Роман з окопу. Станіслав Асєєв на фронті почав писати нову книгу

Роман з окопу. Станіслав Асєєв на фронті почав писати нову книгу

14 Березня 2024
1877
14 Березня 2024
08:26

Роман з окопу. Станіслав Асєєв на фронті почав писати нову книгу

1877
Лауреат Шевченківської премії 2021 року, письменник, який нещодавно став до лав ЗСУ, служить неподалік Авдіївки. Оскільки умови польові, нотатки записує просто на телефон.
Роман з окопу. Станіслав Асєєв на фронті почав писати нову книгу
Роман з окопу. Станіслав Асєєв на фронті почав писати нову книгу

Журналіст і письменник, член Українського ПЕН-клубу Станіслав Асєєв, який наприкінці минулого року добровольцем пішов до війська, на фронті почав писати нову книгу. У розмові з «Детектором медіа» він уточнив, що йдеться про роман-есей «Рellegrino», який не пов’язаний з війною.  

Після навчання в «учебці» Асєєв потрапив служити в піхоту на один з найгарячіших напрямків фронту — Авдіївський. «Тут система траншей, ніяких будинків. Записую нотатки у чернетку в телефоні, — розповів Станіслав. — Вдається писати лише в короткі проміжки часу у бліндажі, на "нулі", адже більшу частину доби займає війна і все, що пов'язано з нею».

Якщо збірка есеїв «В ізоляції», відзначена у 2021 році Шевченківською премією, є сплавом думок і вражень про болісний досвід, набутий упродовж майже трьох років у катівнях бойовиків т. зв. «ДНР», то нова книга Асєєва не віддзеркалюватиме фронтових реалій, у яких він живе зараз. «Рефлексія на цю реальність буде у книжці, але полягатиме у мінімальних згадках про війну як протилежності слову самому по собі», — каже письменник.

«Фабула “Pellegrino” будується навколо моєї ідеї пробігтися з Києва до Лісабона, яка спала на думку ще в полоні, — поділився Станіслав Асєєв з “Детектором медіа”. — З часів моєї поїздки до Французького іноземного легіону біг з елементу спорту та підготовки перетворився для мене майже на молитву, яка описує положення людини у світі: абсурд, в основі якого — свобода. Біг є певною проєкцією людського життя. Тож спочатку задум книжки формувався як щоденник відстані Київ — Лісабон, у якому я буду описувати все, що відбувається впродовж подорожі».

Але вторгнення росіян у 2022-му внесло корективи у творчий задум. «Фабула книжки нині будується на спогадах про місця, в яких я колись бігав, готуючись до головного забігу життя... Нині Лісабон  — це певною мірою Небесний Єрусалим для pellegrino, паломника, який шукає граничних сенсів. Для людини, яка втрачає віру (а я втратив її в полоні) і сприймає ближнього скоріш як загрозу, світ стає беззмістовним, без будь-яких сенсів. І щоб не загинути, така людина вимушена штучно створювати собі Град Божий, ставлячи перед собою метафізичні цілі, на які витрачатиме життя. У мене таким свого часу був Французький іноземний легіон (роман про який вийде найближчим місяцем), тепер — Лісабон. Навіщо до нього бігти і чому саме туди? В тому-то і справа, що це необов'язково: як і в існуванні, в цьому немає глобального сенсу, і можна не бігти зовсім або бігти, приміром, в Париж, у Мадрид. Але для того, хто побачив світ саме таким, не бігти вже неможливо, інакше зійдеш з розуму від абсурду життя», — поділився думками Станіслав Асєєв.

Нагадаємо, журналіст Станіслав Асєєв після 2014 року продовжував працювати в Донецьку, окупованому проросійськими бойовиками угруповання «ДНР», писав статті для «Радіо Свобода», «Дзеркала тижня» «Українського тижня» під псевдонімом Станіслав Васін. Його викрали 11 травня 2017 року й утримували в одній з найстрашніших катівень  «Ізоляція». Журналіста було звільнено з полону 29 грудня 2019 року в рамках обміну.

Після звільнення Станіслав Асєєв  провадив активну правозахисну діяльність, зокрема опікувався питаннями прав бранців нелегальних тюрем у Росії та на окупованих нею українських територіях, а в 2022 році заснував Justice Initiative Fund («Ініціативу справедливості») — фонд, що допомагатиме шукати російських терористів.

У 2020 році отримав премію «Вільна преса Східної Європи» німецького фонду ZEIT-Stiftung і норвезького Fritt Ord.

У 2021 році збірку есеїв Станіслава Асєєва «В ізоляції» було відзначено Шевченківською премією, а відтак перекладено на десятки мов.

Читайте також:

 Фото з особистого архіву Станіслава Асєєва

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1877
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду