Головного ката донецької «Ізоляції» «Палича» засудили до 15 років за ґратами

Головного ката донецької «Ізоляції» «Палича» засудили до 15 років за ґратами

3 Січня 2024
825

Головного ката донецької «Ізоляції» «Палича» засудили до 15 років за ґратами

825
На суді свідчив, серед інших, журналіст Станіслав Асєєв, який був в’язнем «Ізоляції» протягом понад двох років.
Головного ката донецької «Ізоляції» «Палича» засудили до 15 років за ґратами
Головного ката донецької «Ізоляції» «Палича» засудили до 15 років за ґратами

Колишнього коменданта в’язниці «Ізоляція» в окупованому Донецьку, де утримували та катували українських цивільних і військових полонених, Дениса Куликовського («Палича») засудили до 15 років позбавлення волі. Вирок оголосив Шевченківський районний суд Києва, повідомляють «Ґрати» та «Новости Донбасса».

Суддя Євген Мартинов, який розглядав справу, визнав Куликовського винним у жорстокому поводженні з військовополоненими, участі в терористичній організації та незаконному збройному формуванні. Водночас його виправдали за недоведеністю обвинувачення в торгівлі людьми.

Суд також задовольнив два цивільні позови. Так, Куликовський має виплатити 400 тисяч гривень і 95 тисяч гривень двом потерпілим. Сам підсудний провини не визнав.

Справу розглядали в закритому режимі. Проти Куликовського дали свідчення 22 колишні полонені «Ізоляції», визнані у справі потерпілими.

Зокрема, на суді виступив письменник і журналіст Станіслав Асєєв, якого у 2017 році затримали на окупованій Донеччині та запроторили до «Ізоляції». Його звинуватили у шпигунстві, створенні екстремістської організації та публічних закликах до дій, «спрямованих на порушення територіальної цілісності».

Адвокат Асєєва Олег Горбачов сказав після засідання суду, що вони не мають змоги подати апеляційну скаргу, бо суд задовольнив запит Офісу генпрокурора в повному обсязі.

Нагадаємо, в листопаді 2021 року у Києві українські силовики затримали бойовика Дениса «Палича» Куликовського, який катував полонених у тюрмі «Ізоляція» в окупованому Донецьку. Йому інкримінували торгівлю людьми, створення терористичної організації та порушення законів та звичаїв війни.  

Тоді журналіст Станіслав Асєєв заявив, що існує велика ймовірність, що СБУ використовувала Куликовського як агента. 5 грудня 2021 року окупаційна влада Донецька оголосила Куликовського в розшук, посилаючись на слова Асєєва.

«Ізоляція» — тюрма, яку створили бойовики угруповання «ДНР» у 2014 році на території мистецького фонду «Ізоляція» в окупованому Донецьку. Там бойовики утримують незаконно ув'язнених людей, яких піддають тортурам. Тюрма має статус «секретної», відомі численні випадки, коли звинувачувані давали свідчення після тортур та знущань.

В Офісі генпрокурора повідомляють, що наразі викрито ключовий керівний склад незаконної тюрми та основних виконавців злочинів, учинених там. Загалом понад 15 фігурантам заочно повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни на території «Ізоляції»; встановлено близько 170 постраждалих.

Крім «Ізоляції», за даними Офісу генпрокурора, правоохоронці встановили понад 160 місць незаконного утримання на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. З 2014 року там утримували понад 3500 осіб, половина з них — цивільні.

Одним із в’язнів «Ізоляції» був український журналіст Станіслав Асєєв. У 2017 році він робив репортажі з окупованої Донеччини. Асєєв підписувався псевдонімом, та одного разу йому не вдалося пройти «перевірку документів». Після арешту журналіст протягом 28 місяців перебував у концтаборі, став свідком катувань і моральних звірств.

Вийшовши на волю, Асєєв видав книгу «Світлий Шлях»: Історія одного концтабору». Книжку переклали вже вісьмома мовами, зокрема російською, англійською, французькою, німецькою, італійською, польською та латиською. Торік її видали у перекладі англійською мовою.

За роман «Світлий шлях: Історія одного концтабору» Станіслав Асєєв отримав Міжнародну премію Вітольда Пілецького.

Фото: Денис Куликовський на суді / Тетяна Козак, «Ґрати»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
825
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду