СБУ оголосила підозру особистому «духівнику» Сальдо від УПЦ МП

СБУ оголосила підозру особистому «духівнику» Сальдо від УПЦ МП

19 Лютого 2024
483
19 Лютого 2024
13:30

СБУ оголосила підозру особистому «духівнику» Сальдо від УПЦ МП

483
Настоятель однієї з херсонських церков благословляв псевдореферендум та був присутній на «церемонії включення» окупованих областей України до складу РФ у Кремлі.
СБУ оголосила підозру особистому «духівнику» Сальдо від УПЦ МП
СБУ оголосила підозру особистому «духівнику» Сальдо від УПЦ МП

Служба безпеки України оголосила підозру в державній зраді колишньому настоятелю однієї з церков Херсонської єпархії УПЦ МП Олексію, який увійшов до найближчого оточення гауляйтера Володимира Сальдо і став його особистим духівником. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, архімандрит регулярно запрошував Сальдо на богослужіння у храмі, а під час проповідей благословляв проведення незаконного референдуму щодо «приєднання» Херсонщини до Росії.

Крім того, Олексій особисто звертався до московського патріарха Кирила з проханням включити місцевий собор до парафії РПЦ.

За його службу окупанти передали собору Олексія захоплені території «Укртелекому» та місцевих бізнесменів у центральній частині Херсона.

30 вересня 2022 року Олексія запросили до георгіївської зали Кремля для участі в «церемонії включення» тимчасово захоплених регіонів України до складу РФ.

Під час звільнення Херсона клірик разом з російськими загарбниками втік на лівобережну частину регіону. За оперативними даними, там він став секретарем так званої Скадовської єпархії РПЦ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили Олексію про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • державна зрада (ч. 2 ст. 111);
  • пособництво державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2).

Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності за вчинені злочини.

Нагадаємо, 8 листопада Малиновський районний суд Одеси визнав херсонського колаборанта Володимира Сальдо винним у державній зраді та засудив до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. З початком повномасштабного вторгнення колишній мер Херсона Сальдо став на бік окупантів та очолив окупаційну військово-цивільну адміністрацію Херсонської області. Нині він виконує обов’язки «губернатора» Херсонської області під російською окупацією.

Як писав «ДМ», раніше СБУ повідомила про заочну підозру підсанкційному митрополиту Луганської єпархії УПЦ МП Пантелеймону, який благословив «приєднання» Луганщини до Росії. Крім того, підозру у виправдовуванні і запереченні збройної агресії Росії проти України та розпалюванні релігійної ворожнечі оголосили також керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосію (Снігірьову) та колишньому настоятелю Києво-Печерської лаври від УПЦ МП Павлу (Петру Лебедю), якому загрожує до восьми років за ґратами з конфіскацією майна.

За схожими статтями — розпалювання релігійної ворожнечі та виправдовування збройної агресії — засудили екскерівника Кіровоградської єпархії УПЦ МП Іосафа до трьох років позбавлення волі з іспитовим терміном два роки та очільника Тульчинської єпархії на Вінниччині до 5 років ув’язнення. Настоятеля одного з храмів УПЦ МП на Сумщині засудили до 15 років позбавлення волі за державну зраду.

Загалом за даними СБУ від початку повномасштабної війни до жовтня 2023 року відкрили 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ МП, з яких 14 — митрополити церкви. Серед викритих злочинів — 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору, 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії. 26 фігурантам-представникам УПЦ МП повідомлено про підозру, а 19 зловмисників уже отримали судові вироки.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
483
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
69 дн. тому
Так в нас 34000 таких сектантів ще додати юдейців попів. Відродили духовність нацизму і корупції. Вони не вважають що це їх справа ставати на захист країни або хоча б починати податки платити. Всі ці розкішні попи ждуть. Тому і програли!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду