«Репортери без кордонів» випустили власне розслідування смерті Макса Левіна

«Репортери без кордонів» випустили власне розслідування смерті Макса Левіна

22 Червня 2022
2388
22 Червня 2022
10:50

«Репортери без кордонів» випустили власне розслідування смерті Макса Левіна

2388
Експерти RSF розробили дві гіпотези щодо того, як це сталося. Обидві вказують на те, що російські окупанти холоднокровно стратили Левіна і його друга, військового Олексія Чернишова.
«Репортери без кордонів» випустили власне розслідування смерті Макса Левіна
«Репортери без кордонів» випустили власне розслідування смерті Макса Левіна

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» випустила власне розслідування загибелі українського фотожурналіста Макса Левіна на Київщині. Автори розслідування зібрали докази, які підтверджують: журналіста стратили російські військові.

Макса Левіна та його друга, військового Олексія Чернишова знайшли в лісі біля села Мощун 1 квітня. Вони були вбиті 13 березня.

RSF направила двох слідчих для збору доказів і збору інформації. Арно Фроже, керівник слідчого відділу RSF, і Патрік Шовель, французький військовий фоторепортер, який працював з Левіним на Донбасі наприкінці лютого, виконували слідчу роботу з 24 травня по 3 червня. Вони дійшли висновку, що Левіна і Чернишова холоднокровно стратили.

10 березня Левін втратив свій безпілотник у лісі поблизу Мощуна, намагаючись отримати кадри військового вторгнення Росії в цей район. Коли через три дні він повернувся у цю лісову місцевість, росіяни вже окупували частину лісу. Тоді і сталося зіткнення журналіста із окупантами.

RSF вдалося визначити, де саме був скоєний злочин. На місці події експерти знайшли обгорілу автівку, кілька куль, а також документи, що посвідчують особу Чернишова. Також було знайдено кілька предметів із можливими слідами ДНК, які свідчать про присутність російських солдатів дуже близько від місця вбивства Левіна та Чернишова. На останньому етапі пошуку металошукачі виявили кулю, яка, ймовірно, влучила в Левіна.

RSF розробив дві гіпотези щодо того, що саме сталося, детальніше про них можна прочитати у звіті. Дев'ять доказів, зібраних на місцях, і флешку з кількома десятками фотографій з місця злочину експерти передали співробітникам СБУ.

Нагадаємо, що в Києві може з'явитися вулиця Макса Левіна. 3 квітня журналіст посмертно був нагороджений орденом «За мужність». Фото Левіна публікували такі видання, як The Wall Street Journal, TIME, Breaking news Poland, EU AGENDA, World news, Радіо Свобода (RFE/RL). Більшість його документальних проєктів пов'язані з війною в Україні. 

Фото: Маркіян Лисейко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2388
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду