«Факти без емоцій». Станіслав Асєєв розповів, як писати про злочини РФ для Заходу

«Факти без емоцій». Станіслав Асєєв розповів, як писати про злочини РФ для Заходу

2 Жовтня 2022
2308
2 Жовтня 2022
17:00

«Факти без емоцій». Станіслав Асєєв розповів, як писати про злочини РФ для Заходу

2308
Можна кричати і звинувачувати, але тоді людина відразу бере пульт і перемикає на інший канал, застерігає журналіст.
«Факти без емоцій». Станіслав Асєєв розповів, як писати про злочини РФ для Заходу
«Факти без емоцій». Станіслав Асєєв розповів, як писати про злочини РФ для Заходу

Колишній в'язень донецької тюрми «Ізоляція», журналіст і письменник Станіслав Асєєв в інтерв’ю сайту «Бабель» розповів, як йому вдалося привернути увагу до концтабору «Ізоляція». Також він поділився порадами про те, як висвітлювати злочини росіян для міжнародної аудиторії.

Тему «Ізоляції», каже Асєєв, він підтримував у медіа полі два роки – давав інтерв’ю, випустив книжку, публікував дописи. Знімався в документальному кіно. «Як би не це, то через два тижні після нашого звільнення ніхто би про «Ізоляцію» вже не згадував. Так працює людська свідомість і так працює медіасфера, – каже журналіст. – Люди не хочуть жити катуваннями, їм потрібен позитив».

Розповідаючи про жахіття війни, журналістам важливо не впадати в емоції, вважає Станіслав Асєєв:

«Викликайте емоції в аудиторії, але самі не обурюйтеся. Я сам із собою проводив цю роботу. Я теж обурювався перші місяці після звільнення, що в Києві немає війни, ніхто не знає про «Ізоляцію», я вийшов із підвалів, де людей досі катують, а тут працюють кафе. Але я зрозумів, що це проблема моя, а не суспільства. Це я маю підлаштуватися під кафе, ресторани та реальне спокійне життя, поки воно є в цьому місті, а не навʼязувати порядок денний з концтабору і вимагати від людей жити цим щодня. Це неможливо суто емоційно навіть для мене. Я дійшов до такого стану, коли вже спати не міг, бо постійно думав про «Ізоляцію», хоча в самому концтаборі я спав».

Ще один приклад, який він навів, стосується затримання начальника катівні «Ізоляція» Дениса Куликовського, «Палича». «Я дізнався, що він у Києві, на Троєщині вже два роки — ще з того часу, як я сидів в «Ізоляції», і першою думкою було: «Б***дь, я зараз просто напишу пост у Facebook, де прокляну всіх ― від президента до СБУ і пошлю їх всіх», — розповів Станіслав Асєєв. — Але потім мені підказали так не робити, бо тоді Палич зрозуміє, що його знайшли, і зникне. Я набрався терпіння та викинув емоції. Ми почали працювати ― вийшли на інформаторів і за місяць його посадили». 

Нагадаємо, у 2017 році український журналіст Станіслав Асєєв робив репортажі для «Радіо Свобода» з «Донецької народної республіки», яку на той час вже окупували росіяни. Він підписувався псевдонімом, та одного разу йому не вдалося пройти «перевірку документів».

Після арешту журналіст протягом 28 місяців перебував у концтаборі, став свідком катувань і моральних звірств.

Після того, як Станіслав Асєєв вийшов на волю, він видав книгу «"Світлий Шлях": Історія одного концтабору». Згодом письменник виступив консультантом фільму «Відблиск» Валентина Васяновича, де йдеться про українських військовополонених, а також зіграв у ньому роль співробітника ФСБ.

Нещодавно Асєєв заснував фонд «Ініціатива справедливості» (JIF), що виплачуватиме нагороду за інформацію про російських терористів. 

Під час кінофестивалю Kharkiv MeetDocs, що проходить у Києві, можна переглянути онлайн фільм «Світлий шлях» з історією Станіслава Асєєва. Це дебютний фільм Ірини Рябенької.  Покази стрічки вона проводить на спеціальних подіях у Німеччині, на яких розповідає про її рідний Харків, а також Бучу та Ірпінь.

Фото з фейсбук-сторінки Станіслава Асєєва

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2308
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду