«Ми нікому не дамо тебе забути, а ті, хто тебе вбив — поплатяться». Пам'яті Макса Левіна

«Ми нікому не дамо тебе забути, а ті, хто тебе вбив — поплатяться». Пам'яті Макса Левіна

3 Квітня 2022
5611

«Ми нікому не дамо тебе забути, а ті, хто тебе вбив — поплатяться». Пам'яті Макса Левіна

5611
Цей матеріал про те, яким фотографа пам’ятають його друзі та колеги.
«Ми нікому не дамо тебе забути, а ті, хто тебе вбив — поплатяться». Пам'яті Макса Левіна
«Ми нікому не дамо тебе забути, а ті, хто тебе вбив — поплатяться». Пам'яті Макса Левіна

13 березня цього року український фотожурналіст і документаліст Макс Левін зник. Він висвітлював російсько-українську війну з 2014-го, а того дня знімав бойові дії в Київській області. Фотографа шукали декілька тижнів. Другого квітня Офіс генпрокурора повідомив, що Макса знайшли мертвим у Вишгородському районі на Київщині. Слідство каже, що росіяни вбили його двома пострілами. 

Макс Левін — мій друг. Був, є і буде. 

Цей матеріал про те, яким його пам’ятаю я та наші колеги і друзі. 

Максе, цей текст для тебе. Ми багато не встигли обговорити.

***

Надворі — початок березня 2019 року. Я приїжджаю в центр Києва дуже старим таксі. Салон авто вщент забитий речами, які приїхали до нової квартири. У дверях під’їзду стоїть Максим — здається, в блакитній футболці. На вулиці дрібний сніг, трохи морозно й сіро. Макс усміхається і бере мої сумки. Їх багато, мені незручно і я намагаюся взяти якомога більше пакетів, а Максим запевняє, що сам усе занесе. Щось буркоче. У цьому весь Левін: похмурий, спокійний, саркастичний, але завжди поруч, коли потрібна допомога.

Нас із Максимом познайомила його дружина, журналістка Інна Варениця. Ми сиділи у них на кухні на Арсенальній, Максим готував сирники. Робив їх у різні способи: міг обсмажити на пательні, міг запекти в духовці. Сирники виходили дуже маленькими — трохи більші за черешні. До них завжди було какао. І щоразу, коли Максим готував сніданки, — це були сирники. І синів він теж ними годував.

Любов Максима до дітей завжди викликала у мене подив і захват. Раніше я не бачила, щоб чоловіки аж так любили своїх дітей. Сини називали його дуже лагідно, по-дитячому, трохи змінюючи ім’я. Думаю, якби всіх у дитинстві вчили так виховувати та любити своїх дітей, наш світ був би набагато кращим. Максим жив ними та разом із ними. І всі чотири його хлопця дуже схожі на нього.

З 2020 року ми з Максом почали працювати разом на hromadske. Це було складно: він ще на початку бачив те, що хоче отримати зрештою, а я люблю досліджувати та вивчати. Наш останній спільний матеріал з Максимом — про володіння вогнепальною зброєю. Підготовка репортажу тоді перетворилася на суцільний хаос. Максим, як кажуть у журналістських колах, «поливав» усе — тобто багато знімав, а потім відбирав те, що йому було треба. Ми бігали Києвом, написали купу історій. Відзняли чимало не дуже потрібних інтерв’ю, які врешті-решт так і не увійшли до репортажу. Коли треба було дібрати заголовок до матеріалу, я сиділа в ньюзрумі й на думку нічого не спадало. Максим сказав тоді: «Давай назвемо так: “Чому не можна носити з собою волину? (сленгова назва вогнепального пістолета — ред)». Ми дуже сміялися.

У мій останній день на hromadske ми мали зустрітися. Я затримувалася. Він чекав, нервував, але таки мовчки діждався. Ми пройшлися вулицею Петлюри, говорили про професію, цінності, про те, що хочемо робити в житті. Він казав, що теми, які я беру — про кримінал, правоохоронні органи, — складні. Я пам’ятаю бруківку під ногами і погоду на вулиці того дня. А ще те, що сам Макс Левін сказав, що я добре працюю.

Максиме, якби я зараз мала можливість із тобою поговорити — я б не сказала нічого, що ти не чув. Я б щось підказала по роботі, вислухала би про особисте. Але ще я би точно сказала, що ти більше, ніж твоя професія, ти — людина, яку я пам’ятатиму завжди. У тобі багато сонця. Якщо ти маєш змогу прочитати ці рядки — знай, ми нікому не дамо тебе забути, а тих, хто тебе вбив — покараємо. Дивись на нас зверху і світи. А ми, сподіваюсь, не підведемо.

Антон Скиба, фотожурналіст та медіапродюсер

З Максом я спілкувався дуже мало. Це зазвичай були «привіт-бувай», коли ми перетиналися на зйомках, але його авторитет і внесок у світ української репортажної фотографії важко переоцінити. Він згуртовував усе фотографічне ком’юніті, і якщо Макс щось писав щодо фотожурналістики з притаманними йому цинічними ремарками — це завжди було влучно, актуально й дуже рефлексивно. Мало фотожурналістів у країні так віддано працюють над історіями з пекла, так цілеспрямовано йдуть у місця, від яких все здригається, як це робив Макс, який був і залишиться прикладом щирості та професійності в українській фотожурналістиці.

Аліна Шеремета (ліворуч) і Макс Левін (праворуч)
Аліна Шеремета (ліворуч) і Макс Левін (праворуч)
Фото: 

Facebook / Аліна Шеремета

Аліна Шеремета, журналістка «Телебачення Торонто»

Я не можу сказати: Макс був, я можу тільки сказати: Макс є. Макс — це людина, з якою я подружилась на роботі. Ми їздили у відрядження печерами України. Ми знімали в Карпатах. Ми пили вино вночі в закритому офісі hromadske. Ми сиділи до ранку на моїй квартирі. Ми спілкувались по відеозв’язку, коли жили в різних містах. А ще в нас було багато планів, які обірвала війна. Макс ще до початку цієї війни був на сході України, ми планували шашлики на його хаті, планували похід на Мармароси. Я боялася за нього, писала рідко, щоб не відволікати. Якось раз він відписав: «У нас все ах**нчік, працюємо. Можу розказати, як в танку горів». Я так розізлилась! Але це — весь він. Небезпека завжди була поруч, але він робив свою роботу. Роботу, яка була і його життям.

Макс — це людина, яка любить людей. Всі його проєкти, фото — докази цьому. А те, що зараз його смерть переживають сотні, — лише приклад того, наскільки людяним він є і наскільки він цінував життя. Макс любив життя і пригоди, і дітей любив, і жінок, і природу.

Якось він мені сказав: «Давай історію знімемо?». А я йому: «Чо’ ти все хоч знімати, я ж просто тобі розказую». А він мені: «Ну бо це історія жизні, Аліно».

Я хочу, щоб про Макса було багато «історій жизні». Бо він любив і цінував життя. І я його люблю і ціную. І мені жаль, дуже жаль, як і сотням інших людей.

Діана Буцько, колишня журналістка LB.ua

З Максом я працювала у LB.ua у 2019-2020. Оскільки я писала переважно про політику, то ми часто ходили на різні з’їзди партій, засідання Ради, інтерв’ю з політиками тощо. У мене було враження, що все це обтяжувало Макса, здавалося другорядним і дрібним. Він хотів бути там, де пишеться справжня історія — а писалася вона, на його думку, на війні. Може, саме тому він і намагався їздити у відрядження на Донбас за першої ж нагоди.

На Донбасі він розквітав, почувався своїм. Ніколи нічого не боявся, йому тільки дай змогу познімати «на нулі». Мені з ним їхати не дозволяв — лишав у спокійніших місцях, а сам ночував з військовими в бліндажі. Макс був безкомпромісним, часом різким і впертим. Усе, що стосувалося війни, він бачив чорно-білим.

Якось він мені написав, що знімав єдине весілля у своєму житті — своєї двоюрідної сестри. «Світські» знімання не були улюбленою роботою Макса, але його світлини завжди були особливими. Навіть з інтерв’ю в білій кімнаті він умів робити мистецтво.

Катерина Гончарова, креативна продюсерка ICTV 

Якось Макс витягнув мене на заняття з аргентинського танго, і я тоді перетоптала йому всі ноги. Але він заспокоював, мовляв, я ще нормально танцюю. Брехав. Запропонував десь випити після заняття, але я була за кермом. Пообіцяла, що наступної п’ятниці, але, звісно, ніякої п’ятниці не було: в Макса робота, в мене робота. Так ми й листувалися час від часу. Надсилали одне одному дурні смайлики, Левін мені — свої прекрасні фотографії. Підколював мене, був веселий і щирий. І дуже талановитий.

Я не вірю, що більше він ніколи нічого мені не напише, а я вже ніколи не виконаю свою обіцянку випити в п’ятницю ввечері.

Як так, Максе?

Відпочивай, Максе. Я ніколи тебе не забуду.

Тетяна Когутич, журналістка «Укрінформу»

Ми працювали разом недовго, в одній із всеукраїнських щоденок. Друга половина двотисячних, «Киевские Ведомости». Макс уже тоді мав реноме як крутий фотограф із особливим поглядом та ракурсами, а я тільки починала.

Ми поїхали на перший репортаж у Гостомель — в тому самому ангарі, де місяць тому було пекло, Пінчук влаштував студентам зустріч із Паоло Коельйо (у 2007-му це виглядало цікаво, лише зараз ці прізвища із тим місцем поєднуються в дуже дивний асоціативний ряд).

«О, ти розмовляєш українською? — спитав Макс, поки ми їхали автобусом. — Це класно! Не переходь на російську».

Авжеж, з огляду на те, що газета була російськомовною, це було справді класно.

Ми, репортери, тоді постійно сварилися з ним через фото: він давав до репортажу ті, які сам вважав за найкращі, і годі було щось довести. Був принциповим до неймовірності. І талановитим. В усьому.

Максе, світла тобі пам’ять! Спасибі тобі за все.

Україна обов’язково переможе — і заради тебе також!

Макс Левін і Настя Станко під час відкриття виставки фотографій Віктора Гурняка «Від майдану до війни» у Мистецькому Арсеналі, Київ, 22 квітня 2015 року
Макс Левін і Настя Станко під час відкриття виставки фотографій Віктора Гурняка «Від майдану до війни» у Мистецькому Арсеналі, Київ, 22 квітня 2015 року
Фото: 

УНІАН / Мусієнко Владислав

Настя Станко, журналістка

Липень 2014-го, Іловайськ ще не стався. Я вийшла з луганського підвалу, тому деякі колеги мене побоювались, як божевільну. А ми разом з Максом їхали до наших артилеристів під Попасну.

Їдемо кукурудзяним полем, дві легкові машини: Максова попереду, наша позаду. Звідусіль стріляють, мені страшно, і тут ми зупиняємось просто серед цього поля. Мені стає ще страшніше. Я питаю Макса: «Чого стоїмо?». А Макс: «Так макдрайв, черга. Макфлурі будеш?».

Тетяна Безрук, hromadske.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5611
Читайте також
17.02.2020 10:48
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
3 941
02.09.2014 09:01
Максим Левін, «Лівий берег»
11 394
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду