Німецькі правоохоронці провели обшуки в депутата Бундестагу через зв'язки з медіаплатформою Медведчука

Німецькі правоохоронці провели обшуки в депутата Бундестагу через зв'язки з медіаплатформою Медведчука

16 Травня 2024
1152
16 Травня 2024
19:03

Німецькі правоохоронці провели обшуки в депутата Бундестагу через зв'язки з медіаплатформою Медведчука

1152
Обшуки в політика з партії «Альтернатива для Німеччини» Петра Бистрона були санкціоновані Вищим земельним судом Мюнхена.
Німецькі правоохоронці провели обшуки в депутата Бундестагу через зв'язки з медіаплатформою Медведчука
Німецькі правоохоронці провели обшуки в депутата Бундестагу через зв'язки з медіаплатформою Медведчука

Німецькі правоохоронці провели масові обшуки у топполітика з партії «Альтернатива для Німеччини» Петра Бистрона. Йому закидають зв'язки з медіаплатформою підозрюваного в Україні в державній зраді ексдепутата Віктора Медведчука.

Про це повідомляє Der Spiegel.

Прокуратура Мюнхена порушила розслідування щодо депутата Петра Бистрона, і вже відбулися обшуки в кількох його об'єктах нерухомості в Берліні та Баварії, а також на Майорці.

За інформацією журналістів, до парламентського офісу Бистрона в Бундестазі також прибули співробітники поліції.

Обшуки були санкціоновані Вищим земельним судом Мюнхена.

За даними влади, в них беруть участь одинадцять прокурорів і близько 70 поліцейських.

Зокрема, були вилучені документи і носії інформації, які, за словами прокуратури, «зараз аналізуються на предмет наявності обвинувальних або виправдувальних доказів». Застосовується презумпція невинуватості.

Політика від «Альтернативи для Німеччини» підозрюють у хабарництві та відмиванні грошей.

Раніше Бундестаг схвалив ці заходи проти Бистрона і тим самим зняв із нього недоторканність.

Розслідування проти політика пов'язані зі справою навколо проросійського пропагандистського ЗМІ «Голос Європи». 

Наприкінці березня влада Чехії запровадила санкції проти цієї платформи. 

Як пише видання, на думку чехів, «Голос Європи» не лише поширював кремлівську пропаганду 16 мовами, а ще й медіакомпанія використовувалася для надання прихованої фінансової підтримки проросійським кандидатам на європейських виборах у червні.

За даними влади, до числа ймовірних одержувачів грошей входить і Бистрон. Він посідає друге місце в списку «Альтернативи для Німеччини» на виборах до Європарламенту.

Як обвинувачення проти нього використовують секретні аудіо- та відеозаписи від чеської розвідувальної служби.

Бистрон часто давав інтерв'ю «Голосу Європи», де він поширював інформацію в інтересах РФ.

Політик заперечує звинувачення і говорить про «наклепницьку кампанію».

Нагадаємо, пропагандистську медіаплатформу «Голос Європи» включать до наступного, 14-го пакету санкцій Євросоюзу проти Росії.  

29 березня спецслужби кількох країн Євросоюзу, зокрема Польщі та Чехії, викрили шпигунську мережу, яку фінансував Кремль і яка використовувала інформаційний сайт Voice-of-Europe.eu. Там публікували проросійські статті, інтерв’ю та коментарі щодо міжнародної ситуації, намагались дискредитувати в очах європейців Україну, а також вплинути на вибори до Європарламенту.

За даними чеської контррозвідки, російську мережу впливу, що базується в центрі Праги й використовує проросійський новинний сайт Voice of Europe, курували обвинувачений в держзраді екснардеп від «ОПЗЖ» Віктор Медведчук та пропагандист і колишній генпродюсер нині забороненого каналу «112 Україна» Артем Марчевський.

Після цього депутати Європарламенту виступили з вимогою розслідувати російську мережу впливу на європейських політиків перед парламентськими виборами 2024 року. 

Зазначимо, що вебсайт Voice of Europe недоступний з 28 березня. Окрім цього, акаунт ресурсу в соцмережі X також не оновлюється від 27 березня. Медведчука, Марчевського та зареєстровану в Чехії медіакомпанію Voice of Europe внесли до санкційного списку Чехії. 

Нещодавно «Детектор медіа» писав про інший пропагандистський вебсайт — Golos.eu, колишній «Голос правди», який публікує блоги, передруки телеграм-дописів та матеріали рупорів російської пропаганди — від Віктора Медведчука до Анатолія Шарія. Про що пише Golos.eu та як там опинилися разом ті, хто веде пропаганду проти України, — читайте тут

Фото: facebook.com/bystronpetr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1152
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду