РосЗМІ: Суд у Москві арештував російські активи Ріната Ахметова

РосЗМІ: Суд у Москві арештував російські активи Ріната Ахметова

31 Липня 2023
1641
31 Липня 2023
21:00

РосЗМІ: Суд у Москві арештував російські активи Ріната Ахметова

1641
За версією Слідчого комітету Росії, компанія «Метинвест Евразия» фінансувала українську армію, перераховуючи десятки мільйонів рублів до Першого міжнародного українського банку. Його кінцевим бенефіціаром також є Ахметов.
РосЗМІ: Суд у Москві арештував російські активи Ріната Ахметова
РосЗМІ: Суд у Москві арештував російські активи Ріната Ахметова

Басманний районний суд Москви заарештував активи бізнесмена Ріната Ахметова у кримінальній справі про так зване «фінансування тероризму». Про це пише Укрінформ з посиланням на російську пропагандистську газету «Коммерсант».

За інформацією пропагандистів, з вересня 2020-го Слідчий комітет Росії (СКР) розслідує кримінальну справу. У її матеріалах ідеться про те, що з квітня минулого року невстановлені особи з числа керівників і бенефіціарів компанії Ахметова SCM Holdings Limited «спонсорували» українську армію та підрозділ «Азов», зокрема, за рахунок грошей, що надходили з Росії.

Ідеться про десятки мільйонів рублів, перерахованих компанією «Метинвест Евразия» до Першого міжнародного українського банку. Його кінцевим бенефіціаром також є Ахметов. СКР звернувся до московського суду з клопотанням про арешт активів російської дочірньої компанії «Метінвесту».

Як відомо, компанії «Метинвест Евразия» належать краснодарський пансіонат «Горняк» та білгородське ТОВ «Белгородметаллоснаб». Після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну у минулому році прибуток «Метинвест Евразия» знизився на 74%, а збиток становив 1,9 мільярда рублів.

Слідство стверджує, що активи структур Ахметова використовували для фінансування української армії. Суд заарештував десятки об'єктів нерухомості в Бєлгороді та тимчасово окупованому Севастополі, частки компанії «Метинвест Евразия» в її російських «дочках», кілька автомобілів, а також десятки мільйонів рублів на рахунках організацій, що фігурують у справі.

Нагадаємо, у квітні бізнесмен Рінат Ахметов подав позов до суду проти Росії з вимогою компенсувати всі збитки, яких зазнав у 2014–2017 роках.

Серед втрачених активів, за які він сподівався отримати компенсацію, — десятки підприємств видобувного, металургійного, енергетичного секторів, нерухомість, зокрема Єнакіївський металургійний завод, «ДТЕК Ровенькиантрацит», «ДТЕК Свердловантрацит», навчально-тренувальна база «Кірша» та «Донбас Арена».

Як писав «Детектор медіа» у липні 2022 року, на початку 2022 року Forbes оцінював статки Ахметова у $13,7 млрд, а в липні — лише у $4,9 млрд.

11 липня 2022 року український бізнесмен повідомив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу.

«Медіа Група Україна» відмовилась на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні, а також припинила діяльність онлайн-медіа МГУ.

Ахметов зазначив, що таке рішення є вимушеним і продиктоване антиолігархічним законом, який набирав чинності. Після виходу Ахметова з медіабізнесу міністр юстиції Денис Малюська заявив, що бізнесмен позбувся одразу двох критеріїв потрапляння до переліку олігархів.

За інформацією джерел «Детектора медіа», для багатьох навіть у менеджменті медіахолдингу рішення Ахметова стало несподіванкою.

21 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення анулювала ліцензії 15 компаній, які належать Ахметову. 

З середини весни 2022 року точилися розмови про переїзд медіакомпаній Ахметова до Польщі, однак у квітні МГУ заперечила це та наголосила, що у Варшаві працює лише команда, яка виробляє блок для марафону «FreeДом». Напередодні заяви Ахметова про вихід з медіабізнесу «Медіа Група Україна» запустила пакет із дев’ятьох українських каналів на польській цифровій платформі Polsat.  

У вересні стало відомо, що колишні медійники Ахметова зареєстрували свою компанію.

Фото: Фонд Ріната Ахметова / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1641
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду