detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
22.01.2024 17:07
Моніторинг ІМІ: Протягом місяця РБК-Україна, Obozrevatel і «Гордон» видали найбільше публікацій на користь Ріната Ахметова
Моніторинг ІМІ: Протягом місяця РБК-Україна, Obozrevatel і «Гордон» видали найбільше публікацій на користь Ріната Ахметова
За даними експертів ІМІ, серед усіх згадок бізнесмена, його фондів і компаній 20% становлять матеріали з ознаками замовних.

600 згадок протягом місяця про компанії та фонди Ріната Ахметова — такими є дані результатів моніторингу, який провели експерти Інституту масової інформації в період з 1 грудня 2023 по 9 січня 2024 року у 22 популярних інтернет-медіа.

Така кількість згадок у провідних онлайн-виданнях робить Ахметова абсолютним лідером серед бізнесменів за присутністю в медіа, йдеться у публікації ІМІ «Ахметов щодня. Як йому створюють образ рятівника та благодійника».

«Він сам або пов’язані з ним структури присутні в медіа щодня, — пише автор публікації Дмитро Баркар. — Якщо представленість Ріната Ахметова в онлайн-медіа співвіднести з результатами дослідження ІМІ щодо кількості згадок про публічних осіб, то можна побачити, що конкуренцію йому може скласти хіба що президент Володимир Зеленський. Водночас спектр тем, з якими пов’язані згадки про Ахметова, є чи не ширшим. Загалом з його медійних виявів може складатися образ не просто найбагатшої людини, а особи, невіддільної від української дійсності. Бізнесмена змальовують і як постачальника благ цивілізації, і як рятівника постраждалих цивільних, і як помічника військових».

За даними експертів ІМІ, серед згадок про компанії та фонди Ріната Ахметова в моніторинговий період 59% становлять публікації, що посилаються на повідомлення ДТЕК або стосуються роботи цього підприємства. Ще 18% матеріалів — на користь групи компаній «Метінвест». Причому частина цих матеріалів видається джинсою, зазначають в Інституті масової інформації.

Крім цього, за результатами моніторингу, серед усіх згадок структур Ріната Ахметова 20% становлять матеріали з ознаками замовних, що розповідають про діяльність його фондів.

«РБК-Україна», Obozrevatel і «Гордон» — видання, які опублікували протягом моніторингового періоду найбільше матеріалів на користь Ріната Ахметова, йдеться в дослідженні ІМІ. Найменше згадок про бізнесмена-благодійника та його структури зафіксували на сайті Zaxid.net.

«Загалом присутність Ріната Ахметова, його фондів та компаній у різних онлайн-медіа є нерівномірною. Очевидною є прихильність окремих видань, тоді як інші практично ігнорують Ахметова. Втім, узагалі він та його структури згадуються в інтернет-виданнях щодня», — зауважують медіадослідники. 

*Моніторинг проведено в період 1 грудня 2023 — 9 січня 2024 року у 22 популярних інтернет-медіа: «Бабель», Суспільне, «Громадське», ZN.UA, «Українська правда», «Еспресо», «Укрінформ», Liga.net, NV, LB.ua, «РБК-Україна», «Цензор.Нет», «Інтерфакс-Україна», ТСН, «Кореспондент.net», Zaxid.net, «Фокус», УНІАН, 24 канал, «Гордон», Telegraf, Obozrevatel. 

Читайте також:

Нагадаємо, 11 липня 2022 року український бізнесмен Рінат Ахметов повідомив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу.

Він також повідомив, що «Медіа Група Україна» відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні, а також припинить діяльність онлайн-медіа МГУ. Як тоді зазначав бізнесмен, таке рішення є вимушеним і продиктоване антиолігархічним законом, який того року набирав чинності. 

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY