СБУ затримала в Миколаєві фрилансерку, яка поширювала фейки за завданням росіян

СБУ затримала в Миколаєві фрилансерку, яка поширювала фейки за завданням росіян

15 Січня 2024
849
15 Січня 2024
13:46

СБУ затримала в Миколаєві фрилансерку, яка поширювала фейки за завданням росіян

849
Як з'ясували правоохоронці, до повномасштабного вторгнення Росії жінка створювала матеріали на замовлення проросійських політсил.
СБУ затримала в Миколаєві фрилансерку, яка поширювала фейки за завданням росіян
СБУ затримала в Миколаєві фрилансерку, яка поширювала фейки за завданням росіян

Служба безпеки України повідомила, що викрила в Миколаєві ще одну поплічницю Головного управління генштабу Збройних сил РФ, яка допомагала окупантам розхитувати обстановку у прифронтовому регіоні України.

Як встановили правоохоронці, жінка за замовленням росіян створювала фейкові дописи, в яких вихваляла агресивну політику Кремля та дискредитувала командування Сил оборони України.

У своїх дописах фігурантка дезінформувала читачів про бойову обстановку на фронті та суспільно-політичну ситуацію в Україні.

Підготовлені матеріали мешканка Миколаєва дистанційно погоджувала зі своїм куратором з ГРУ, а потім «розганяла» їх через мережу спеціально створених телеграм-каналів, загальна аудиторія яких становила понад 50 тисяч користувачів.

Співробітники СБУ задокументували злочинну діяльність пропагандистки та затримали її у власному помешканні.

За даними слідства, прихильницею рашизму виявилася 42-річна місцева фрилансерка. До повномасштабного вторгнення РФ жінка створювала матеріали на замовлення проросійських політсил. Через це вона потрапила в поле зору спецслужби Росії, яка влітку 2023 року дистанційно залучила жінку до співпраці.

Росіяни надсилали колаборантці перелік актуальних тем, які та повинна була «підсвічувати» в контексті вихваляння Кремля та дискредитації українських захисників.

Задля маскування фігурантка періодично змінювала нікнейм та зображення у профілі, а також використовувала проксі-сервер для анонімізації.

За кожну публікацію пропагандистка отримувала з Росії гонорар на свою банківську картку.

Під час обшуку за місцем проживання фігурантки правоохоронці вилучили мобільний телефон та ноутбук із доказами її підривної діяльності проти України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили жінці про підозру за чч. 1, 2 ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Як «Детектор медіа» писав раніше, Служба безпеки викрила в Києві та на Дніпропетровщині ще п’ятьох ворожих агітаторів, які проводили інформаційні диверсії проти України. Фігуранти публічно виправдовували збройну агресію Росії та воєнні злочини рашистів, а також популяризували окупаційні угруповання.

Також ми писали, що правоохоронці зібрали доказову базу на колишнього послушника Києво-Печерської лаври, який причетний до інформаційно-підривної діяльності на користь РФ. Чоловіку повідомили про підозру.

СБУ встановила особи чотирьох киян, які незаконно поширювали в соцмережах інформацію про наслідки російської масованої ракетно-дронової атаки 2 січня на Київ. 

Міністерство культури та інформаційної політики України внесло російського співака-пропагандиста Ярослава Дронова з псевдо Шаман до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України.

Фото: сайт СБУ

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
849
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду