СБУ заочно оголосила підозру митрополиту УПЦ МП, який благословив «приєднання» Луганщини до Росії

СБУ заочно оголосила підозру митрополиту УПЦ МП, який благословив «приєднання» Луганщини до Росії

12 Січня 2024
698
12 Січня 2024
14:26

СБУ заочно оголосила підозру митрополиту УПЦ МП, який благословив «приєднання» Луганщини до Росії

698
Під камери російських телеканалів Василь Поворознюк підтримав «резолюцію» з фейками про українських воїнів, а в численних інтерв’ю російським пропагандистам героїзував окупантів та закликав продовжувати війну проти України.
СБУ заочно оголосила підозру митрополиту УПЦ МП, який благословив «приєднання» Луганщини до Росії
СБУ заочно оголосила підозру митрополиту УПЦ МП, який благословив «приєднання» Луганщини до Росії

Служба безпеки України повідомила про заочну підозру у пособництві державі-агресору підсанкційному митрополиту Луганської єпархії УПЦ МП Василю Поворознюку (Пантелеймону), який співпрацює з російськими окупантами та благословив «приєднання» Луганщини до Росії. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, у вересні 2022 року Поворознюк прибув до Кремля для участі в церемонії так званого «приєднання» тимчасово окупованих регіонів України до складу РФ. «Там він підтримав агресивну війну Росії проти нашої держави та захоплення частини української території, у тому числі Луганщини», — повідомили в СБУ.

У травні того ж року Поворознюк відвідав засідання «круглого столу», який проводили в Луганську під керівництвом ватажка угруповання «ЛНР» Леоніда Пасічника. Тоді, як пише СБУ, під камери російських телеканалів Поворознюк спільно з радником Кадирова виступив за прийняття так званої «резолюції», в якій поширювали фейки про українських воїнів та ситуацію на фронті.

Крім того, у численних інтерв’ю для російських пропагандистів Поворознюк героїзував російських окупантів та закликав до продовження війни проти України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Поворознюку про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України — пособництво державі-агресору.

Раніше за поданням СБУ РНБО Україна застосувала до нього санкції.

Оскільки клірик переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території Луганщини, СБУ вживає заходів для притягнення його до відповідальності.

Відзначимо, Поворознюк став черговим єрархом УПЦ МП, який отримав підозру від українських правоохоронців. Раніше підозру у виправдовуванні і запереченні збройної агресії Росії проти України та розпалюванні релігійної ворожнечі оголосили керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосію (Снігірьову) та колишньому настоятелю Києво-Печерської лаври від УПЦ МП Павлу (Петру Лебедю), якому загрожує до восьми років за ґратами з конфіскацією майна.

У схожими статтями — розпалювання релігійної ворожнечі та виправдовування збройної агресії — засудили екскерівника Кіровоградської єпархії УПЦ МП митрополита Іосафа до трьох років позбавлення волі з іспитовим терміном два роки та очільника Тульчинської єпархії на Вінниччині до 5 років ув’язнення. Настоятеля одного з храмів УПЦ МП на Сумщині засудили до 15 років позбавлення волі за державну зраду. Нещодавно поліція скерувала до суду обвинувальний акт щодо митрополита УПЦ МП з Київщини за розпалювання релігійної ворожнечі.

Загалом за даними СБУ від початку повномасштабної війни до жовтня 2023 року відкрили 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ МП, з яких 14 — митрополити церкви. Серед викритих злочинів — 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору, 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії. 26 фігурантам-представникам УПЦ МП повідомлено про підозру, а 19 зловмисників уже отримали судові вироки.

З листопада 2022-го СБУ проводила багато обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські військові сухпайки, а на Буковині — директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Українська православна церква (Московського патріархату) є самоврядною частиною Російської православної церкви. Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ МП в Україні більше не існує, а очільника УПЦ МП Онуфрія не вважають «митрополитом Київським».

Очільник РПЦ патріарх Кирил усіляко підтримує російську військову агресію проти України, зокрема у березні 2022-го він де-факто благословив військових армії РФ на війну проти України. У грудні 2023-го СБУ оголосила Кирила в розшук.

Фото: Василь (Пантелеймон) Поворознюк / УПЦ МП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
698
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду