Росія створила в країнах Європи мережу пропагандистських сайтів Pravda, — ЦПД

Росія створила в країнах Європи мережу пропагандистських сайтів Pravda, — ЦПД

8 Квітня 2024
1693
8 Квітня 2024
14:57

Росія створила в країнах Європи мережу пропагандистських сайтів Pravda, — ЦПД

1693
Наразі ЦПД проаналізував діяльність сайтів та пов'язаних з ними телеграм-каналів у сімох європейських країнах. У кожній з них є своя специфіка пропагандистських наративів.
Росія створила в країнах Європи мережу пропагандистських сайтів Pravda, — ЦПД
Росія створила в країнах Європи мережу пропагандистських сайтів Pravda, — ЦПД

Центр протидії дезінформації виявив мережу з 24 вебсайтів із загальною назвою «Pravda», які Росія створила для поширення своєї пропаганди в країнах Європи.

Як пише ЦПД, сайти і телеграм-канали, що входять до цієї мережі, публікують дискредитаційні, маніпулятивні та фейкові матеріали щодо подій, які будь-яким чином стосуються України, зокрема російсько-української війни. 

Зокрема, ресурси просувають наративи про Україну як державу-терориста, дискредитують керівництво України, критикують надання Україні військової допомоги, публікують фейки про ситуацію на фронті, а також демонізують «колективний Захід».

Крім того, мережа поширює переклади російської пропаганди європейськими мовами та новини на основі матеріалів іноземних медіа з метою створити негативний контекст довкола України.  

За даними ЦПД, всі виявлені вебсайти зареєстровані в Росії. Сайти та закріплені за ними телеграм-канали почали активно публікувати контент наприкінці березня цього року.

Наразі у своїй серії публікацій про мережу ЦПД проаналізував діяльність сайтів та каналів і виділив їхні особливості в сімох країнах Європи.

Так, на сайті, створеному для Іспанії та Великої Британії, публікації мають ознаки автоматичної генерації контенту. Більшість із них є перекладом новин з великих пропагандистських сайтів і телеграм-каналів Росії. Там також часто трапляються «ляпи» машинного перекладу. Наприклад, в одній із новин на британському сайті абревіатура «СК» (Слідчий комітет РФ) перекладена як «UK».

На іспанському сайті, зокрема, міститься багато публікацій про буцімто причетність України до теракту в «Крокусі» та маніпуляції щодо можливої відправки військ країн Європи, зокрема Іспанії, в Україну.

На британському сайті просуваються наративи про «втому Заходу від України», «марність» військової допомоги, бо поразка України є буцімто питанням часу, поширюються маніпуляції щодо ситуації на українсько-польському кордоні. Мета публікацій у Британії — створити негативний образ США та дискредитувати позицію Британії щодо підтримки України.

На ресурсах у Польщі та Німеччині тональність публікацій дібрана так, щоб підкреслити «військову могутність» Росії і нагнітати страхи європейців перед російською загрозою. Це частина російської дезінформаційної кампанії «пропаганда страху», мета якої — збільшити тиск громадськості на європейських політиків та створення передумов для переговорів на вигідних для Росії умовах.

Зокрема, у Польщі просувається наратив, що в разі прямого військового зіткнення Польща не зможе захиститися. Для «підкріплення» тези наводиться відсутність реакції на порушення її повітряного простору ракетою РФ. Поширюються маніпуляції про «катастрофічну» ситуацію на фронті в Україні. 

У Німеччині багато публікацій мережі, крім  фейків щодо України, спрямовані також на створення негативного образу Європи. Чимало матеріалів має на меті персонально дискредитувати низку європейських політиків, а також українських посадовців, впізнаваних у Німеччині. Також ворожий ресурс намагається підкреслити «погану репутацію» українських біженців у Німеччині. Мета цього проєкту — налаштувати населення Німеччини проти України та переконати в необхідності політики «умиротворення» РФ та відмови від військової допомоги Україні на тлі погроз Путіна ракетними ударами по Європі.

На румунських ресурсах мережа, навпаки, створює образ Румунії як загрози для сусідів. Зокрема, пропагандисти кажуть, що новий закон про оборону, який країна готує в умовах гібридних загроз з боку Росії, потрібен Румунії нібито для інтервенції в Молдову та українську Бессарабію. Поширюються тези, що участь у допомозі Україні по лінії НАТО може призвести до втягування Румунії у пряме військове зіткнення з РФ.

У сусідній Молдові ресурси містять багато матеріалів з метою дискредитувати владу країни. Критикується її позиція щодо підтримки України та євроінтеграції Молдови, містяться заклики до зміни влади. Пропагандисти залякують населення країни проблемами з енергетикою на тлі ударів по Україні та відмови Молдови від російського газу, маніпулюючи інформацією про вимкнення світла в містах.

Крім того, проєкт є майданчиком для піару проросійських політиків і висвітлення подій у Придністров’ї та Гагаузії. Також просуваються наративи про «молдовську мову» і загрозу з боку Румунії, яка є членом НАТО. Мета проєкту — повернути Молдову на орбіту російського впливу та налаштувати її населення проти України і Заходу.

Словацькі сайт і телеграм-канал лякають «катастрофами» в разі продовження підтримки України та просувають тези про «втому від війни». Україну намагаються виставити як причину розбрату всередині Європи, запевняють, що Україна нібито «розвалила» Вишеградську четвірку. Поширюють заяви словацьких політиків, які вписуються у кремлівську пропагандистську стратегію щодо України. Метою проєкту є дискредитувати Україну в очах словаків та посилити вплив проросійських політиків у країні.

Ілюстрація: ЦПД

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1693
Читайте також
07.04.2024 09:00
Христина Семерин
для «Детектора медіа»
1
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду