Журналіст, письменник, колишній в’язень «Ізоляції» Станіслав Асєєв став до лав ЗСУ

Журналіст, письменник, колишній в’язень «Ізоляції» Станіслав Асєєв став до лав ЗСУ

12 Березня 2024
2031
12 Березня 2024
23:15

Журналіст, письменник, колишній в’язень «Ізоляції» Станіслав Асєєв став до лав ЗСУ

2031
Асєєв пішов служити в піхотну роту на першій лінії оборони.
Журналіст, письменник, колишній в’язень «Ізоляції» Станіслав Асєєв став до лав ЗСУ
Журналіст, письменник, колишній в’язень «Ізоляції» Станіслав Асєєв став до лав ЗСУ

Журналіст, письменник і колишній в’язень тюрми донецьких бойовиків «Ізоляція» Станіслав Асєєв мобілізувався до лав Збройних сил України. Про це повідомив колишній в. о. голови Державної екологічної інспекції, нині аеророзвідник Єгор Фірсов, передає «Новинарня». 

«Мій друг, якого я знаю майже 20 років. Письменник і журналіст, якого ви всі знаєте, — Станіслав Асєєв — пішов служити. І не кудись, а в піхотну роту на першій лінії оборони. Для мене — це рідна рота, де я служив до переходу у підрозділ БПЛА.

І один з найсильніших підрозділів по злагодженості нашої бригади, де Стас зараз вносить свіжі сили», — написав Фірсов.

На зображенні може бути: 1 особа

Станіслав Асєєв. Фото з фейсбук-сторінки Єгора Фірсова.

Фірсов нагадав, що Асєєв був у російському полоні майже три роки. З початком повномасштабного вторгнення отримав багато пропозицій від міжнародних фондів працювати за кордоном, але «обрав місце на фото — де вирішується доля вільного світу!».

Станіслав Асєєв — український письменник, журналіст і блогер, член Українського ПЕН, засновник Justice Initiative Fund (JIF) — фонду, який виплачує нагороду за інформацію про воєнних злочинців.

У 2017 році Станіслав Асєєв робив репортажі для «Радіо Свобода» з територій, підконтрольних терористичній організації «ДНР». Він підписувався псевдонімом «Станіслав Васін», та одного разу йому не вдалося пройти «перевірку документів». Асєєв зник на початку червня 2017 року на окупованій частині Донеччини. Пізніше з’ясувалося, що його затримали бойовики «ДНР» та звинуватили у шпигунстві.

Асєєв сподівався на звільнення, однак бойовики не включили його до списків для обміну, який відбувся 27 грудня 2017 року.

На початку липня 2018 року стало відомо, що Станіслав Асєєв оголосив голодування.

Після арешту журналіст протягом 28 місяців перебував у концтаборі, став свідком катувань і моральних звірств.

Вийшовши на волю, Станіслав Асєєв видав книгу «"Світлий Шлях": Історія одного концтабору». Згодом письменник виступив консультантом фільму «Відблиск» Валентина Васяновича, де йдеться про українських військовополонених, а також зіграв у ньому роль співробітника ФСБ.

У вересні минулого року Асєєв заснував фонд «Ініціатива справедливості» (JIF), що виплачуватиме нагороду за інформацію про російських терористів. 

У листопаді 2022-го книжку Станіслава Асєєва «Світлий шлях: історія одного концтабору» видали англійською мовою. У перекладі вона має назву «The Torture Camp on Paradise Street» («Концтабір на Райській вулиці»).

Головне фото: фейсбук-сторінка Станіслава Асєєва

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2031
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду