На фронті загинула військовослужбовиця, колишня журналістка «Тижня»  і  «Читомо» Алла Пушкарчук

На фронті загинула військовослужбовиця, колишня журналістка «Тижня» і «Читомо» Алла Пушкарчук

25 Квітня 2024
6962
25 Квітня 2024
23:08

На фронті загинула військовослужбовиця, колишня журналістка «Тижня» і «Читомо» Алла Пушкарчук

6962
Під час Революції гідності Алла Пушкарчук долучилася до “Правого сектора”, згодом в межах їхнього інформаційного відділу їздила на фронт – писати й фотографувати. Після початку повномасштабного вторгнення долучилася до Збройних сил України і стала мінометницею.
На фронті загинула військовослужбовиця, колишня журналістка «Тижня»  і  «Читомо» Алла Пушкарчук
На фронті загинула військовослужбовиця, колишня журналістка «Тижня»  і  «Читомо» Алла Пушкарчук

На фронті 25 квітня загинула військовослужбовиця, колишня журналістка видань «Тиждень» і «Читомо» Алла Пушкарчук (Рута). Про її загибель повідомив ексжурналіст «Тижня»,  військовий Дмитро Крапивенко.

«Сьогодні загинула Алла Пушкарчук (Рута). Тендітна дівчина, що пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці», — написав Дмитро Крапивенко. 

У дописі Інституту масової інформації, присвяченому Аллі Пушкарчук, ідеться: «Ще під час Революції гідності вона долучилася до “Правого сектора”, згодом в межах їхнього інформаційного відділу їздила на фронт – писати й фотографувати. Тоді й отримала позивний Рута. Після початку повномасштабного вторгнення долучилася до Збройних сил і стала мінометницею».

На сайті «Читомо» повідомляється, що Алла загинула внаслідок ракетного обстрілу на руках у коханого — Максима, з яким вони разом після повномасштабного вторгнення стали до лав ЗСУ.

Алла Пушкарчук разом зі своїм коханим Максимом. Фотоколаж з допису у фейсбуці  Тетяни Терен

Дмитро Крапивенко написав, що Алла «знесла свій ФБ», але деякі її дописи збереглися, «як от цей від червня 2023-го, актуальний, ніби написаний вчора: 

“Слова “перемога, перемагаємо” я можу сприймати лише в саркастичному ключі, коли, наприклад, читаю новини про чоловіків, у яких “немає країни, є тільки сім’я”, чи які радше втопляться в Тисі, ніж підуть у військо; чи коли занурююсь у неконтрольований потік коментарів про “нехай воюють професійні військові, я взагалі зброї в руках не тримав чи не тримала, я корисніший чи корисніша тут” — економіка, культура та всі ці речі, знаєте. До слова, я за фахом театрознавиця, але понад рік працюю в мінометному розрахунку, маю справу з відповідним програмним забезпеченням, із бусоллю, із нескінченним потоком цифр під супровід вибухів, безсонних ночей і загострення то тих, то інших хронічних болячок. Хоча ставити свій досвід за приклад небезпечно, бо ж “я сама обрала війну, хоча могла спокійно сидіти вдома”. Чому молоді дієздатні жінки, у яких немає дітей, повиїздили за кордон як біженки, я теж не розумію і не толерую».

Як повідомляє "Читомо", Алла Пушкарчук закінчила Інститут журналістики Київського національного університету культури і мистецтв за спеціальністю видавнича справа та редагування, а також Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого за спеціальністю «театрознавство».  

Її репортаж «Поворот праворуч» увійшов до десятки фіналістів Конкурсу художнього репортажу «Самовидець» 2016 року. 2017 року із серією фотографій з війни Алла ввійшла в число переможців XIX Міжнародного фотоконкурсу від Всеукраїнської газети «День». 

З серпня 2014-го по квітень 2018 року служила в 5-му окремому батальйоні Української добровольчої армії як журналістка й фотографка. Згодом демобілізувалася і працювала журналісткою, редакторкою стрічки новин у журналі «Український тиждень» (2018–2020), піарницею у видавничому домі «Комора» (2019–2020). 

За даними Інституту масової інформації, Алла Пушкарчук стала 77-ю у списку медійників, які загинули внаслідок російської агресії проти України. 

Фото: Алла Пушкарчук / фейсбук-сторінка Дмитра Крапивенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6962
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду