«Репортери без кордонів» засудили свавільні арешти журналістів, які працюють на незалежні медіа в Росії

«Репортери без кордонів» засудили свавільні арешти журналістів, які працюють на незалежні медіа в Росії

29 Березня 2024
599
29 Березня 2024
16:58

«Репортери без кордонів» засудили свавільні арешти журналістів, які працюють на незалежні медіа в Росії

599
27 і 28 березня в Росії протягом кількох годин заарештували шістьох журналістів, зокрема Антоніну Фаворську, яка зняла останнє відео з Навальним.
«Репортери без кордонів» засудили свавільні арешти журналістів, які працюють на незалежні медіа в Росії
«Репортери без кордонів» засудили свавільні арешти журналістів, які працюють на незалежні медіа в Росії

«Репортери без кордонів» (RSF) виступили із заявою, в якій засудили насильство та свавільні арешти, за допомогою яких російська влада намагається змусити до мовчання останні незалежні медіа в країні. RSF закликають владу РФ звільнити тих представників медіа, яких вона продовжує утримувати.

Цій заяві міжнародної організації передували події 27-го і 28 березня в Росії, коли протягом кількох годин заарештували шістьох журналістів, які працювали на незалежні медіа.

Як зазначили в RSF, п'ятьох журналістів заарештували в Москві, а шостого —  в Уфі, місті за 1300 км на схід від російської столиці.

Одну з журналісток, Антоніну Фаворську, яка працює на незалежне російське медіа SOTAvision, у Москві заарештували повторно під час її звільнення після десяти днів перебування під вартою за звинуваченням у «непокорі поліції». Після повторного затримання Фаворську звинуватили в «екстремістській діяльності». Як пише російське видання «Медуза», Фаворська висвітлювала суди, які йшли у справі Навального, а 15 лютого цього року зняла відео з російським опозиціонером за ґратами, яке стало останнім у його житті.

Двоє колег Фаворської, які прийшли зустріти її після першого затримання, Олександру Астахову та Анастасію Мусатову, поліція також затримала. Журналісток допитували як «свідків» у справі Фаворської, провели в їхніх помешканнях обшуки та вилучили техніку.

Кореспондентку SOTAvision Катерину Анікієвич заарештували разом із Костянтином Жаровим, співробітником незалежного медіа RusNews, коли вони висвітлювали обшук у будинку Фаворської. Поліцейські побили Жарова під час затримання та погрожували сексуальним насильством. Пізніше обох журналістів відпустили, з відділку поліції їх забрала швидка. За звинуваченням у «непокорі поліції» Жарову загрожує штраф і арешт до 15 діб.

«Протягом кількох годин відбулося шість нових арештів, які супроводжувалися насильством, погрозами та обшуками, що дає підстави говорити, що влада посилює переслідування останніх незалежних журналістів і медіа в Росії. RSF засуджує свавільні арешти та неприйнятне насильство щодо цих журналістів. Звинувачення мають бути зняті, а двоє затриманих журналістів мають бути звільнені», — заявила керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

Репресії проти незалежних журналістів відбулися не лише у Москві. Кореспондентку RusNews Ольгу Комлєву заарештували 27 березня в Уфі в межах справи про «екстремізм» «Фонду боротьби з корупцією», який створив Олексій Навальний. Журналістку взяли під варту на два місяці, але цей термін можуть продовжити. Комлєву також звинувачують в «екстремізмі» через контакти з Навальним.

«Лише через кілька днів після фіктивного переобрання Володимира Путіна президентом 17 березня Росія продовжує перетворюватися на “чорну діру” для новин та інформації, в якій панує кремлівська пропаганда. Сотні незалежних журналістів втекли з країни , щоб уникнути ув’язнення після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Тим часом незалежних журналістів переслідують і ув’язнюють на окупованих територіях України», — йдеться наприкінці заяви «Репортерів без кордонів».

Читайте також:

На скриншоті — журналістка SOTAvision Антоніна Фаворська

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
599
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду