіна

Минає два роки відтоді, як неподалік села Гута Межигірська, що у Вишгородському районі Київщини, російські вояки вбили відомого українського фотожурналіста й фотодокументаліста Максима Левіна.

У супроводі військовослужбовця та в минулому теж фотографа Олексія Чернишова він поїхав у на той час «гарячу точку» Київщини — село Мощун. За кілька днів до того Левін запускав у цьому районі дрон, а оскільки той загубився, журналіст вирішив повернутися, щоб відшукати коптер, камера якого зафіксувала цінні кадри. Чоловіки залишили машину на околиці Гути Межигірської та попрямували пішки до Мощуна, за який уже точилися активні бої.

«З того часу зв'язок із обома чоловіками зник. Пізніше стало відомо, що в районі, де Макс збирався працювати, розпочались інтенсивні бойові дії», —повідомило невдовзі видання Lb.ua, з яким Левін співпрацював останні 10 років.

Тіло журналіста виявили після деокупації Київщини, 1 квітня 2022 року.

Розслідувати обставини загибелі Макса Левіна та Олексія Чернишова взялися керівник слідчого відділу організації «Репортери без кордонів» (RSF) Арно Фроже і французький військовий фоторепортер Патрік Шовель, який раніше працював із Левіним на Донбасі. Результатом їхньої роботи став звіт RSF. Відтак генеральний секретар організації Крістоф Делуар зазначив, що «аналіз фотографій з місця злочину, зроблених на місці спостережень, та вилучених речових доказів чітко вказують на страту, якій, можливо, передував допит або навіть катування».  

У 2022 році Максима Левіна посмертно нагородили орденом «За мужність» III ступеня та званням Героя України.

Від початку повномасштабного вторгнення військ РФ Макс Левін був одним з перших українських журналістів, які загинули, виконуючи свій професійний обов’язок.

Від 24 лютого 2022 року і дотепер, за даними Національної спілки журналістів України, загинули 25 цивільних журналістів, ще 57 медійників загинули, обороняючи Батьківщину в лавах ЗСУ.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
736
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду