Затриманого керівника тюрми «Ізоляція» Куликовського СБУ могла використовувати як агента – Асєєв

Затриманого керівника тюрми «Ізоляція» Куликовського СБУ могла використовувати як агента – Асєєв

13 Листопада 2021
2551
13 Листопада 2021
11:26

Затриманого керівника тюрми «Ізоляція» Куликовського СБУ могла використовувати як агента – Асєєв

2551
Куликовський покинув Україну у 2019 році, але незабаром повернувся. Асєєв близько трьох тижнів тому дізнався, що колишній очільник «Ізоляції» перебуває в Києві. На його думку, найімовірніше, що СБУ використовувала Куликовського як агента.
Затриманого керівника тюрми «Ізоляція» Куликовського СБУ могла використовувати як агента – Асєєв
Затриманого керівника тюрми «Ізоляція» Куликовського СБУ могла використовувати як агента – Асєєв

В ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» журналіст Станіслав Асєєв розповів, що близько трьох тижнів тому він отримав інформацію, що колишній очільник тюрми «Ізоляція» Денис «Палич» Куликовський перебуває в Києві. 

Раніше було відомо, що Куликовський покинув Україну у 2019 році, однак, зі слів Асєєва та розслідувача Bellingcat Христо Грозєва, невдовзі після цього бойовик повернувся. 

Коли Асєєв дізнався, що Куликовський перебуває в Україні, то зв’язався з Грозєвим. Той зв’язав Асєєва з колишнім співробітником СБУ, який раніше, коли ще працював у спецслужбі, мав стосунок до спецоперації щодо Куликовського. 

Асєєв сказав, що найімовірніше українські спецслужби використовували Куликовського як агента. Але це не факт. Асєєв додав, що журналісти зараз дуже обережні в оцінках, оскільки чекають на позицію СБУ.

«Я з'ясував три тижні тому, що він (Куликовський – ДМ) перебуває у місті Києві. І що у 2019 році перетнув російсько-український кордон. Не просто перетнув, а живе у місті Києві. Я звернувся до Христо, подзвонив йому. Ця інформація підтвердилася. Христо пов'язав мене з людиною, яка мала відношення до спецоперації щодо "Палича" у 2019 році. Це колишній співробітник, зараз він уже не є співробітником спецслужб. Він підтвердив, що з ним загалом якийсь час працювали. Потім його усунули. Я б попросив не вдаватися до подробиць, як із ним працювали, все-таки це Служба безпеки... Найімовірніше, швидше за все, 100% так, його використовували як агента. Спецслужби України його використали. Якийсь час», – розповів Асєєв. 

Також Асєєв розповів, що, дізнавшись про перебування Куликовського в Києві, він не пішов до СБУ, оскільки це був би «конфлікт інтересів». Тому Асєєв з інформатором пішли до МВС й попросили оперативний супровід. 

«Ми розуміли, що протягом двох днів нам його можуть передати, тобто інформатор точно скаже, де він (Куликовський – ДМ) живе. Але ми не можемо його затримати, ми цивільні. Ця інформація через деякий час дійшла до СБУ. Вони почали судомно його шукати. Не знайшли. Але знайшли людину, яка за певну суму могла його передати. І у понеділок ввечері ми обговорюємо цю спецоперацію, щоб віддати гроші. Як та людина відмовляється зі словами "якщо я його зараз віддам Нацполіції, самі розумієте, як виглядатиме СБУ. Мені сказали, що я сяду разом із ним. Мені не потрібні гроші, я віддаю його СБУ"», – розповів Асєєв.  

Нагадаємо, що у Києві українські силовики затримали бойовика Дениса «Палича» Куликовського, який катував полонених у тюрмі «Ізоляція» в окупованому Донецьку.

Куликовському інкримінують торгівлю людьми, створення терористичної організації та порушення законів та звичаїв війни.  
«Ізоляція» – тюрма, яку було створено бойовиками у 2014 році на території мистецького фонду «Ізоляція» в окупованому Донецьку. У в'язниці бойовики утримують незаконно ув'язнених людей, яких піддають тортурам. Тюрма має статус «секретної», відомі численні випадки, коли звинувачувані давали свідчення після тортур та знущань. Українські правоохоронні органи у справі про тортури в «Ізоляції» оголосили підозри п'яти фігурантам.
Крім «Ізоляції», за даними Офісу генпрокурора, правоохоронці встановили понад 160 місць незаконного змісту на окупованих територіях Донецької та Луганської області. З 2014 року там утримували понад 3500 осіб, половина з них – цивільні.

Фото: з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2551
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
894 дн. тому
Невже виявиться, що жорстокий кат, діяв патріотично? Ще й кандидатом у депутати від Європейської Солідарності стане. То ось чому Путін наших патріотів вважає братнім народом.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду