Настоятель храму УПЦ МП засуджений на 15 років за державну зраду

Настоятель храму УПЦ МП засуджений на 15 років за державну зраду

25 Жовтня 2023
917
25 Жовтня 2023
17:08

Настоятель храму УПЦ МП засуджений на 15 років за державну зраду

917
Він входив до агентурного апарату ФСБ і збирав розвіддані про систему оборони Сумщини.
Настоятель храму УПЦ МП засуджений на 15 років за державну зраду
Настоятель храму УПЦ МП засуджений на 15 років за державну зраду

За матеріалами СБУ засуджений до 15 років позбавлення волі настоятель одного з храмів УПЦ МП на Сумщині. Як повідомила пресслужба СБУ,  контррозвідка затримала російського агента в рясі в березні 2023 року під час спроби передати розвідінформацію ФСБ. Насамперед ворога цікавили геолокації підрозділів ЗСУ та установчі дані посадовців військово-цивільних адміністрацій у Шосткинському районі.

Як встановило слідство, клірик був дистанційно завербований агресором після початку повномасштабного вторгнення РФ. У поле зору окупантів він потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово оприлюднював, зокрема, під час спілкування з прихожанами церкви.

Для збору розвідувальних відомостей зрадник намагався «втемну» використовувати місцевих жителів, у яких випитував «потрібну» інформацію під виглядом побутових розмов.

Також він фіксував локації українських захисників, коли їздив територією прикордонного регіону.

Одержану розвідінформацію російський агент передавав своєму куратору з ФСБ через анонімні месенджери, використовуючи текстові повідомлення та медіафайли об’єктів з прив’язкою до місцевості.

При обшуках за адресою проживання клірика та у храмі УПЦ МП виявлено мобільні телефони, якими він спілкувався з агресором, а також прокремлівську літературу.

На підставі зібраних доказів суд визнав його винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Фото: пресслужба СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
917
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду