Associated Press отримало престижну фотопремію за знімок з тілом Шані Лук, убитої бойовиками ХАМАС

Associated Press отримало престижну фотопремію за знімок з тілом Шані Лук, убитої бойовиками ХАМАС

2 Квітня 2024
2607
2 Квітня 2024
14:22

Associated Press отримало престижну фотопремію за знімок з тілом Шані Лук, убитої бойовиками ХАМАС

2607
Батьки Шані разом з родичами ще чотирьох загиблих учасників музичного фестивалю Nova подали судовий позов проти агентств АР та Reuters, звинувачуючи їх у співпраці з бойовиками.
Associated Press отримало престижну фотопремію за знімок з тілом Шані Лук, убитої бойовиками ХАМАС
Associated Press отримало престижну фотопремію за знімок з тілом Шані Лук, убитої бойовиками ХАМАС

Агентство Associated Press посіло перше місце на престижному фотоконкурсі Photographer of the Year (POY) у категорії «Team Picture Story of the Year» — за «командну роботу фотографів, які висвітлюють одну подію». Про це повідомляється на сайті POY.

Командою-переможницею стала група палестинських фотографів, які супроводжували терористів ХАМАС під час прориву кордону Ізраїлю, викрадення, вбивств та зґвалтувань ізраїльських громадян у «чорну суботу» 7 жовтня 2023 року.

Центральним із серії зроблених ними фото став знімок із зображенням бойовиків ХАМАСу, які затягли у джип напівоголену Шані Лук — непритомну або вже вбиту 22-річну громадянку Німеччини та Ізраїлю, яка була учасницею музичного фестивалю Nova. Тіло Шані, яка зазнала перед смертю жахливих тортур, так і не знайшли, факт її смерті було встановлено за шматком черепа дівчини. Фото зробив кореспондент на ім'я Алі Махмуд.

У добірці також містяться фотографії вибухів над Сектором Гази, руїни, закривавлені діти, трупи немовлят із заплаканими жінками, що схилялися над ними, ракети, що летять на Ізраїль, машина «Червоного Хреста», що везе звільнених ізраїльських заручників, ув'язнені терористи в хамасівських пов'язках на головах та інше. Окрім фотографії з Шані Лук, бойовики не показані більше ніде.

Раніше організація HonestReporting, яка займається моніторингом засобів масової інформації на наявність упередженості щодо Ізраїлю, припустила, що іноземні фотокореспонденти могли знати про напад ХАМАСу 7 жовтня 2024 року. Як доказ їхньої співпраці з бойовиками HonestReporting наводила той факт, що журналісти з Гази безперешкодно потрапили на територію Ізраїлю одночасно та разом із терористами. Це дає підстави для висновку, що журналісти знали про майбутній напад, були готові і, найімовірніше, діяли з дозволу ХАМАСу.

Проте в Associated Press заявили, що не знали і не могли знати про наміри хамасівців. «Associated Press нічого не знало про теракти 7 жовтня до того, як вони сталися. Роль AP — збирати інформацію про останні новинні події по всьому світу, де б вони не відбувалися, навіть якщо ці події жахливі і призводять до масових жертв. AP використовує зображення, зроблені фрилансерами по всьому світу, у тому числі в Секторі Гази», — повідомила представниця агентства Ніколь Меїр.

Агентство Reuters також заперечило будь-які припущення про те, що йому було заздалегідь відомо про атаку ХАМАСу на Ізраїль. «Reuters отримало фотографії від двох позаштатних фотографів із Гази, які перебували на кордоні вранці 7 жовтня 2024 року і з якими воно не мало попередніх відносин. Фотографії, опубліковані Reuters, було зроблено за дві години після того, як ХАМАС випустив ракети по південній частині Ізраїлю, і більш ніж за 45 хвилин після того, як Ізраїль повідомив, що бойовики перетнули кордон», — наголосили в агентстві.

Між тим, родичі п'яти загиблих учасників музичного фестивалю Nova звернулися до окружного суду Єрусалиму з позовом до агентств новин АР та Reuters, звинувачуючи їх у співпраці зі співучасниками злочинів ХАМАСу. Про це повідомило ізраїльське видання Ynet. «Вони були співучасниками серйозних злочинів», — стверджують позивачі. Батьки загиблих молодих людей висловлюють упевненість, що журналістам було заздалегідь відомо про плани ХАМАСу, оскільки вони фіксували те, що відбувається, з перших хвилин вторгнення терористів, і вони могли заздалегідь поінформувати владу Ізраїлю і спробувати запобігти теракту.

Фотографії тіла дівчини й ролик про те, як його везли у вантажівці, стали одними з перших вірусних матеріалів про війну в Ізраїлі. На думку експертів з безпеки, опитаних агентством AFP, публікація цього відеоролика, а також інших відеозаписів із зображенням убитих або захоплених у полон мирних жителів «носить характер цілеспрямованої та витонченої пропаганди», покликаної викликати в населення почуття «безпорадності, паралічу та приниження».

Photographer of the Year (POY) є одним із найстаріших у світі конкурсів для фотожурналістів. Він зародився 1944 року в Школі журналістики в Колумбії, штат Міссурі. На сайті конкурсу повідомляється, що в ті роки його метою було «віддати належне тим фотографам та газетам, які, незважаючи на величезні труднощі воєнного часу, роблять чудову роботу; надати фотографам країни можливість зустрітися у відкритому змаганні; зібрати та зберегти колекцію найкращих фотографій свого часу». Тепер конкурс проводиться Інститутом журналістики Рейнольдса, розташованим у штаті Міссурі.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що американський фотограф-документаліст Вольфганг Шван отримав престижну премію International Photography Awards 2023 за фото, зроблені в Україні у перший день повномасштабного вторгнення Росії. Зокрема, за знімок пораненої внаслідок ракетного удару вчительки з Чугуєва Олени Курило, що облетів світ. 

Читайте також: 

Фото: скрин сайту POY 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2607
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду