Журналіст Станіслав Асєєв про засудження свого ката: «Суд над ним — найбільший успіх мого життя»

Журналіст Станіслав Асєєв про засудження свого ката: «Суд над ним — найбільший успіх мого життя»

9 Лютого 2024
2632
9 Лютого 2024
20:41

Журналіст Станіслав Асєєв про засудження свого ката: «Суд над ним — найбільший успіх мого життя»

2632
«Репортери без кордонів» назвали обвинувальний вирок керівнику в’язниці «Ізоляція» кроком вперед у боротьбі з безкарністю за злочини, скоєні проти журналістів.
Журналіст Станіслав Асєєв про засудження свого ката: «Суд над ним — найбільший успіх мого життя»
Журналіст Станіслав Асєєв про засудження свого ката: «Суд над ним — найбільший успіх мого життя»

Журналіст і письменник Станіслав Асєєв, який у 2017 році потрапив до в’язниці «Ізоляція» в окупованому Донецьку, де його понад два роки піддавали тортурам, розповів «Репортерам без кордонів» (RSF) про суд над керівником цієї катівні Денисом Куликовським. Про це міжнародна організація повідомила у своєму пресрелізі

Розташована в окупованому Донецьку і керована російською службою безпеки (ФСБ), «Ізоляція» сумно відома тортурами, які застосовувалися тут з 2014 року до затриманих українських цивільних осіб, нагадують в RSF.

На початку січня 2024 року керівника «Ізоляції» український суд засудив до 15 років позбавлення волі. Його визнали винним у жорстокому поводженні з військовополоненими, участі в терористичній організації та незаконному збройному формуванні. Станіслав Асєєв виступив на судовому процесі над Куликовським у якості потерпілого. 

Перед тим, повернувшись до Києва наприкінці 2019 року після обміну полоненими, журналіст сприяв арешту керівника «Ізоляції», визначивши місце його перебування завдяки розслідуванню, проведеному з незалежною розслідувальною мережею Bellingcat.

Він також видав книгу «“Світлий Шлях”: Історія одного концтабору», в якій описав свої страждання в цій в'язниці. 

«Засудження керівника в'язниці “Ізоляція” свідчить про те, що з безкарністю можна боротися навіть під час війни. Українське та міжнародне правосуддя мають продовжувати докладати зусиль для виявлення та притягнення до відповідальності винних у злочинах, скоєних проти журналістів на українських територіях, окупованих Росією з 2014 року», — заявила керівниця відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

Через два роки після початку російського вторгнення, вважають у «Репортерах без кордонів», цей обвинувальний вирок знаменує собою крок уперед у боротьбі з безкарністю за злочини, скоєні проти журналістів.

Станіслав Асєєв назвав суд над Куликовським і винесений йому вирок найбільшим успіхом свого життя.

Нагадаємо, в листопаді 2021 року в Києві українські силовики затримали бойовика Дениса «Палича» Куликовського, який катував полонених у тюрмі «Ізоляція» в окупованому Донецьку. Йому інкримінували торгівлю людьми, створення терористичної організації та порушення законів та звичаїв війни.  

Тоді журналіст Станіслав Асєєв заявив, що існує велика ймовірність, що СБУ використовувала Куликовського як агента. 5 грудня 2021 року окупаційна влада Донецька оголосила Куликовського в розшук, посилаючись на слова Асєєва.

В Офісі генпрокурора повідомили тоді про те, що ключовий керівний склад «Ізоляції» та основних виконавців злочинів, учинених там, було викрито. Понад 15 фігурантам заочно було повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, встановлено близько 170 постраждалих.

Одним із в’язнів «Ізоляції» був український журналіст Станіслав Асєєв. У 2017 році він робив репортажі з окупованої Донеччини. Асєєв підписувався псевдонімом, та одного разу йому не вдалося пройти «перевірку документів». Після арешту журналіст протягом 28 місяців перебував у концтаборі, ставши свідком катувань і моральних звірств.

Вийшовши на волю, Асєєв видав книгу «“Світлий Шлях”: Історія одного концтабору». Книжку переклали вже вісьмома мовами, зокрема російською, англійською, французькою, німецькою, італійською, польською та латиською. У 2022 році її видали у перекладі англійською мовою.

За роман «“Світлий Шлях”: Історія одного концтабору» Станіслав Асєєв отримав Міжнародну премію Вітольда Пілецького.

На фото — Станіслав Асєєв

Фото: Stanislav Aseyev / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2632
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду