Ігор Соловей: Головна сьогоднішня мета російської пропаганди — зірвати мобілізацію в Україні

Ігор Соловей: Головна сьогоднішня мета російської пропаганди — зірвати мобілізацію в Україні

16 Квітня 2024
775
16 Квітня 2024
09:36

Ігор Соловей: Головна сьогоднішня мета російської пропаганди — зірвати мобілізацію в Україні

775
На початку повномасштабного вторгнення, за словами керівника Центру стратегічних комунікацій, ворог користувався одними пропагандистськими прийомами, а не досягнувши мети, почав використовувати інші.
Ігор Соловей: Головна сьогоднішня мета російської пропаганди — зірвати мобілізацію в Україні
Ігор Соловей: Головна сьогоднішня мета російської пропаганди — зірвати мобілізацію в Україні

Україна має переформатувати свою інформаційну політику разом із Європою через зміну пріоритетів російської пропаганди. Таку думку висловив керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей у черговому випуску проєкту «Самохвалов запитує», який виходить на «Укрінформ ТВ».

«Україна в цьому має відігравати основну скрипку. Ми маємо пропонувати світу платформи, ідеї, механізми та інструменти, як це зробити. Ми воюємо з 2014 року, і в нас вже є певний багаж, інструменти і досвід. Ми цим досвідом маємо ділитися, щоб інформаційна зброя, яку використовує Кремль проти світу, була нівельована», — сказав Соловей.

Він пояснив, що на початку повномасштабного вторгнення ворог користувався одними пропагандистськими прийомами, а не досягнувши мети, почав використовувати інші.

«На початку так званої СВО головна концепція (російської пропаганди. — “ДМ”) була “ми йдемо звільняти Україну”. Коли їм дали по зубах, вони почали говорити, що воюють не з Україною, а з “колективним Заходом”. Вони ж не можуть говорити, що зазнають поразки від українців, які, виявляється, здатні чинити опір. І ця лінія зараз продовжується», — зазначив керівник центру. Він додав, що головна мета російської пропаганди в контексті України зараз — зірвати мобілізацію. 

На думку Ігоря Солов’я, за кордоном ворожа пропаганда за окремими напрямами досягла певних успіхів: «У деяких країнах відбувається зміна політичних еліт під впливом зміни громадської думки. А на зміну громадської думки впливають, зокрема, медіа та інформаційні операції. Це також є результатом роботи росіян».

Це, переконаний Соловей, серйозні аргументи, щоб перебудувати комунікацію та інформаційну політику, зокрема із західними партнерами.

Нагадаємо, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, створений у 2021 році при Міністерстві культури та інформаційної політики України, з початку повномасштабного вторгнення почав щоденно виявляти російську пропаганду та фейки й намагається вибудовувати механізми протидії їм. Фахівці Центру проаналізували методи російської пропаганди за два роки та зібрали їх у видання під назвою «Як російський інформаційний корабель пішов на…  Наративи пропаганди під час повномасштабної війни».

Читайте також:

На фото — Ігор Соловей

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
775
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду