Станіслав Асєєв став лауреатом Шевченківської премії за книжку «В ізоляції»

Станіслав Асєєв став лауреатом Шевченківської премії за книжку «В ізоляції»

9 Березня 2021
1795
9 Березня 2021
14:28

Станіслав Асєєв став лауреатом Шевченківської премії за книжку «В ізоляції»

1795
Станіслав Асєєв переміг в номінації «Журналістика і публіцистика».
Станіслав Асєєв став лауреатом Шевченківської премії за книжку «В ізоляції»
Станіслав Асєєв став лауреатом Шевченківської премії за книжку «В ізоляції»

Письменник, журналіст і колишній бранець угруповання «ДНР» Станіслав Асєєв став лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка 2021 року за збірку есеїв «В ізоляції». Про це повідомляє Радіо Свобода. 

Лауреатів премії 9 березня оголосив Шевченківський комітет. Представляючи переможця в номінації, Ірина Славінська, членкиня Комітету, продюсерка Радіо Культура зазначила, що автор показує себе як дуже зваженого публіциста.

«Цього року в номінації "Журналістика і публіцистика" перемогла книжка про людину, яка в своїй авторській молитві пише: «Боже, зроби так, аби мені було небайдуже». Цей автор дуже тісно пов’язаний із Донецьком. Цей автор писав і пише про те, про що інщі мовчали, бо не могли або не хотіли говорити, кожен зі своїх причин. Цей автор, перебуваючи в епіцентрі, цьому оці торнадо, пише і надає нам усім голос свідка. І цей автор показує себе як дуже зваженого публіциста. Станіслав Асєєв 31 місяць провів у полоні на території окупованого Донецька», – сказала Славінська.

Книжка документує перші місяці російської окупації Донецька, вона вийшла друком 2018 року, коли Асєєва ще утримували в полоні бойовики в Донецьку.

Церемонія нагородження відбудеться в травні в Каневі, орієнтовно 22 травня, в день перепоховання Тараса Шевченка), повідомили у Шевченківському комітеті. Перенесення церемонії пов'язано з пандемією коронавірусного захворювання COVID-19.

Журналіст Асєєв мешкав на окупованій території та був автором колонок для низки українських ЗМІ, зокрема, Радіо Свобода Донбас. Реалії, та Дзеркало тижня. Асєєв зник в Донецькій області 2 червня 2017 року. Пізніше стало відомо, що його викрали російські бойовики, які звинуватили його в шпигунстві й утримували в полоні. В тюрмі бойовиків «Ізоляція» Асєєв відсидів 28 місяців.

22 жовтня 2019 року бойовики поширили інформацію, що так звана «прокуратура ДНР» засудила  Станіслава Асєєва до 15 років ув’язнення з позбавленням права займатися журналістською діяльністю терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням свободи терміном на один рік, з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

Асєєв був звільнений у рамках обміну утримуваними особами на Донбасі 29 грудня 2019 року.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1795
Читайте також
28.01.2022 17:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 970
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду