Ахметов буде судитися із Росією через активи, які втратив з 2014 року

Ахметов буде судитися із Росією через активи, які втратив з 2014 року

11 Квітня 2023
1411
11 Квітня 2023
13:05

Ахметов буде судитися із Росією через активи, які втратив з 2014 року

1411
У 2018 році Ахметов вже подавав позов до арбітражного суду в Гаазі, а у 2022 році — до Європейського суду з прав людини.
Ахметов буде судитися із Росією через активи, які втратив з 2014 року
Ахметов буде судитися із Росією через активи, які втратив з 2014 року

Бізнесмен Рінат Ахметов подає позов до суду проти Росії і вимагає від країни-агресора компенсації всіх збитків, які зазнав у 2014-2017 роках. Про це йдеться у повідомленні на сайті інвестиційної групи SCM, яка належить Ахметову.

Серед втрачених активів, за які бізнесмен сподівається отримати компенсацію, — десятки підприємств видобувного, металургійного, енергетичного секторів, нерухомість, зокрема «Єнакіївський металургійний завод», «ДТЕК Ровенькиантрацит», «ДТЕК Свердловантрацит», навчально-тренувальна база «Кірша» та «Донбас Арена».

Гроші, які відшкодовуватиме агресор, будуть спрямовані на відновлення України, йдеться у повідомленні.

«24 лютого 2022 року розпочалося широкомасштабне вторгнення російської армії в Україну. Але для мене, як і для багатьох українців, війна розпочалася 2014 року. Саме тоді росія вторглася на територію нашої країни, почала захоплювати найважливіші для нашої економіки підприємства та руйнувати нашу інфраструктуру. Моя позиція незмінна: ми добиватимемося справедливості всіма законними методами у всіх можливих інстанціях. Росія має понести покарання за свої злочини проти України та українців, відлік яких ведеться з 2014 року.

Тому я подаю позов на повне відшкодування країною-агресором усіх заподіяних нам з 2014 року збитків на незаконно окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Справедливість має бути відновлена, і агресор має понести як фінансове, і кримінальне покарання. Відшкодовані кошти я вкладатиму у відновлення та будівництво нових підприємств, створення робочих місць та зростання економіки України», — заявив Ахметов.

У своєму повідомленні власник SCM нагадує, у 2018 році вже подавав позов до арбітражного суду в Гаазі щодо енергетичних активів ДТЕК у анексованому Криму, а у 2022 році — Європейського суду з прав людини з переліком активів, знищених чи захоплених після повномасштабного вторгнення Росії.

Як писав «Детектор медіа» у липні 2022 року, на початку 2022 року Forbes оцінював статки Ахметова у $13,7 млрд, а у липні — лише у $4,9 млрд.

11 липня 2022 року український бізнесмен Рінат Ахметов повідомив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу.

«Медіа Група Україна» відмовилась на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні, а також припинила діяльність онлайн-медіа МГУ.

Ахметов зазначив, що таке рішення є вимушеним і продиктоване антиолігархічним законом, який набирав чинності. Після виходу Ахметова з медіабізнесу міністр юстиції Денис Малюська заявив, що бізнесмен позбувся одразу двох критеріїв потрапляння до переліку олігархів.

Медіахолдинг «Медіа Група Україна» об'єднував канали «Україна», «Україна 24», «Футбол 1/2/3», НЛО TV, мультимедійну платформу «Сьогодні», «Новинну Групу Україна» та інші. 

До повномасштабної війни Forbes оцінював «Медіа Групу Україна» в $200 млн. Виторг медіагрупи в 2021 році – 467 млн грн, консолідований збиток – 936 млн грн.

За інформацією джерел «Детектора медіа», для багатьох навіть у менеджменті медіахолдингу рішення Ахметова стало несподіванкою.

12 липня SCM офіційно оголосила, що розпочинає процедури припинення випуску друкованих ЗМІ та анулювання ліцензій «Медіа Групи Україна».

21 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення анулювала ліцензії 15 компаній, які належать Ахметову. 

З середини весни 2022 року точилися розмови про переїзд медіакомпаній Ахметова до Польщі, однак у квітні МГУ заперечила це та наголосила, що у Варшаві працює лише команда, яка виробляє блок для марафону «FreeДом». Напередодні заяви Ахметова про вихід з медіабізнесу «Медіа Група Україна» запустила пакет із дев’ятьох українських каналів на польській цифровій платформі Polsat.  

У липні 2022-го Рінат Ахметов заявив, що рішення про розвиток медіабізнесу в Польщі чи інших країнах «на цьому етапі не прийнято».

У вересні стало відомо, що колишні медійники Ахметова зареєстрували свою компанію.

Фото: SCM

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1411
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду