Статки Ахметова з початку війни впали на 64% – «Forbes Україна»

Статки Ахметова з початку війни впали на 64% – «Forbes Україна»

27 Липня 2022
1663
27 Липня 2022
12:48

Статки Ахметова з початку війни впали на 64% – «Forbes Україна»

1663
«Forbes Україна»: Найбільше знецінилися активи Ріната Ахметова в медіа.
Статки Ахметова з початку війни впали на 64% – «Forbes Україна»
Статки Ахметова з початку війни впали на 64% – «Forbes Україна»

Повномасштабна війна суттєво вдарила по бізнес-імперії найбагатшого українця Ріната Ахметова. За даними «Forbes Україна», з початку вторгнення РФ статки Ахметова впали на 64%.

На початку 2022 року Forbes оцінював їх у $13,7 млрд, а у липні – лише у $4,9 млрд. Зокрема, «Метінвест» втратив 2/3 бізнесу. Раніше Forbes оцінював вартість «Метінвесту» в $3 млрд, з яких на частку Ахметова припадало $2,25 млрд.

Також було оновлено оцінку ДТЕК: зараз вона становить $580 млн. Найважливішими з решти активів залишаються приватна та комерційна нерухомість ($650 млн), банк «ПУМБ» ($250 млн) і транспортна компанія «Лемтранс» ($225 млн).

Оцінити готівкові кошти й інші ліквідні активи Ахметова непросто: він не подає майнових декларацій. Однак з огляду на попередні виплати дивідендів ця сума може становити $300 млн. Вартість елітного транспорту Ріната Ахметова Forbes оцінює у $160 млн, його головна складова – яхта Valerie – виставлена на продаж за €89 млн.

Інфографіка: «Forbes-Україна»

Футбольний клуб «Шахтар» подешевшав до $150 млн, причому більшу частину цієї суми становить трансферна вартість футболістів.

Після 24 лютого «Укртелеком» втратив контроль над інфраструктурою в 900 населених пунктах на сході та півдні країни, повідомили Forbes у пресслужбі компанії і уточнили, що попередня оцінка втрачених активів сягнула понад 450 млн грн.

Найбільше знецінилися активи Ріната Ахметова в медіа, холдинг СКМ вже здав у Нацраду з телебачення та радіомовлення свої ліцензії на мовлення. Загалом у СКМ було 10 супутникових і ефірних каналів, інтернет-ресурс «Сьогодні», а також сайт і друкований журнал Vogue. Крім цього, до медабізнесу Ахметова належали онлайн-кінотеатр Oll.tv та супутникова платформа Xtra TV. Всі вони входять у «Медіа Групу Україна» (МГУ). У липні 2022-го всі ці активи припинили роботу. До війни Forbes оцінював МГУ в $200 млн. Виторг медіагрупи в 2021 році – 467 млн грн, консолідований збиток – 936 млн грн.

У СКМ досить обережно прокоментували оцінку Forbes.

«Будь-яка оцінка вартості активів під час війни, з нашої точки зору, буде з високою вірогідністю хибною», – зазначили у пресслужбі СКМ. У компанії додали, що їхня оцінка збитків у звʼязку з активною фазою бойових дій і збільшенням кількості ракетних обстрілів українських територій на цей момент у повному обсязі неможлива. «Вона обовʼязково буде проведена пізніше. Ми очікуємо, що сума становитиме десятки мільярдів доларів США», – заявили в СКМ.

Читайте також: 

Нагадаємо, 11 липня український бізнесмен Рінат Ахметов повідомив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу.

Ахметов уточнив, що «Медіа Група Україна» відмовляється на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні, а також припиняє діяльність онлайн-медіа МГУ.

Ахметов зазначив, що таке рішення є вимушеним і продиктоване антиолігархічним законом, який набирає чинності.

Медіахолдинг «Медіа Група Україна» об'єднує канали «Україна», «Україна 24», «Футбол 1/2/3», НЛО TV, мультимедійну платформу «Сьогодні», «Новинну Групу Україна» та інші. У березні Forbes повідомив, що Ахметов з початку повномасштабної війни втратив $9,5 млрд, однак зберіг першу сходинку у рейтингу найбагатших українців. Його статки оцінювали у $4,2 млрд.

За інформацією джерел «Детектора медіа», для багатьох навіть у менеджменті медіахолдингу рішення Ахметова стало несподіванкою.

12 липня SCM офіційно оголосила, що розпочинає процедури припинення випуску друкованих ЗМІ та анулювання ліцензій «Медіа Групи Україна». Йдеться про всі державні ліцензії на мовлення та на провайдера програмної послуги, які були отримані МГУ від держави. Всі активи МГУ залишаються в її власності. 

Фото: Фонд Ріната Ахметова/Fасebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1663
Читайте також
12.07.2022 10:49
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
7 775
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду